Κ. Ζαχαριάδης: Στόχος είναι να προβάλουμε το έργο μας

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών

Εμείς από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος, παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει»

Μετά από μια περίοδο εκλογικής αποτοξίνωσης, η κάλπη θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον τόσο της χώρας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης, ερμηνεύει τις εξελίξεις υπό το πρίσμα του κόμματός του.

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

– Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών πιστεύετε ότι ελληνικός λαός υπερψήφισε τη Νέα Δημοκρατία ή καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ;

– Η κοινωνία μάς έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά στο πλάνο μας για την επόμενη μέρα. Πρέπει να εγκύψουμε στα ζητήματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα που έχουν κουραστεί από τη συσσωρευμένη πίεση και την κρίση, ένα μήνυμα από τη μικρομεσαία κυρίως επιχειρηματικότητα για να φροντίσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πιθανώς υποτιμήσαμε το βάθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Οφείλουμε να κινηθούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά σε ζητήματα της καθημερινότητας, στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, και βέβαια στην ανάδειξη του προγράμματός μας για την επόμενη μέρα. Πετύχαμε σημαντικά προγράμματα αυτά τα χρόνια, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε σε πολλούς τομείς.

Τέλος, είναι κρίσιμο να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό δείχνει δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στη λαϊκή βούληση.

Το μήνυμα της κάλπης είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Έχει μέσα για τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίηση και ένα γερό σκούντημα και τιμωρία. Άλλο, όμως, οι κάλπες των ευρωεκλογών και άλλο οι εθνικές εκλογές. Εκεί το μήνυμα θα είναι πιο καθαρό, καθώς οι πολίτες διαλέγουν πρωθυπουργό, παράταξη και πολιτικό σχέδιο.

– Ποια επικοινωνιακή τακτική θα ακολουθήσει το κόμμα σας ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών;

– Στόχος μας είναι να προβάλουμε το έργο που επιτελέσαμε αυτά τα χρόνια και να παρουσιάσουμε το πλάνο και τις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα.

Εμείς από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος, παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει. Έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, προχωρήσαμε στην κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, δεν έχουμε «κρυφή ατζέντα», και σίγουρα δεν επιδιώκουμε επιστροφή στις πολιτικές που μας κατέστρεψαν, στις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής αναλγησίας, όπως επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Από την πρώτη μέρα σπεύσαμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα στρώματα, πετύχαμε νίκες και τώρα είναι υποχρέωσή μας και προτεραιότητα να στραφούμε στη μεσαία τάξη που τράβηξε μεγάλο κουπί αυτά τα χρόνια.

– Εκτιμάτε ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα, τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών, για το κόμμα σας είναι αναστρέψιμα ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών;

– Είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. Άλλο η κάλπη των ευρωεκλογών, άλλο η κάλπη των αυτοδιοικητικών, άλλο η κάλπη των εθνικών εκλογών. Δεν πάμε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, πάμε να κερδίσουμε τη μάχη, να ανατρέψουμε το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι αναγνωρίζει τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις της και ότι ξέρει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ξέρει πέρα απ’ το να λέει, να ακούει και να αναθεωρεί.

– Θεωρείτε ότι η αποχώρηση του κυρίου Βενιζέλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η πιθανή συνεργασία της κυρίας Γεννηματά με το κόμμα σας θα μπορούσε να δώσει μια συνέχεια στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς, πόλος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η σύγκλιση και η στρατηγική συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις είναι κεντρική μας στόχευση, το επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να το επιδιώκουμε με καθαρά πολιτικούς και προγραμματικούς όρους.

Η μέχρι τώρα ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι άκρως προβληματική και σε κάθε περίπτωση δεν συνιστά προσπάθεια σύγκλισης και συνεργασίας, έστω ενός μίνιμουμ διαλόγου. Προς το παρόν, με την παρούσα πολιτική και ρητορική του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν βλέπω περιθώρια συνεργασίας γιατί απλά δεν το θέλουν και δεν θέλουν να συζητήσουν καν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον προοδευτικό πυλώνα του πολιτικού μας συστήματος και στόχος είναι η διεύρυνση των ερεισμάτων και των συνεργασιών. Η πολιτική μετατόπιση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι απόφαση της ηγεσίας του και του στενού πυρήνα του. Δεν μας χαροποιεί αυτή η εξέλιξη σε μια Ευρώπη όπου επιχειρούνται προοδευτικές συγκλίσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη ρητορική και τις θέσεις του, έχει αποκλείσει κάθε περιθώριο διαλόγου.

– Που αποσκοπεί η αλλαγή του ποινικού κώδικα στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση;

– Το σύγχρονο ποινικό δίκαιο επιδιώκει την αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και αξιών, αλλά και την ουσιαστική εξασφάλιση του ανθρώπου από ενδεχόμενες καταχρήσεις της ποινικής καταστολής. Κύριο επιδιωκόμενο στην αλλαγή του ποινικού κώδικα είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ποινικών κυρώσεων.

Για εμάς είναι εξέχουσας σημασίας ο εκσυγχρονισμός της ποινικής εξουσίας, ώστε να ενσωματώνει τις σύγχρονες προκλήσεις και, κατά συνέπεια, να ενισχύει και το αίσθημα δικαίου. Ένα κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και ελευθερίες και να εγγυηθεί την επιβολή των δικών του νόμων αντιμετωπίζοντας εγκλήματα είναι ένα μη-κράτος, είναι ένα αδύναμο θεσμικά κράτος, με χαλαρούς δεσμούς κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαστικής ανεξαρτησίας. Από αυτή την άποψη, η αλλαγή του ποινικού κώδικα ήταν κρίσιμη και απαραίτητη.