Παύλος Γερουλάνος: «H Αθήνα είναι μια πόλη βαθιά εχθρική στους μισούς Αθηναίους»

Έχοντας διαγράψει μια πετυχημένη πορεία στον πολιτικό στίβο ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα, ο Παύλος Γερουλάνος επιδιώκει με την εκλογή του να αφήσει το στίγμα του ως επιτυχημένος δήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας υποστηριζόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και με moto «Προτεραιότητά μας στην πόλη ο πεζός».

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

  • Ήδη από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας έχετε εκφράσει την στάση σας για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Ποια είναι η άποψή σας για τον θεσμό της ποσόστωσης;
  • Όσο η πραγματική ισότητα παραμένει το ζητούμενο, η ποσόστωση των γυναικών αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους. Ωστόσο δεν είναι αρκετό. Γιαυτό και στον συνδυασμό μας πάμε ένα βήμα μπροστά. Και είμαι περήφανος που στα ψηφοδέλτιά μας η εκπροσώπηση των γυναικών αγγίζει το 50%.

  • Η Αθήνα αποτελεί έναν δυσπρόσιτο δήμο τόσο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και για εγκύους, γονείς με καρότσια, ηλικιωμένους. Πώς σκοπεύετε να την καταστήσετε προσβάσιμη;
  • H Αθήνα δεν είναι απλά δυσπρόσιτη αλλά μια πόλη βαθιά εχθρική σχεδόν στους μισούς Αθηναίους. Το 42% των συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης. Άνθρωποι με αμαξίδια, άνθρωποι με μειωμένη όραση ή ακοή, γυναίκες έγκυοι, οικογένειες με καρότσια, ηλικιωμένοι δυσκολεύονται αφάνταστα, ακόμα και για την πιο απλή μετακίνησή τους στην πόλη. Τι λέμε εμείς; Προτεραιότητά μας οι πεζοί: Βάζουμε ειδικές ράμπες, απελευθερώνουμε τα πεζοδρόμια από τα μηχανάκια με 10.000 νέες θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα και ελέγχουμε αυστηρά τα τραπεζοκαθίσματα. Και πρώτ’ απ’ όλα μαζεύουμε γρήγορα από τα πεζοδρόμια της πόλης τα εμπόδια που βάζουμε οι ίδιοι, και όταν λέω εμείς οι ίδιοι εννοώ ΔΕΚΟ, Δημόσιο, δήμος.

  • Με ποια μέσα θα περιορίσετε την άναρχη ανάπτυξη του AirBnB στην Αθήνα;
  • Όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου βάζουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα. Tο Άμστερνταμ μειώνει τον αριθμό διανυκτερεύσεων σε ένα ακίνητο στις 30 μέρες, ενώ και η Μαδρίτη βλέπουμε ότι αυστηροποιεί πολύ την πολιτική της. Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και τους κατοίκους αυτής της πόλης μόνους τους και αντιμέτωπους είτε με εξώσεις, είτε με παράλογες αυξήσεις των ενοικίων τους. Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Ανώτατο όριο επιτρεπόμενων διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ και ανώτατο όριο στον αριθμό των διαμερισμάτων που μπορούν να μπουν σε τέτοιες πλατφόρμες ανά γειτονιά. Γιατί δεν θέλουμε σε καμμία περίπτωση να «σκοτώσουμε» μια οικονομική δραστηριότητα που κράτησε όρθιες οικογένειες μέσα στην κρίση. Δεν θέλουμε, όμως, και να καλύπτεται πίσω από ένα θολό οικονομικό, φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο. Βάζοντας κανόνες διασφαλίζουμε ότι ο πλούτος θα μοιραστεί σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ότι δεν θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται κάποιες και ότι δεν θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία.

  • Πώς σκοπεύετε από τη θέση του δήμαρχου Αθηναίων να συμβάλετε στην αναστολή του braindrain;
  • Η κρίση «έδιωξε» εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους από την Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την αιμορραγία των παιδιών μας στο εξωτερικό και να τα επαναπατρίσουμε είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Στόχος μας είναι να πείσουμε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη στην οποία μπορούν τα παιδιά μας να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Τι χρειάζονται οι νέοι σήμερα; Δουλειές. Γιαυτό ρίχνουμε το βάρος μας εκεί. Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την Αθήνα. Η νέα επιχειρηματικότητα με νέες τεχνολογίες, που συνδέονται με πολιτισμό και τουρισμό. Τα παλιά επαγγέλματα που μπορούν να βρουν νέα ζωή αν συνδεθούν με τη ζήτηση που προκύπτει για τα προϊόντα τους από την αλματώδη αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα. Και, τρίτον, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ο λεγόμενες ΚοινΣΕπ που έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Για τέτοιες επιχειρήσεις σχεδιάζουμε μείωση τελών ή επιδότηση ενοικίων όσον αφορά στους χώρους πώλησης ή στα εργαστήριά τους. Η άνθιση αυτών των επιχειρήσεων είναι το πρώτο βήμα για να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ.

  • Με ποιες δράσεις σκοπεύετε να εξαλείψετε αυτές τις θλιβερές εικόνες εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πόλη;
  • Οι εικόνες εγκατάλειψης στην Αθήνα είναι πράγματι καθημερινές και δυστυχώς τις συναντάμε παντού. Και αυτή η αίσθηση εγκατάλειψης «γεννάει» και άλλα προβλήματα στην πόλη μας. Για εμάς στόχος είναι να φτιάξουμε μια Αθήνα φωτεινή και καθαρή. Με ζωντανές γειτονιές, δηλαδή ασφαλείς γειτονιές. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Έχουμε ήδη δεσμευτεί για τρεις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Πρώτη, πράσινες Ομάδες Δράσης του Δήμου. Μεικτά συνεργεία Καθαριότητας – Πρασίνου – Τεχνικών Υπηρεσιών θα διορθώνουν προβλήματα και θα συντηρούν τις υποδομές της πόλης συνολικά, όχι αποσπασματικά. Τι θα πετύχουμε; Δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα κάθε μέρα φωτεινά, καθαρά, ασφαλή. Δεύτερη, «Υιοθεσίες» κοινόχρηστων χώρων. Η εξαίρεση γίνεται κανόνας: Δίνουμε δυνατότητα και κίνητρα σε φορείς, λέσχες φιλίας, σχολεία, ιδρύματα, επιχειρήσεις να «υιοθετήσουν» κάποιον δημόσιο χώρο για να τον κρατήσουν ζωντανό. Πιλοτική εφαρμογή σε 100 σημεία σε όλη την πόλη το α΄ εξάμηνο. Και, τέλος, τρίτη, παρουσία αστυνομίας εκεί που χρειάζεται και όσο χρειάζεται. Κοινές περιπολίες και συντονισμός Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, ειδικά σε παιδικές χαρές και πλατείες, στις περιοχές με υψηλή παραβατικότητα.