Δέσμευση Μητσοτάκη για ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό εντός επτά ημερών

Το ξεμπλοκάρισμα της κομβικής επένδυσης στο Ελληνικό, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης, θα αναγγείλει σήμερα το απόγευμα από την Πάτρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σημερινή πρώτη προεκλογική του εκδήλωση, θα επισημάνει πως εντός των πρώτων επτά ημερών θα υπογραφούν και οι δύο υπουργικές αποφάσεις που λείπουν, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Όπως σημειώνουν, δε, στελέχη της οδού Πειραιώς η δέσμευση Μητσοτάκη είναι ένα παράδειγμα του άμεσου και αποφασιστικού τρόπου, με τον οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων. 

Η ισχυρή ανάπτυξη και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας θα είναι το κύριο θέμα της αποψινής εκδήλωσης, που σηκώνει αυλαία στις θεματικές ομιλίες που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τις 7 Ιουλίου, αντί κομματικών συγκεντρώσεων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα περιγράψει τα τέσσερα μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυρής ανάπτυξης. Στόχος που αποτελεί κορωνίδα του “γαλάζιου” προγραμματικού σχεδίου και έχει ως αιχμές:

* Την άμεση μείωση των φόρων και τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

* Το άμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως: 

– Η ηλεκτρονική υπογραφή που θα καθιερωθεί για πολίτες και επιχειρήσεις για να πάψουν να ταλαιπωρούνται από γραφείο σε γραφείο.

– Οι κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων που θα επιβλέπονται από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.  

– Η δεσμευτικά γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

* Η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει στα πολύ θετικά μηνύματα που ήδη εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές, ενόψει της πολιτικής αλλαγής. Παράλληλα, θα σημειώσει ότι η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της  χώρας μας όχι μόνο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στη συνεπακόλουθη μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στο σχέδιό του για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει επί τάπητος το μεγάλο στοίχημα της αλλαγής της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει το κράτος απέναντι στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι δεν θα γίνονται στο εξής δεκτές πλέον οι ιδεοληψίες του παρελθόντος. Όπως θα πει χαρακτηριστικά, δε μπορεί να γίνεται δεκτό τον 21ο αιώνα να “ανακαλύπτεται” ξαφνικά ένα δάσος μέσα σε μία έκταση του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής.  Ούτε να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.