Γιώργος Μαστροδημήτρης: ποιος είναι ο πιο φημισμένος Μακεδόνας Σεφ

O Γιώργος Μαστροδημήτρης γεννήθηκε για να μαγειρεύει. Από παιδί στο χωρίο του το Σταυρί Θεσσαλονίκης που βοηθούσε στην οικογενειακή ταβέρνα, στον στρατό στην ΕΛΔΥΚ, στην Αγγλία όπου σπούδασε, στην Ισπανία όπου δούλεψε και σε ξενοδοχείο, πάντα ήταν μάγειρας. Επιστρέφει στην γενέτειρα του και εργάζεται στο θρυλικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης «Κρικέλας» και στη συνέχεια το «κερδίζουν» τα ξενοδοχεία, αρχικά το «Φιλίππειο» και στη συνέχεια ως chef de cuisine στο Regency Casino της πόλης. Μάγειρας, ζαχαροπλάστης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζεύς», ο Γιώργος Μαστροδημήτρης για πάνω από δύο δεκαετίες κινείται ακούραστα και δημιουργικά στις επαγγελματικές κουζίνες. Μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ αλλά τον έχουν χαρακτηρίσει «γίγαντα της κουζίνας», ενώ αποτελεί και αναμφισβήτητα τον θεμέλιο λίθο της εξαιρετικά δραστήριας λέσχης αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η οποία διακρίνεται τακτικά για τις δράσεις της εντός και εκτός Ελλάδας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο πιο ξακουστός Μακεδόνας Σεφ αποτελεί παράλληλα σημείο αναφοράς για τους νέους Σεφ καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς μέντορες της νέας γενιάς μάγειρων. Άνθρωπος αγαπητός, μεταδοτικός, μεθοδικός και κατανοητός έχει κερδίσει τις καρδιές των νέων Σεφ και έχει εξελιχθεί σε αγαπημένος τους δάσκαλος. Ο ακούραστος πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κρύβεται πίσω από την επιτυχημένη συμμετοχή των young chef στους παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Ο Γιώργος Μαστροδημήτρης διακρίνεται παράλληλα για την βαθιά γνώση του στην ελληνική κουζίνα και των προϊόντων της χώρας μας. Όπως λέει και ο ίδιος «Η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό λίγο πολύ είναι γνώριμη, το δύσκολο είναι να αποκτήσουμε στα σούπερ μάρκετ ράφι με ελληνικά προϊόντα. Γιατί την συνταγή θα την βρεις να την εκτελέσεις όπου και να είσαι πλέον, τα υλικά, όμως, είναι δύσκολο να βρεις. Άρα νομίζω ότι πρέπει να δυναμώσουμε στις εξαγωγές πρώτης και μεταποιημένης ύλης έτσι ώστε να δοκιμάζουν οι ξένοι τα υλικά μας και να τα προτιμούν από αντίστοιχα αλλά». Αυτή ακριβώς η ειδίκευση του τον ανάγει σε ιδανικό εκπρόσωπο των ελληνικών προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Και όχι μόνο, καθώς ο ρόλος του στην εκπαίδευση των νέων Σεφ του δίνει την δυνατότητα να μεταδώσει την αγάπη του για τα τοπικά προϊόντα και να μεταλαμπαδεύσει την νοοτροπία του «χρησιμοποιώ τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μου».

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Μαστροδημήτρης δείχνει τον δρόμο για
μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη Ελλάδα, δίνοντας μαθήματα ζωής αφού καταφέρνει να
συγκεντρώσει εκατοντάδες εθελοντές στην προσπάθεια του να σιτίσει χιλιάδες
βασανισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στα hot spots, όπως την Ειδομένη απ’ όπου πέρασαν πάνω από 650.000
άνθρωποι. Άλλωστε, βρίσκεται πίσω από κάθε φιλανθρωπική εκδήλωση της Βορείου
Ελλάδας και στηρίζει με κάθε τρόπο τους κοινωφελείς σκοπούς και δράσεις. Η
αμέριστη εμπιστοσύνη που λαμβάνει από μεγάλες εταιρείες εστίασης τον βοηθά να
φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του, όπως για παράδειγμα όταν διοργάνωσε το
Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων, «World chefs Congress 2016», στην Θεσσαλονίκη,
ένα δρώμενο που δεν είχε προηγούμενο. Πρόκειται για μια άψογη διοργάνωση που
έμεινε στην ιστορία αφού μάζεψε εκατοντάδες Σεφ και κλαμπ από όλο τον κόσμο και
συγκέντρωσε χιλιάδες συμμετοχές στους διαγωνισμούς μαγειρικής, εκπροσωπώντας
την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο.