Οι «αμετανόητοι»: Το διπλό παιχνίδι των ολιγαρχών

Η ελίτ της εξουσίας, όλοι εκείνοι που διαχρονικά ελέγχουν τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στη χώρα, ταυτίστηκαν και στήριξαν απόλυτα την κυβέρνηση Τσίπρα, τώρα αλλάζουν «στρατόπεδο». Όλα τα ΜΜΕ που ελέγχουν έχουν αλλάξει ρότα και στηρίζουν τον Μητσοτάκη γύρω από τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί πολλά νέα πρόσωπα, δήθεν λομπίστες, δήθεν τεχνοκράτες, αλλά και αρκετοί νταλαβερητζήδες

Στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα κατά το πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση. Η ελίτ της εξουσίας των ολιγαρχών, όλοι εκείνοι δηλαδή που διαχρονικά ελέγχουν τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην χώρα, ταυτίστηκαν μαζί της και στήριξαν απόλυτα της κυβέρνηση Τσίπρα. Και είναι γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας πως της παρείχαν κάλυψη και υποστήριξη προκειμένου να εδραιωθεί και να εμπεδωθεί στην κοινωνία ως ο νέος κεντροαριστερός πόλος με παρόν και μέλλον. Και κατά την διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων οι ολιγάρχες έγιναν ισχυρότεροι. Πήραν δουλειές, φιλέτα του κράτους, απευθείας αναθέσεις, βιομηχανικές εγκρίσεις, προμήθειες του Δημοσίου, συμβάσεις παραχώρησης, ευρείες αποκρατικοποιήσεις! Και σε απλά λόγια το αποκαλούμενο σύστημα ταυτίστηκε με την πολιτική εξουσία. Και λειτούργησε στην πράξη όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα και παλαιότερα. Οι ολιγάρχες έκαναν παιχνίδι, έλεγχαν τα μέσα ενημέρωσης, είχαν τις τράπεζες του χεριού τους ενώ κατά την προσφιλή συνήθειά τους αλλοτρίωναν το πολιτικό προσωπικό αφαιρώντας του το ηθικό πλεονέκτημα που προεκλογικά προέβαλλε. Και το νταραβέρι πήγε σύννεφο. Η πιάτσα βοά… Δεν υπάρχουν κρυμμένα μυστικά! Και η ελληνική κοινωνία είναι πολύ μικρή. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρξαν ολιγάρχες που έκαναν επενδύσεις! Ολιγάρχες που πήραν ρίσκα και έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους! Αυτοί όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Γιατί οι περισσότεροι κοίταξαν μόνο πώς θα πάρουν δουλειές εκ του ασφαλούς και πώς θα κάνουν εξυπηρετήσεις ή διευθετήσεις για τρίτους αλλά και τους εαυτούς τους.

Τα εξόφθαλμα ρουσφέτια

Σαν παρένθεση να αναφέρω ότι πραγματικά είναι αποκρουστικός ο τρόπος με τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυριολεξία την τελευταία ώρα κάνουν εξόφθαλμα ρουσφέτια για τα δικά τους παιδιά, όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου στη Βουλή. Τούτο είναι σε κάθε περίπτωση κατακριτέο και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί σε μια κοινωνία δικαίου και αξιοκρατίας. Ωστόσο αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει πως σε μεγάλη συστημική τράπεζα που κυριάρχησε για χρόνια και αυτή την στιγμή είναι μετέωρη είχε δημιουργηθεί μια εστία ενός ελιτίστικου ρουσφετολογικού συστήματος. Όλα τα παιδιά των δικαστών και των εισαγγελέων αλλά και τέκνα άλλων παραγόντων με ισχύ και εξουσία στον μηχανισμό του Δημοσίου διορίζονταν στην τράπεζα ενίοτε με μισθούς ηγεμονικούς! Γιατί άραγε; Ο νοών νοείτω… Και για τους διοικούντες στην τράπεζα την στιγμή εκείνη αλλά και για όσους υπαγόρευαν εξωθεσμικά τις αποφάσεις αυτές!

