Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι στην Πειραιώς έχουν προεξοφλήσει τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές και την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στη δομή που θα έχει το κυβερνητικό σχήμα και στα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν νευραλγικά υπουργεία. Στις προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ. είναι να μετατρέψει το Μαξίμου σε στρατηγείο παραγωγής πολιτικής και καθημερινού ελέγχου των κυβερνητικών στελεχών. Στην κατεύθυνση αυτή κεντρικό ρόλο θα αναλάβει ο στενός του συνεργάτης Π. Δημητριάδης και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Στο Μαξίμου πρόκειται να μετακομίσει και η Σοφία Ζαχαράκη.

Έμπειροι σε καίρια πόστα

Την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης θα καθορίζει ο έμπειρος Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ παράλληλα κεφαλαιοποιεί πολιτικά και την πετυχημένη καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής χωρίς να αποκλείεται καραμπόλα και τη θέση αυτή να καταλάβει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Κλείδωσε» ο Άδωνις

Για το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κλειδώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, που θεωρείται ικανός να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα στην οικονομία. Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση και μάλιστα σε νευραλγικό υπουργείο για τον Μάκη Βορίδη. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν τελικά θα τοποθετηθεί στο Υγείας ή στο Εσωτερικών.

Ιδιαίτερη σημασία στο Υπ. Δικαιοσύνης

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται βέβαιη η τοποθέτηση του Κώστα Καραγκούνη ως υπουργού και ενός κορυφαίου δικαστή που παραιτήθηκε πριν από έναν χρόνο από το Συμβούλιο Επικρατείας σε θέση υφυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταβληθεί σε έναν επικίνδυνο μηχανισμό κατασκευής υποθέσεων που στόχευαν αποκλειστικά να θέσουν σε δικαστική ομηρία τους αντιπάλους της κυβέρνησης. Εξάλλου από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσων εμπλέκονται στη σκευωρία που στήθηκε κατά κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την υπόθεση NOVARTIS.

Επιστροφή Καραμανλή

Mετά από πολλές δεκαετίες ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στο υπουργείο Δημοσίων Έργων. Η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή του νεότερου στο Δημοσίων Έργων εμπεριέχει συμβολισμούς γιατί από το ίδιο υπουργείο άρχισε να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή ο εθνάρχης και ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 Σταϊκούρας στην Οικονομία

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί ο έμπειρος Χρ. Σταϊκούρας. Ήδη έχει αρχίσει να μελετά όλα τα στοιχεία αποτυπώνοντας το κόστος των παροχών του λεγόμενου πακέτου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα αναζητεί λύσεις για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2019. Στην Πειραιώς εμπιστεύονται απολύτως τις ικανότητες του Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος τυχαίνει να έχει ταύτιση απόψεων για την οικονομική πολιτική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και καραμπόλες

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Νίκος Δένδιας, χωρίς να αποκλείεται κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής και ανάληψη του κρίσιμου αυτού κυβερνητικού πόστου από τον Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος είχε σηκώσει το βάρος να περάσει τη γραμμή της Ν.Δ. στο Σκοπιανό. Ο Νίκος Δένδιας έπαιζε και για το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά τα σχέδια έχουν αλλάξει και γιαυτό δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να μετακομίσει στο Πεντάγωνο.

 Κικίλιας στην Άμυνα

Στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιη την τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά γιατί φοβάται πιθανή ένταση στο Αιγαίο στη διάρκεια του καλοκαιριού και με δεδομένη την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο.

Γυναίκες σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα

Δεδομένη θεωρούν στην Πειραιώς την υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη που θεωρείται ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να τοποθετήσει πολλές γυναίκες σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Η Όλγα Κεφαλογιάννη παίζει για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προτεραιότητα η Παιδεία

Στον Αντώνη Σαμαρά θα προταθεί η θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν δεχθεί τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει κρίσιμο θεσμικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Η αποκατάσταση της νομιμότητας στον πανεπιστημιακό χώρο και η κατάργηση του ασύλου είναι βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιαυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο υπουργείο Παιδείας το οποίο πιθανότατα θα αναθέσει στο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.

Και τεχνοκράτες

Για το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει έντονα το όνομα του Νότη Μηταράκη. Υφυπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει πιθανότατα ο σημερινός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στυλιανός Πέτσας, που είχε στενή συνεργασία με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα πρόκειται να τοποθετηθούν και μια σειρά από τεχνοκράτες τους οποίους εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο από τα πρόσωπα αυτά προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και εργάστηκαν με επιτυχία σε πολυεθνικούς κολοσσούς.