Στάθης Παπαδόπουλος: «Στόχος μου είναι η ανώδυνη οδοντιατρική με υψηλή αισθητική»

Ο πατέρας του είναι ένας από τους πιο διάσημους πλαστικούς χειρουργούς στην χώρα καθώς έφτασε στο πιο υψηλό Ακαδημαϊκό αξίωμα αυτό του Καθηγητή της Πλαστικής Χειρουργικής καθώς και την κατάταξη του μέσα στους 100 καλύτερους Πλαστικούς Χειρούργους του κόσμου. Ο ίδιος ο Στάθης έχει απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας ως κορυφαίος αθλητής της ιστιοπλοΐας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του εξωτερικό, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα για να εξασκήσει το επάγγελμά του φέρνοντας μαζί του τις πλέον μοντέρνες τεχνικές και μεθόδους, τις οποίες «ενισχύει» ακολουθώντας το δόγμα του μηδενικού πόνου στην οδοντιατρική.
Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου
- Τι είναι αυτό που σε έκανε να γίνεις οδοντίατρος;
- Από μικρός μού άρεσαν οι επιστήμες υγείας και ήθελα να κάνω ένα επάγγελμα σχετικό με την υγεία. Περνώντας τα χρόνια άρχισα να διαπιστώνω πόσο πολύ μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. Η ενασχόλησή μου με το άθλημα της ιστιοπλοΐας από τα 7 μου με έκανε να περνώ πολλές ώρες πάνω από το σκάφος μου φτιάχνοντας πράγματα ή σκεπτόμενος πατέντες για να φτιάξω πράγματα. Στα 7 μου είχα τα δικά μου εργαλεία και ήξερα να κάνω τα βασικά. Η απόφαση να γίνω οδοντίατρος πάρθηκε όταν συνειδητοποίησα κάπου στα 16 ότι το ενδονοσοκομειακό κλίμα είναι κάτι που με ρίχνει πολύ ψυχολογικά. Σε αυτό το επάγγελμα, σκέφτηκα, θα κάνεις αυτό που σου αρέσει πολύ. Θα δουλεύεις πολύ με τα χέρια σου και θα είσαι και ιατρός.
- Ο πατέρας σου είναι ένας από τους γνωστότερους πλαστικούς χειρουργούς στην χώρα. Πως και δεν ακολούθησες τα βήματά του;
- Τον πατέρα μου τον θαυμάζω. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που είναι γεννημένος για αυτό που κάνει. Τα στοιχεία του χαρακτήρα του και το πάθος του για την πλαστική χειρουργική είναι αυτά που τον εκτόξευσαν στην καριέρα του. Μια βασική αρχή σε μία χειρουργική ειδικότητα είναι να μην κάνεις το πρόβλημα του ασθενή σου δικό σου, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ψυχολογία σου και να μπορείς να αντεπεξέρχεσαι στους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλειάς. Εγώ όταν μπήκα πρώτη φορά σε νοσοκομείο για να αφήσω κάτι στον πατέρα μου για τις επόμενες μέρες σκεφτόμουν τις εικόνες που αντίκρισα στους διαδρόμους. Ακόμα και σήμερα έτσι είμαι. Εν κατακλείδι, για να πετύχεις πρέπει να είσαι γεννημένος για αυτό που κάνεις, και εγώ δεν γεννήθηκα για να γίνω πλαστικός χειρουργός αλλά οδοντίατρος. Λατρεύω αυτό που κάνω.
- Σπούδασες και θα μπορούσες να κάνεις καριέρα στο Λονδίνο. Γιατί αποφάσισες να επιστέψεις σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα;
- Η απόφασή μου να γυρίσω στην Ελλάδα ήρθε μετά από πολύ σκέψη αλλά κυρίως το γεγονός ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Συνεχίζω να ταξιδεύω συχνά στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους αλλά η βάση μου είναι η Αθήνα. Σίγουρα με μια απόφαση κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα που γύρισα και έκανα το δικό μου ιατρείο είναι ότι μπορώ να κάνω τα βήματα που εγώ θεωρώ απαραίτητα προς την επιτυχία και να είμαι υπεύθυνος για αυτά.
