Power Game για τρεις

Παιχνίδι για τρεις έχει καταλήξει η υπόθεση εξουσία στην ελληνική επικράτεια. Μετά τις εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την αποπομπή του Βαγγέλη Βενιζέλου, οι επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν ένα ισχυρό χρονικό σημείο καμπής. Όλοι εκτιμούν ότι η ευρύτερη στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να πάρει πίσω τον χαμένο κόσμο, το στελεχιακό δυναμικό που είχε χρόνο και κυρίως να κερδίσει τις εντυπώσεις στο power game της Κεντροαριστεράς.

Πώς θα γινόταν κάτι τέτοιο με τον Βενιζέλο στο κόμμα, αναρωτιούνται πολλοί και δεν έχουν άδικο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το όνομά του με το κυβερνητικό μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, με το ΕΕΤΗΔΕ, με αλαζονικές συμπεριφορές που του κόστισαν από το 2007 το κόμμα. Γενικά, παρόλο που στις κρίσιμες ώρες της μνημονιακής ιστορίας της χώρας ήταν παρών, ο καθημερινός πολίτης σαφώς τον βλέπει διαφορετικά και γυρίζει την πλάτη του. Δημοσκόπος που ανέλυε τη μνημονιακή περίοδο του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ισχυριζόταν ότι οι μετρήσεις μέχρι τα μέσα του 2011 έφερναν πρώτο το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ. Το πρώτο μνημόνιο είχε ξεκινήσει ήδη από το 2010 και έτρεχαν τα σκληρά του μέτρα. Και όμως το ΠΑΣΟΚ ακόμα κρατούσε δυνάμεις που το έφερναν πρώτο ακόμα σε προτίμηση. Όλα άλλαξαν την ημέρα που ψηφίστηκε το ΕΕΤΗΔΕ. Η συμπεριφορά του κόσμου άρχιζε να αλλάξει και μέχρι το τέλος του 2011 όλα είχαν κριθεί για το ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς, τον μουντζούρη τον πήρε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεώρησε ότι «σώζει τη χώρα την ύστατη στιγμή» κι αυτό θα του έφτιαχνε το προφίλ του.

Η Φώφη Γεννηματά πήρε μία απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα, η οποία ενέχει πολλά ρίσκα, ξεπουλάει μεν «στελέχη» με προσφορά αλλά μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποδειχτεί μία ιδιαιτέρως αποτελεσματική κίνηση για τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο. Ενώ θα μπορούσε να τελειώσει τη βάσανο των εκλογών γρηγορότερα, κάθε μέρα εκτίθεται περισσότερο με πρακτικές μαυρογυαλούρου και απροκάλυπτα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων στις εκλογές όχι μόνο θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Δεν είναι μόνο ότι πλέον με αυτές τις κινήσεις γίνεται πιο αποκρουστικός. Κόσμος που βλέπει ότι ο Βενιζέλος είναι εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιστρέψει στις βάσεις του. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπιεστεί κοινοβουλευτικά καταρχάς. Πάνω από τους μισούς βουλευτές του θα μείνουν εκτός Βουλής.

Από την άλλη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και άλλο κόσμο προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολλοί θα πάνε με τον νικητή και θα είναι κόσμος και από το ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως καρεκλοκένταυροι πρώην ΑΝΕΛΛΙΤΕΣ, αλλά και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ήδη βενιζελικά στελέχη προσπαθούν να κόψουν ψήφους από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μία πρώτη γεύση είδαμε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Σπηλιόπουλος του Βενιζέλου πήρε μεγάλο ποσοστό και το έδωσε στον δεύτερο γύρο στον Νεκτάριο Φαρμάκη, τον νικητή απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τις λιγοστές δυνάμεις που διατηρεί στη μεσαία τάξη. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση παίρνει πίσω όλα τα μέτρα που εφάρμοσε πριν λίγους μήνες, όπως η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ και οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές της, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.Αν διατηρούνταν, τότε στον Προϋπολογισμό του 2020 θα άνοιγε με το… καλημέρα μια «τρύπα» 2 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν αυτή η… απόσυρση των φορολογικών αντίμετρων θα είναι αρκετή, καθώς οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» μια «τρύπα» ως 2,8 δισ. την επόμενη χρονιά λόγω των φετινών παροχών. Φαίνεται ότι η Κομισιόν τράβηξε αρκετά το αυτί στο οικονομικό επιτελείο λόγω της τρύπας που δημιούργησαν τα προεκλογικά δώρα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσπαθούν μέχρι τις εκλογές να μπαλώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Εντείνει τον αγώνα του ο Μητσοτάκης

Στην αντίπερα όχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στους προσωπικούς του συνεργάτες και στους τομεάρχες να εντείνουν τον αγώνα τους. Σημαντική διαφορά είναι ότι πλέον το κόμμα δεν θα κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις και θα επικεντρωθεί σε συναντήσεις και εκδηλώσεις με ομάδες του πληθυσμού που ακόμα είναι αναποφάσιστοι. Πέραν της τελευταίας εκδήλωσης της Ν.Δ. στην Αθήνα δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να δει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί με διαφορετικό από τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίζει καλά ότι η φυγή Βενιζέλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα του εξασφαλίσει το λιγότερο 2 μονάδες στο εκλογικό του ποσοστό. Η κατρακύλα των λοιπών κομμάτων θα στείλει όλους τους ψηφοφόρους με το νικητή και στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για τελικό ποσοστό που μπορεί να έχει μπροστά το 4.

Του Περικλή Σωτηρίου