Πάτροκλος Γιατράκος: «Πρωταθλητές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι Ισραηλινοί επενδυτές»

O διευθύνων σύμβουλος της DP Properties απαντάει σε καίρια θέμα που έχουν να κάνουν με την σημερινή εικόνα του Real Estate στην Ελλάδα.

Η DP Properties είναι μια κτηματομεσιτική εταιρεία που λειτουργεί στην Αττική εδώ και πολλά χρόνια με βασικό χαρακτηριστικό της την ευρωπαϊκών προδιαγραφών επαγγελματική λειτουργία. Προσφέρει υψηλή εξειδίκευση σε ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων στην περιοχή της Αττικής και εκπροσωπεί ορισμένα από τα πιο αποκλειστικά ακίνητα καθώς διατηρεί συνεργασία με πολλούς ξένους επενδυτές.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

 • Θέλω να αγοράσω, ή να πουλήσω, ή να νοικιάσω ακίνητο. Γιατί να πάω στον μεσίτη;
 • O διαμεσολαβητής (μεσίτης) είναι άτομο ή εταιρεία που φέρνει σε επαφή των πωλητή και τον αγοραστή σε μια συναλλαγή για ακίνητη περιουσία (αγορά, πώληση, μίσθωση, αντιπαροχή κ.λ.π.) Είναι ο επαγγελματίας που θα ενημερώσει τον πελάτη για τις τιμές της αγοράς, για τα ελαττώματα ή προτερήματα του ακινήτου, για την ζήτηση ή όχι της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο προς δικαιοπραξία. Είναι ο ειδικός τον οποίο πρέπει ο πωλητής, αγοραστής, μισθωτής να εμπιστευτεί για να λάβει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ο οποίος θα κατευθύνει, λόγω της εμπειρίας του, τον πελάτη προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν «συναισθηματικό» δέσιμο με τις περιουσίες τους που πολλές φορές τους αποτρέπει να δουν την ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του ακινήτου τους. Εκεί η βοήθεια του διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη.

 • Ο χώρος σας έχει πολλούς ερασιτέχνες. Πώς μπορώ να εμπιστευτώ τον μεσίτη;
 • Δυστυχώς το επάγγελμα του μεσίτη ασκείται από τον οποιοδήποτε θέλει να λάβει μια προμήθεια από την εκάστοτε πράξη που θα πραγματοποιηθεί δίχως να υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Για τον λόγο τούτο ο πελάτης θα πρέπει να ελέγχει με ποιον συνεργάζεται, πριν εμπιστευτεί την περιουσία του ή τα χρήματά του σε κάποιον που δεν είναι ειδικός. Μια καλή αρχή έχει γίνει μέσω του μητρώου μεσιτών που μπορεί κάποιος να βρει από τον μεσιτικό σύλλογο Αθηνών ώστε να βεβαιωθεί ότι επαγγελματίας που έχει επιλέξει για συνεργασία έχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.
 • Από πού αναγνωρίζω τον σωστό μεσίτη;
 • Ο σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που θα ανιχνεύσει τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες του πελάτη του, θα καταγράψει τα αιτήματά του επακριβώς και θα τον συμβουλέψει πώς θα πετύχει το καλύτερο δυνατό όφελος από την συναλλαγή που θέλει να πραγματοποιήσει.

 • Επενδύουν οι ξένοι σε ακίνητα στη χώρα μας;
 • Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το ελληνικό real estate και ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και για τα Νότια Προάστια της Αττικής όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό κ.ά. Εκμεταλλεύτηκαν την τεράστια πτώση των τιμών που προκλήθηκε από την οικονομική ύφεση της χώρας μετά το 2008 και επένδυσαν και επενδύουν κεφάλαια, ιδιαίτερα σε αυτοτελή κτίρια του κέντρου της Αττικής, αλλά και σε μικρότερα ακίνητα στις εμπορικές περιοχές.

 • Από ποιες χώρες προέρχεται η μεγαλύτερη κινητικότητα;
 • Πρωταθλητές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι Ισραηλινοί, οι οποίο όχι μόνο έχουν αγοράσει μεγάλο όγκο ακινήτων αλλά μεσολαβούν (μεσιτεύουν) και για ομοεθνείς τους. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι Κινέζοι, οι οποίοι επικεντρώνονται στην αγορά διαμερισμάτων κυρίως λόγω της Goldenvisa. Δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές και δεν περιορίζονται στο κέντρο. Αρκετοί Ρώσοι έχουν επενδύσει, επίσης, στα ελληνικά ακίνητα καθώς και Άραβες που προτιμούν τα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής.

 • Η «έκρηξη» του rbnb τι απόνερα έχει δημιουργήσει στον χώρο σας;
 • Το rbnb έχει «λυγίσει» μεγάλο μέρος των μεσιτών της γειτονιάς, θα έλεγα, καθώς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες rbnb, booking κ.λ.π. παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προωθήσουν τα ακίνητά τους απευθείας μέσω αυτών, χωρίς τη μεσολάβηση μεσιτών. Πρέπει να αναλογιστείτε ότι η καθημερινότητα και η επιβίωση πολλών επαγγελματιών μεσιτών μέσα στην κρίση ήταν το εισόδημα από μισθώσεις κατοικιών, το οποίο στερούνται λόγω του rbnb στις τουριστικές συνοικίες του κέντρου και όχι μόνο.

 • Ποιες περιοχές είναι στα πάνω τους και ποιες είναι σε πτώση σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων;
 • Όπως σας ανέφερα προηγουμένως οι περιοχές του κέντρου όπως Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Πλάκα, αλλά και τα Εξάρχεια, Κουκάκι, Μετς, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Παγκράτι είναι πρώτες στις προτιμήσεις των επενδυτών, με αποτέλεσμα να έχουν αύξηση τιμών τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα, περιοχές που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα, ο Διόνυσος, ο Άγιος Στέφανος, η Δροσιά, η Άνοιξη έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο.

 • Θα συνιστούσατε σε κάποιον να επενδύσει σε ακίνητο;
 • Θεωρώ ότι με τη σωστή μεσολάβηση μεσίτη μπορεί κάποιος επενδυτής να βρει ακίνητα σε λογικές τιμές τα οποία θα του αποδώσουν και δεν θα χάσει τα χρήματά του.

 • Υπάρχει πάντα και το πρόβλημα της δυσλειτουργίας των τραπεζών που δεν δίνουν δάνεια. Πόσο σας έχει κοστίσει αυτό;
 • Οι τράπεζες με την πρακτική που ακολουθούν δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος ανθρώπων να εξασφαλίσουν κάποια ακίνητο είτε για τις στεγαστικές είτε για τις επαγγελματικές τους ανάγκες. Ως αποτέλεσμα θίγεται και ο κλάδος των μεσιτών καθώς δεν πραγματοποιούνται πράξεις στην αγορά των ακινήτων και κατ’ επέκταση κανένα οικονομικό όφελος για τους επαγγελματίες.

 • Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή;
 • Θα συμβούλευα να βρει τον κατάλληλο σύμβουλο ακινήτων πριν προβεί στην οποιαδήποτε ενέργεια, αποφεύγοντας τις παγίδες που μπορεί να προκύψουν.

DP Properties:+30 211 4030687, www.dp-properties.gr