- Ο κόσμος γενικότερα διακατέχεται από τον φόβο του οδοντίατρου. Πώς βοηθάς έναν πελάτη σου να το ξεπεράσει αυτό;
- Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί πολύ έντονα αυτό το φαινόμενο. Η δουλειά μας είναι πάρα πολύ δύσκολη καθημερινά λόγω αυτού του φαινομένου. Σίγουρα το υψηλό επιστημονικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη τεχνική κατάρτιση είναι δύο πράγματα που βοηθούν. Δεν φθάνει μόνο αυτό όμως. Θα πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο επικοινωνίας αρχικά μεταξύ οδοντίατρου και ασθενή. Ο ασθενής ενημερώνεται για το σχέδιο θεραπείας και αν αυτό περιλαμβάνει πόνο θεραπεύτηκα ή μεταθεραπευτικά. Μετά έρχεται η εμπιστοσύνη. Η οδοντιατρική ακόμα και σήμερα περιλαμβάνει δευτερόλεπτα πόνου, αλλά μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι αυτό αποτελεί το 5% του συνολικού φάσματος. Στο πρώτο ραντεβού πάντα επικοινωνώ τα παραπάνω και προσπαθώ να κάνω τον ασθενή να νιώσει άνετα.
- Υπάρχει στον κλάδο σας πρόβλεψη για την θεραπεία ΑΜΕΑ;
- Γενικότερα στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πίσω από υποδομές για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κινούνται ανεξάρτητα χωρίς την βοήθεια τρίτων. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Στον κλάδο μας υπάρχει πρόβλεψη για την θεραπεία ΑΜΕΑ, αρκεί το ιατρείο να κατέχει αρχικά τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσει να υποδεχθεί στον χώρο του έναν άνθρωπο ΑΜΕΑ έτσι ώστε να νιώθει ότι η επίσκεψή του στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Στο ιατρείο υπάρχει η απαραίτητη εγκατάσταση και ο ασθενής δέχεται όλες τις θεραπείες στο αμαξίδιό του. Από την εμπειρία μου έχω δει ότι αυτό συμβάλλει πολύ στην ψυχολογία του ανθρώπου.
- Συμφωνείς με την άποψη που θέλει την πλειονότητα των γιατρών να μην ενημερώνεται γρήγορα για τις νέες τεχνολογίες;
- Δυστυχώς ναι υπάρχει ακόμα μία μερίδα συναδέλφων που δεν ενημερώνεται σχετικά με τις νέες επιστημονικές οδηγίες σε όλο το φάσμα της οδοντιατρικής. Νομίζω όμως ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλα τα επαγγέλματα και είναι ένας λόγος που σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυναμικής μεταξύ των ανθρώπων που τα εξασκούν.
- Γιατί κάποιος να επιλέξει το ιατρείο σου;
- Στο ιατρείο αυτό υπάρχει μια πολύ καλά εκπαιδευμένη ομάδα με διαφορετικές ειδικότητες που ασκεί την επιστήμη της οδοντιατρικής με εξίσου όμορφο και φιλικό προς τον άνθρωπο τρόπο. Θεωρώ ότι το ιατρείο από την είσοδό του κιόλας αντικατοπτρίζει την προσέγγισή μου στην ανώδυνη οδοντιατρική με υψηλή αισθητική.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο κόσμος σε ό,τι αφορά τη στοματική του φροντίδα;
- Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει κάποιος στην στοματική υγιεινή είναι ότι δεν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του διαθέτει ο οδοντίατρος, αλλά περιορίζεται στην χρήση της οδοντόβουρτσας.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο www.spdental.gr