Οι ξένοι τραβάνε το χαλί στον Αλέξη εάν…

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ορισμένοι ήταν κατηγορηματικοί: Πρέπει να εμφανίσουμε μία εικόνα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα σπάει με την Κομισιόν, τους «θεσμούς» και τους οίκους αξιολόγησης και ότι δίνει παροχές χωρίς να τους λογαριάζει. Η στρατηγική της ρήξης θα θέσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αντισυμβατική, ο κόσμος θα ξεχάσει το 3ο μνημόνιο ενώ και τα mea culpa της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυρίως, όμως, θα δοθεί το σύνθημα ότι αποκτάμε πολιτική αυτονομία που θα επαναφέρει το επίπεδο διαβίωσης που είχαμε προ μνημονίων.

Toυ Περικλή Σωτηρίου

Για τους επικοινωνιολόγους του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τελευταίο «χαρτί» του Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει περισσότερο την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Από αγαπημένο παιδί του γαλλογερμανικού άξονα και του ΔΝΤ, να γίνει το αποπαίδι τους και εκφραστής του ευρωσκεπτικισμού που και σε αυτές τις ευρωεκλογές θα εκδηλωθεί περίτρανα. Την ίδια ώρα, όμως, αυτοί που έδωσαν το υπόβαθρο των ευέλικτων κινήσεων του πρωθυπουργού τραβάνε το σχοινί και προδικάζουν, εφόσον οι εκλογές δείξουν ξεκάθαρη ήττα του πρωθυπουργού, την άμεση πτώση της κυβέρνησης με νέες εκλογές τον Ιούνιο.


Εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου για τις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και τις επιπτώσεις που θα έχουν τόσο στην πορεία της οικονομίας όσο και στις σχέσεις της Ελλάδας έκρουσε η Fitch σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το νέο δημοσιονομικό πακέτο αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Όπως θυμίζει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, αύξηση συντάξεων και ένα σχήμα ρύθμισης δόσεων σε εφορία και ταμεία. Το πακέτο μέτρων υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ το 2020.


Την ίδια ώρα, στα προεκλογικά πακέτα παροχών του Αλέξη Τσίπρα και στις ανησυχίες των πιστωτών της Ελλάδας, διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «προεκλογικά δώρα» τις εξαγγελίες Τσίπρα για την 13η σύνταξη και τις μειώσεις του ΦΠΑ. «Τα έθεσαν σε εφαρμογή έγκαιρα για τις Ευρωεκλογές. Η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξεκάθαρα πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Τσίπρας θέλει να βελτιώσει τη θέση του με προεκλογικά δώρα που θα προσθέσουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 και του 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Handelsblatt στο ρεπορτάζ της μεταφέρει την ανησυχία των αγορών με αφορμή την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. «Το επιτόκιο στο 10ετες ομόλογο είναι στο 3,43% σε σχέση με το 2,66% των ιταλικών, του 1,03% των πορτογαλικών και του 0,86% των ισπανικών ομολόγων. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές παραμένουν σκεπτικές. Και πολύ ευαίσθητες στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου τα εκλογικά του δώρα, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν άμεσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανησυχία του Κλάους Ρέγκλινγκ

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης και στην ανησυχία του Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως αυτή αποτυπώθηκε μετά το τελευταίο Eurogroup, καθώς με τις παροχές αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά και τα «καμπανάκια» της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι πριν τις ευρωεκλογές οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα. «Ωστόσο το θέμα θα μπει ξανά στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Τότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρώσεις. Εκτιμάται ότι οι πιστωτές θα αναστείλουν την ελάφρυνση χρέους που υποσχέθηκαν στους Έλληνες το φθινόπωρο και θα αρνηθούν να δεχθούν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που ζητά η Αθήνα».

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ξένοι –παρά την εικόνα που είχε δημιουργηθεί όταν σταμάτησαν τις μειώσεις συντάξεων– είναι έτοιμοι να τραβήξουν το χαλί στον Αλέξη Τσίπρα και να συζητήσουν με τον επερχόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και τη χαλάρωση των υψηλών πλεονασμάτων, εφόσον ο αρχηγός της Ν.Δ. προωθήσει μεταρρυθμίσεις και καλυτερέψει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.