Το μέγεθος… μετράει για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην έρευνα της Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση το προβάδισμα είναι στις 8,8 μονάδες. Marc: Πρόσθεση ψήφου Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1 που διεξήχθη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου –μετά την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο– αναδεικνύει τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση με 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων –συμπεριλαμβανομένων των άκυρων– είναι η ακόλουθη: Ν.Δ.: 29,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%, ΚΙΝ.ΑΛΛ.: 6,3%, Χρυσή Αυγή: 6%, ΚΚΕ: 5,1%, Ελληνική Λύση: 2,2%, Ένωση Κεντρώων: 2%, Λαϊκή Ενότητα: 1,3%, Μέρα25: 1,2%, Ποτάμι: 1,2%, ΑΝ.ΕΛΛ.: 1,1%, Οικολόγοι: 1%, Δημιουργία Ξανά: 1%. Marc: Πρόσθεση ψήφου με αναγωγή. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διατηρεί την τρίτη θέση.

Η Marc προχώρησε και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Με το πρώτο σενάριο η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1%, ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%. Τρίτο σενάριο –που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης– καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο 8,8% το προβάδισμα Ν.Δ.
Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της INTERVIEW που παρουσιάστηκε στη Βεργίνα Τηλεόραση, η Ν.Δ. είναι σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές με 8,8% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια έρευνα αναλύθηκαν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στα κρίσιμα θέματα των προεκλογικών μέτρων της κυβέρνησης, της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από τη Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αλλά και των διακοπών του πρωθυπουργού με το εφοπλιστικό σκάφος. Αναλυτικότερα, η Ν.Δ. με ποσοστό 33% έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων «εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές», ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 7,1% και ακολουθούν η Χ.Α. με 6,9% και με μικρή διαφορά 6,6% το ΚΚΕ.
Γίνεται κατανοητό ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι ο κόσμος όχι μόνο δεν άλλαξε στάση με την παροχολογία και τα θετικά μέτρα που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση αλλά παίρνει απόσταση και από τις συμπεριφορές Πολάκη, τα κότερα και την πεζοδρομιακή συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα απέναντί στους. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στην αρθρογραφία τους, η διαφορά δεν θα είναι κάτω από 6 μονάδες και υπό περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 10 μονάδες. Αν συμβεί αυτό, τότε μιλάμε για μία στρατηγική ήττα του ίδιου του πρωθυπουργού που δεν άκουσε, καταρχάς, τους συμβούλους του που του έλεγαν να διενεργήσει τριπλές εκλογές και να προκηρύξει τις εθνικές μαζί με τις άλλες αναμετρήσεις του Μαΐου. Κατά δεύτερον, η μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές σέρνει την κυβέρνηση σε εθνικές εκλογές. Αν δεν τις κάνει τον Ιούνιο, τότε κινδυνεύει να χάσει εντελώς τον έλεγχο της εξουσίας και να βρεθεί αποδεκατισμένη τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει και η φοροδοσία για τον μεγάλο όγκο του πληθυσμού.

Κυρίως, όμως, ξεμένει από επιλογές καθώς τα περιθώρια νέων παροχών είναι πλέον διακριτά. Οι Βρυξέλλες, η Κομισιόν και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν «ξεκόψει» κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ενώ θεωρούν ότι ακόμα και αυτά που αποφασίστηκαν συνιστούν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Άρα με τι όπλα θα κατέλθει στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας; Με τη Νovartis, τα fake news για την επταήμερη εργασία; Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποστεί μία βαριά ήττα, όχι μόνο πολιτική, αλλά και προσωπική, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να ξεπεράσει.