Ήθελαν τον Μητσοτάκη κοντύτερο

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα του σήμερα η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές είναι δεδομένη. Και να είστε σίγουροι ότι οι ολιγάρχες δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση. Ήθελαν τον Τσίπρα πιο δυνατό και πιο ισχυρό. Ενώ τον Μητσοτάκη τον ήθελαν κοντύτερο! Να μη σχηματίσει δηλαδή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία τέτοιας έκτασης που να του επιτρέπει να μην τους έχει ανάγκη και να λειτουργεί όπως επιθυμεί, χωρίς παρεμβάσεις. Αυτή την ώρα, βεβαίως, όλοι ανεξαιρέτως οι ολιγάρχες τον έχουν προσεγγίσει! Ζητάνε ραντεβού και τον βλέπουν, υπόσχονται στήριξη και επενδύσεις, βγαίνουν ακόμη και κάνουν επίσημες δηλώσεις! Και τα ΜΜΕ που ελέγχουν άλλαξαν πια γραμμή και παίζουν Κυριάκο με χίλια! Χωρίς ωστόσο τούτο να αναιρεί την πρόθεσή τους να μην είναι ο Μητσοτάκης πανίσχυρος. Και κάποιοι εξ αυτών γνωρίζοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ σκοπεύει να κυβερνήσει ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας, κάνοντας πολιτική διεύρυνση (βλέπε ΚΙΝΑΛ) είτε στηρίζουν με κάθε τρόπο την πρόθεση τους αυτή είτε κάποιοι άλλοι την υπονομεύουν εν τη γενέσει της. Και το διπλό παιχνίδι των ολιγαρχών είναι προφανές: εκείνοι που πολέμησαν την Ν.Δ. και τον Μητσοτάκη στηρίζοντας τον Τσίπρα σήμερα του παριστάνουν τον φίλο και σύμμαχο ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τον κοντύνουν ή να τον ελέγξουν!

Επικίνδυνα δείγματα γραφής

Και το παιχνίδι των ολιγαρχών φυσικά δεν σταματάει εκεί αλλά έχει συνέχεια πολύ πιο επικίνδυνη. Γιατί το ζήτημα για τον έλεγχο της εξουσίας δεν περνάει μόνο από τον Μητσοτάκη αλλά κυρίως από όσους αποκτούν δύναμη δίπλα του ως νέο ισχυρό περιβάλλον ή προαλείφονται για πρωτοκλασάτοι υπουργοί σε κομβικούς τομείς! Και η αλήθεια είναι ότι δίπλα στον Κυριάκο έχουν σωρευτεί στελέχη νέα, δήθεν τεχνοκράτες, δήθεν επικοινωνιολόγοι, δήθεν λομπίστες αλλά και πολλοί νταραβερτζήδες που η πιάτσα τούς γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη. Πολλοί εξ αυτών έχουν φτιάξει προσωπικές ατζέντες! Και έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους ολιγάρχες και την διαπλοκή! Υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, σχεδιασμοί για δουλειές ή για διευθετήσεις όσον αφορά στην δικαιοσύνη! Και ταυτόχρονα, τα δείπνα στα πανάκριβα εστιατόρια δίνουν και παίρνουν όπως και οι βουτιές σε κοντινά νησιά με τα κότερα της διαπλοκής! Ένα έμπειρο μάτι αρκεί να κάνει μια βόλτα στα νότια προάστια για να διαπιστώσει ποιοι τρώνε αστακομακαρονάδες με ποιους! Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής επικίνδυνα για την επόμενη ημέρα. Και θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι πολύ προσεκτικός γιατί μπορεί άλλα ο ίδιος να πρεσβεύει όπως και κάποιοι πολύ στενοί του συνεργάτες, όμως οι τσουκνίδες της αυλής έχουν άλλα σχέδια, άλλες λίστες και άλλες προτεραιότητες. Όπως και άλλες ατζέντες έχουν και ορισμένοι προβεβλημένοι βουλευτές οι οποίοι ζητούνε επίμονα συγκεκριμένα υπουργεία! Όπως δύο πολύ γνωστοί που σφάζονται πάνω και κάτω από το τραπέζι για το ποιος θα γίνει υπουργός Ενέργειας… Αυτά τα ολίγα προς το παρόν… Η συνέχεια έπεται… με διευθύνσεις και ονόματα… μετά τις εκλογές φυσικά και πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης!