Οι περιπέτειες του πουλέν του Βασιλειάδη στο Μοντέρνο Πένταθλο και το… ράγκμπι

Φεύγοντας από το πόστο του ο κ. Βασιλειάδης (λόγω εκλογών) θα αφήσει πολλά «ορφανά» και χωρίς επιδοτήσεις αθλήματα όπως το ράγκμπι και το μοντέρνο πένταθλο, που δεν έχουν καμμία δραστηριότητα στην Ελλάδα. Διότι πώς αλλιώς θα βολεύονταν οι κομματικοί «αθλόπαιδες» του ΣΥΡΙΖΑ;

 Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή, όμως: Το ράγκμπι χωρίζεται σε ράγκμπι γιούνιον και ράγκμπι λιγκ. Το πρώτο είναι το πιο δημοφιλές ανά την υφήλιο και είναι το υποείδος που εντάσσεται και στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Το ράγκμπι λιγκ έχει κι αυτό όμως σημαντικές εστίες ανάπτυξης, με μεγαλύτερες αυτές στη βόρεια Αγγλία, στις χώρες της Ωκεανίας, στη Γαλλία και στο Λίβανο. Επίσημος διεθνής φορέας του ράγκμπι λιγκ είναι η RLIF (Rugby League International Federation) από το 1927, ενώ υπάρχει και ευρωπαϊκή ομοσπονδία (RLEF).

Διοικητικά στην Ελλάδα η ΓΓΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαγάγει το άθλημα στην ΕΟΜοΠ (Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου). «Συμπωματικά», πρόεδρος της ΕΟΜοΠ είναι ο κ. Τάσος Πανταζίδης, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού του κόμματος και «σύντροφος» από παλιά με τον τωρινό ΓΓΑ Ιούλιο Συναδινό, που πήρε όλες αυτές τις αποφάσεις.

Στην Ελλάδα όμως υπάρχει και η ανεξάρτητη GRLA (Greek Rugby League Association), μία αθλητική ένωση που αποτελείται από Έλληνες και ομογενείς αθλητές ράγκμπι λιγκ, η οποία αγωνίζεται διεθνώς για την Ελλάδα με την αναγνώριση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Αντίστοιχα και για το Τρίαθλο η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναγνωρίζουν μόνο την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και όχι την ΕΟΜοΠ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΟΜοΠ είναι ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής σε νεοσύστατο παγκόσμιο (;) οργανισμό με ονομασία World Rugby League, ο οποίος φαίνεται να έχει ανταγωνιστική σχέση με την επίσημη παγκόσμια ομοσπονδία που είναι καθιερωμένη από το 1927. Τουτέστιν, έχει φτιάξει δική του «παγκόσμια ομοσπονδία» στο Ράγκμπι Λιγκ.

Οικονομικά η ΕΟΜοΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη αύξηση των επιχορηγήσεών της. Από 33.000 ευρώ που έπαιρνε επιχορήγηση το 2016 έφτασε το 2018 να πάρει επιχορήγηση 103.000 ευρώ! Από αυτά 53.000 ήταν τακτική επιχορήγηση, ενώ τον Δεκέμβρη του 2018 με μια πρωτοφανή απόφαση ο υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Βασιλειάδης ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να την αιτιολογήσει.

Το κρατικό χρήμα φαίνεται, όμως, πως δεν φτάνει στη διοίκηση της ΕΟΜοΠ. Μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Ράγκμπι Λιγκ που φαίνεται να την χειρίζονται ακόμα στελέχη της ΕΟΜοΠ καλείται ο κόσμος να δωρίσει χρήματα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Όμως τα χρήματα δεν καταλήγουν σε κάποιον λογαριασμό της Ομοσπονδίας τους αλλά στον προσωπικό λογαριασμό PayPal του πρόεδρου της Τάσου Πανταζίδη! Η πράξη δεν είναι μόνο ανήθικη, αλλά και παράνομη.

Σε όλη αυτή την υπόθεση οι ευθύνες του υφυπουργού αθλητισμού είναι τεράστιες, αφού όχι μόνο ανέχεται όλη αυτή την κατάσταση εις βάρος του Ράγκμπι Λιγκ αλλά ταυτόχρονα προσφέρει πολιτική κάλυψη στους κομματικούς του συντρόφους και τους επιχορηγεί με χιλιάδες ευρώ των Ελλήνων Φορολογουμένων που δεν δικαιολογεί η ανύπαρκτη ανάπτυξη του μοντέρνου πένταθλου και του ράγκμπι…