Κυριάκος Κυριάκος:«Δίνω αγώνα για την αναγέννηση του πραγματικού κεντροαριστερού πόλου»

Ο μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ρίχνεται στον πολιτικό στίβο και είναι υποψήφιος με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Α’ Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Κυριάκος είναι γνωστός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι πρόσφατα διατηρούσε τη θέση του υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε, προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής. Γεννήθηκε το 1978 στην Καρδίτσα. Μεγάλωσε στον Βόλο και το 1997 ήρθε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σπουδάσει Φιλοσοφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως φοιτητής ξεκίνησε να δουλεύει ως δημοσιογράφος στις ιστορικές εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», μέχρι το 1999 όταν αποδέχτηκε την πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την αρχισυνταξία του επίσημου περιοδικού της. Από το 2004 ανέλαβε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, θέση που άφησε πριν λίγες ημέρες.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Γιατί αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την καριέρα σας και να ασχοληθείτε με την πολιτική;

– Ξέρετε λόγω του πατέρα μου Σωτήρη που διετέλεσε γραμματέας ΚΚΕ Βόλου μεγάλωσα σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον, πέρασα μερόνυχτα σε κομματικά γραφεία, είδα ανθρώπους να γίνονται οικογένεια, να τραγουδούν παρέα και να ονειρεύονται μαζί! Είδα άλλους να προχωρούν και να εξελίσσονται κι άλλους να μένουν πίσω. Ψάρεψα με τον Χαρίλαο Φλωράκη και γνώρισα μεγάλες προσωπικότητες της Αριστεράς. Όταν «ωρίμασα» πολιτικά προσδιόρισα τον εαυτό μου λίγο πιο μακριά από όλους εκείνους με τους οποίους μεγάλωσα, αλλά και πολύ πιο μακριά από τη Δεξιά. Σήμερα είμαι πιο σίγουρος από ποτέ για την απόφασή μου, να φύγω από τον ΠΑΟΚ στο κατάλληλο κατ’ εμέ timing. Όταν μου έγινε η πρόταση δεν απάντησα αμέσως γιατί εκείνη την περίοδο προσπαθούσαμε να κλειδώσουμε το Πρωτάθλημα. Η πρόκληση-πρόσκληση το διάστημα που ακολούθησε μέχρι να απαντήσω θετικά δεν με άφηνε να κλείσω μάτι. Μετά από 21 χρόνια σκληρής δουλειάς με ένσημα στον ιδιωτικό τομέα για την Επικοινωνία και τα ΜΜΕ, τον Αθλητισμό, τον ΠΑΟΚ, τους νέους ανθρώπους. Μετά από 21 χρόνια μέσα από δρόμους, τσιμέντα, γρασίδι, αεροπλάνα, καθημερινή πάλη με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και τον ίδιο μου τον εαυτό ήρθε η ώρα να γίνω χρήσιμος αλλού. Στους συμπολίτες μου στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

– Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής και όχι με κάποιο άλλο κόμμα;

– Δίνω τον αγώνα από την πρώτη γραμμή για την αναγέννηση του πραγματικού κεντροαριστερού πόλου. To Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει εδώ και μήνες στους πολίτες της χώρας ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό προοδευτικό πλαίσιο, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο πολίτης, και το οποίο θα αποτελέσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Καλούμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Στις προσεχείς εθνικές εκλογές δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη ανάμεσα στον εφαρμοσμένο νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ. και την κρατικοδίαιτη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια μάχη ανανέωσης, διεύρυνσης και αναγέννησης του γνήσιου κεντροαριστερού πόλου, που εκφράζεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μια μάχη δημιουργίας και επανένωσης με την κοινωνία, με καθαρή ματιά και ακόμη πιο καθαρό λόγο. Με έμπνευση και τεχνογνωσία.

– Ποια είναι τα προβλήματα της Α’ Θεσσαλονίκης στην οποία πολιτεύεστε;

– Δυστυχώς δεν είναι ένα και δυο. Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα, προβλήματα που αναζητούν λύσεις εδώ και χρόνια και ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που «σφύζει» από νεολαία λόγω των πανεπιστημίων της δεν προσφέρει ευκαιρίες για δουλειά με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» μυαλά να την εγκαταλείπουν. Τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην χώρα, οι θέσεις εργασίας κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα οι πολίτες καθημερινά να ταλαιπωρούνται και να ξεροσταλιάζουν στις στάσεις. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και όσες έμειναν απειλούνται εξαιτίας του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας φυτοζωούν με τους ιδιοκτήτες τους να τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Τα έργα υποδομής απουσιάζουν. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μου, σε μια πόλη που εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης θα έπρεπε συνεχώς να ακμάζει. Το έχω πει πολλές φορές. Για εμένα η πολιτική δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση στο πρόβλημα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική και να ζητήσω από τους Θεσσαλονικείς να με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, γιατί πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη έχει προοπτική και μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βρει τον δρόμο και το σωστό βηματισμό. Όραμά μου είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρότυπο της μπλε ανάπτυξης. Να συνδέσουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την αγορά εργασίας, να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τους κορυφαίους και να μετατρέψουμε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας σε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες φοιτητουπόλεις. Να επιδιώξουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της δυτικής και της ανατολικής πλευράς της πόλης. Να αξιοποιήσουμε τους ελεύθερους χώρους και τα πρώην στρατόπεδα και να δημιουργήσουμε Μητροπολιτικά πάρκα και χώρους μαζικού αθλητισμού. Η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, με την αξιοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου της, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που έχει να επιδείξει μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια. Και αυτό επιδιώκω προσωπικά. Να συμβάλλω με τον τρόπο μου και τις προτάσεις μου στην ανάπτυξη της πόλης, της κοινωνίας και των ανθρώπων της.

– Υπόσχεστε την… «πολιτική αλλιώς». Πώς την οραματίζεστε;

– Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, μια πρόταση, που σε όλη μου τη ζωή θεωρούσα ύψιστη τιμή! Για μένα η συμμετοχή, η επικοινωνία με τον κόσμο, η συνεχής μάχη με τον κακό μας εαυτό, είναι υποχρέωση και όχι επιλογή. Στέκομαι μπροστά σε κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά, για να ακούσω και να εξηγήσω. Έχω «κολλήσει» ένσημα στη ζωή μου. Δεν ζω από την πολιτική, αλλά ζω από την δουλειά μου για να προσφέρω στην πολιτική. Θέτω την εμπειρία μου στην υπηρεσία των συμπολιτών μου και ζητώ από τον κόσμο να εμπιστευτεί ξανά την ανθρώπινη πολιτική και τον άνθρωπο πολιτικό. Και όπως είπα αμέσως μετά την συνάντησή μου με την κ. Γεννηματά ξεκινάω με χαρά, όνειρα και πίστη, ότι μπορούμε να κάνουμε όλο και περισσότερα ώτα ευήκωα! Αυτό είναι για μένα η πολιτική… αλλιώς!