Προεκλογικό σπριντ 20 ημερών για Κυριάκο, Αλέξη και Βαρουφάκη

Σε τελική φάση σπριντ μπαίνουν τα εκλογικά επιτελεία 20 και πλέον ημέρες πριν την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. 

Του Σωτήρη Πίκουλα 

Ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το αρνητικό πρόσημο που άφησαν οι προσλήψεις και τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Το κλίμα ήταν άσχημο. Αραιός κόσμος, σκηνικό που έδειχνε προχειρότητα και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις που δεν είχαν κανένα αντίκρισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε τρομερά διλήμματα και ό,τι προσπαθεί δεν του βγαίνει. Έχει να διαχειριστεί ένα Επικρατείας που θα δυσαρεστήσει πολλούς, το Πράττω και ο Κοτζιάς του έφυγαν, πρωτοκλασάτοι υπουργοί αποσύρθηκαν και αυτά είναι μόνο τα εσωτερικά του θέματα. Έχει να αντιμετωπίσει την νέα δυναμική που αναπτύσσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την φυγή βαριδιών που ενοχλούσαν ψηφοφόρους του κόμματος, την επιστροφή πολλών πασόκων που έφυγαν νύκτα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξαναγυρίζουν. Και τελευταία έχει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που μέχρι τώρα δεν είχε μετρηθεί και έδωσε δείγματα γραφής στις ευρωεκλογές, τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Όπως ομολογούν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, η δυναμική Βαρουφάκη έχει απροσδιόριστο ταβάνι καθώς το κόμμα του πρώην υπουργού χαρακτηρίζεται από μία αντισυστημική λογική η οποία έχει ακόμα αρκετά στηρίγματα στο ελληνικό εκλογικό σώμα. Αλλά ο Τσίπρας κινδυνεύει από τον Βαρουφάκη και σαν προσωπικότητα. Ο δεύτερος είναι ένας οικονομολόγος συγγραφέας διεθνών προδιαγραφών που μπορεί να καθοδηγήσει ιδεολογικά ένα εκλογικό σώμα και κυρίως έχει συσχετιστεί με την αντιμνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τότε η Κουμουνδούρου αποτελούσε όχι απλό κόμμα αλλά κίνημα. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δοκιμαστεί και έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια απέτυχε να διαχειριστεί την αντιμνημονιακή ψήφο. Απέτυχε, όμως, να διαχειριστεί και τη μνημονιακή περίοδο καθώς βάρυνε με φόρους παραγωγικές τάξεις ενώ οι συμπεριφορές αλαζονείας και εμπαιγμού που επικρότησε, δημιούργησαν ρήξη με κεντρώα τμήματα του πληθυσμού που ακόμα και τώρα δεν θέλουν να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, το πρόσωπο Τσίπρα δεν είναι ελκυστικό για κανέναν νέο, αναποφάσιστο ψηφοφόρο, ενώ του Βαρουφάκη ολοένα κερδίζει. Όπως γίνεται κατανοητό, η πίεση που ασκείται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και από το ΜέΡΑ25 είναι τέτοια που δεν γνωρίζουμε αν θα αντέξει μέχρι τις 7 Ιουλίου να διατηρηθεί στα επίπεδα των ευρωεκλογών. Είναι αμφίβολο, κιόλας, από τις γκάφες στελεχών ή και ιστοσελίδων που τον στηρίζουν και με fake news προσπαθούν να «χτυπήσουν» τον αντίπαλο.

Από την άλλη μεριά, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «του Κυριάκου γεννούν ακόμα και τα κοκόρια» που σημαίνει ότι οι κινήσεις του πλέον, όντας ήδη νικητής, του βγαίνουν όλες. Τα ψηφοδέλτια κλείνουν χωρίς προβλήματα, οι περιοδείες του έχουν κόσμο, το σύνθημα ανάπτυξη και ευημερία αρχίζει και συγκινεί τον κόσμο και το κυριότερα συγκινεί το νέο ηλικιακά πληθυσμό που θέλει επιτέλους προοπτική και δουλειές. Άλλωστε, το τελευταίο τηλεοπτικό σποτ δημιουργήθηκε για τους νέους που ψάχνουν πλέον να κρατηθούν στην Ελλάδα και όχι να μεταναστεύσουν. Ωστόσο, το ευχάριστο προεκλογικό κλίμα έχει χαλάσει η εικόνα της καμένης γης που αφήνει στην οικονομία το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγες μέρες ο κ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι δεν πιάνονται οι στόχοι του συμφωνηθέντος πλεονάσματος, ότι υπάρχει δημοσιονομική τρύπα και ότι η αναιμική ανάπτυξη είναι μία βραδυφλεγής βόμβα που μπορεί να εκραγεί στα χέρια των επόμενων… Την ίδια ώρα, οι αναφορές Καμίνη για 4ο μνημόνιο τρομάζουν την κοινωνία που θέλει να έρθει σε μία κανονικότητα και να ελαφρύνει τα βάρη που την μαστίζουν. 

Άραγε, μπορούν όλα αυτά τα δεδομένα να αλλάξουν τον σχεδιασμό του Κυριάκου για άμεσες ελαφρύνσεις στους φόρους των πολιτών; Η σκέψη των επιτελών του είναι ότι και μόνο η προσμονή για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα έχει φέρει ένα μεγάλο επενδυτικό κοινό στις πόρτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και μόνο η ιδέα ότι θα αλλάξει κυβέρνηση και θα εκλεγεί νέα, που θα είναι πολύ φιλικότερη στις επενδύσεις, έχει μειώσει το κόστος του δανεισμού… από τα αποδυτήρια. Το μόνο που ανησυχεί κάποιους είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέσα στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών…