Ξέμεινε από «πολεμοφόδια» ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλα τα πολεμοφόδιά του στην μάχη και τώρα δεν έχει κάτι άλλο να δείξει. Σε αυτήν την άποψη καταλήγουν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός αξιοποίησέ το μεγάλο όπλο των θετικών μέτρων που προήλθαν από τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Toυ Περικλή Σωτηρίου

Οι ίδιοι θεωρούν ότι παρόλο που μιλάμε για ένα θετικό πακέτο μέτρων κυρίως φορολογικών, δεν υπάρχει η αναμενόμενη επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Για τα θέματα της φορολογίας, μάλιστα, υπάρχει μια σκωπτική διάθεση, καθώς οι φόροι που μειώνονται είχαν αυξηθεί το 2015 πάλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, φτάσαμε ξανά στο 2014 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης ακούγεται ότι η αύξηση στον ΦΠΑ το 2015 διέλυσε πολλές επιχειρήσεις από την μια, αύξησε τις τιμές των προϊόντων και πλέον η μείωση είναι ανώφελη και αναποτελεσματική καθώς δύσκολα θα μειωθούν οι τιμές. 

Επίσης, οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλλεγγυης είναι ανούσιες αφού ήδη υπήρχαν από το 2014 και δεν μπορούν να επηρεάσουν την ούτως ή άλλως ενισχυμένη αγορά του real estate. Κυρίως, όμως, δεν μπορούν να δώσουν προεκλογικά ουσιαστικό προβάδισμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Η 13η σύνταξη ουσιαστικά από μεγάλη μερίδα θεωρείται ένα προεκλογικό επίδομα, καθώς αφορά μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους –όντως δίνει μια δικαιοσύνη σε αυτή τη ομάδα– ωστόσο για όλους τους άλλους είναι ένα επίδομα το οποίο ούτως ή άλλως δεν διορθώνει κάτι καθώς ήδη οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις από την αρχή του μνημονίου.

Το κυριότερο είναι ότι αυτό το πακέτο έρχεται λίγες μέρες τις κρίσιμες αναμετρήσεις, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ποτέ ιστορικά τέτοιες παροχές δεν είχαν σημαντικά οφέλη για την κυβέρνηση, λένε οι αναλυτές. Επίσης, παίζει ρόλο η χρονική συγκυρία και η αφορμή που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα. Είχε προηγηθεί η αήθης επίθεση του υπουργού Πολακη στον Στέλιο Κυμπουροπουλο και οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού στο κότερο της επιχειρηματικής οικογένειας Παναγόπουλου. Ειδικά το δεύτερο αμαύρωσε την εικόνα του αριστερού πρωθυπουργού που τον εξισώνει με το παλιό πολιτικό σύστημα των συναλλαγών με τα επιχειρηματία τζάκια. Γιαυτό και για τους αναλυτές προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από την στήριξη του πρωθυπουργού στον Πολάκη, ο οποίος ακόμα έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση. 

Άλλωστε, γιαυτό ο πρωθυπουργός ήθελε να αλλάξει άμεσα ατζέντα προκειμένου να κερδίσει τις τελικές εντυπώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες από το κότερο όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, μιας και όπως φαίνεται το κότερο ήταν διαθέσιμο για να ξεκουράζονται οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα. 

Κλίμα δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης

Ακόμα και η «πεθαμένη» υπόθεση της Νοβάρτις δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει το γενικό κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει εναντίον της κυβέρνησης. Οι κλήσεις των Άδωνι Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλων, δείχνει να έχουν φύγει από το προσκήνιο. Για άλλους, το θέμα της θαλαμηγού του Περικλή Παναγόπουλο και των διακοπών του Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι είναι πιο επίκαιρο και έχει και «ουρά». Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, η συναλλαγή για την θαλαμηγό ήταν να περάσει πρόταση προς την ΔΟΕ προκειμένου η χήρα του Παναγόπουλου να γίνει μέλος των Αθανάτων της ΔΟΕ. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει η επί χρήμασι συναλλαγή, είναι ενδεικτικό το τοξικό κλίμα της διαπλοκής και της διαφθοράς που επικρατεί στις τάξεις και αυτής της κυβέρνησης…

Τέλος, σύμφωνα με πηγές, ακόμα και οι 120 δόσεις που αποφασίστηκαν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ένα ανακουφιστικό μέτρο, καθώς μπήκαν αρκετά εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι περιορισμοί που εν τέλει δεν θα απευθυνθούν στην πλατιά μάζα των χρεωμένων πολιτών. Και εκτός αυτού, παραμένουν ανοικτές οι υποθέσεις των Πετσίτη, του Νίκου Παππά, οι καταγγελίες Μαρινάκη που έχουν μείνει «ύποπτα» ασχολίαστες. Όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ουσιαστικά «γυμνός» πολιτικά σε μία διπλή εκλογική μάχη που το μόνο που θα του δώσει είναι χρόνο να σκεφτεί πώς θα διαχειριστεί την μεγαλύτερη ήττα του στις εθνικές εκλογές.