Εκλογές και διεθνείς αγορές “έριξαν” το Χρηματιστήριο

Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει την επαφή με τις 730 μονάδες, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, με τη βοήθεια του θετικού γυρίσματος αρκετών τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 725,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 720,30 μονάδων (-1,53%) και 731,36 μονάδων (-0,02%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 450,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 128,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 90,7 εκατ. τεμάχια (λόγω Πανγαία).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,69%, στις 1.884,37 μονάδες, ενώ στο -1,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.059,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,57% στις 596,64 μονάδες.

Πραγματικές μάχες δίνονται αυτές τις ημέρες στο ταμπλό, με τους long να κρατούν τα επίπεδα της τρέχουσας συσσώρευσης απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων εκείνων των χαρτοφυλακίων που αποστρέφονται το ρίσκο. Με μικρές “παραφωνίες” ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να κρατηθεί στο κανάλι των 720-740 μονάδων, επιτρέποντας παράλληλα και τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του.

Ουσιαστικά, η εικόνα που έχει η αγορά τις τελευταίες ημέρες παραπέμπει σε μια νευρική στάση αναμονής. Αναμονή εν όψει των εκλογών της Κυριακής και νευρικότητα λόγω του rotation στους πτωτικούς τίτλους, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Οι συναλλαγές, εάν εξαιρεθούν εκείνες που συνδέονται με το ετεροχρονισμένο rebalancing των Eurobank και Εθνικής, καθώς και το σημερινό πακέτο της Πανγαία, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με τα χαρτοφυλάκια να δείχνουν ότι προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις.

Όπως σχολιάζουν εγχώριες πηγές στο Capital.gr, παρά το γεγονός ότι ο Μάιος δεν καταφέρνει να συνεχίσει το ανοδικό μομέντουμ του πρώτου τετράμηνου του έτους, η “μεγάλη εικόνα” δεν είναι και τόσο αρνητική. Η αγορά άλλωστε από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου έδειχνε σημάδια κόπωσης, τα οποία συνέπεσαν τόσο με την αναταραχή των διεθνών αγορών όσο και με τους προεκλογικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης.

Και όπως διαπιστώνει η Axia Research, από την ημέρα της ανακοίνωσης του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, στις 7 Μαΐου, το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 4%, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 20-30 μονάδες βάσης. Είναι όμως δύσκολο να διαχωριστεί ο αντίκτυπος τόσο του διεθνούς sell off όσο και των παροχών Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι των διεθνών μέσων για πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ προς την Ελλάδα λόγω των προεκλογικών παροχών, επηρέασαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Τώρα, εκτός του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, η αγορά θα περιμένει και την αντίδραση των θεσμών στις παροχές Τσίπρα, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν αποφύγει μια νέα αντιπαράθεση με την Αθήνα λόγω ευρωεκλογών. Το ζήτημα όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να αναστείλουν τις ελαφρύνσεις του χρέους που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο και να αρνηθούν το “πράσινο φως” στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ, γεγονός που προβληματίζει σημαντικά την αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, μεγάλο ήταν το σφυροκόπημα που δέχτηκε σήμερα η μετοχή της Eurobank, στην πρώτη μέρα της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των επιπλέον 1,52 δισ. μετοχών μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Grivalia, με τον τίτλο να κλείνει με απώλειες 6,04% και όγκο 26 εκατ. τεμάχια. Ισχυρές οι πιέσεις και για την Εθνική, η οποία έκλεισε με απώλειες 3,83%, με τον Σαράντη να χάνει 2,31%.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα, Βιοχαλκο, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Jumbo και Aegean, ενώ ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρές απώλειες. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Φουρλής και Motor Oil.

Η αγορά βρήκε σημαντικές στηρίξεις από τα άνω του 1% κέρδη σε ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στον κλάδο της με το +2,93% που σημείωσε. Ο Τιτάνας, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2019, έκλεισε με κέρδη 3,34%.