Εύα Καϊλή: «Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα των πολιτικών»

Η Εύα Καϊλή μπήκε στην πολιτική το 2007 όταν εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ευρωβουλευτής από το 2014 μέχρι σήμερα, επικεφαλής στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών. Εκλέχθηκε πρώτη από 122.000 Έλληνες στον συνδυασμό Δημοκρατική Παράταξη – Ελιά. Νωρίτερα είχε υπάρξει η νεότερη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, της πόλης που υπεραγαπάει και υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία. Οι διακρίσεις και οι δράσεις που περιλαμβάνει το βιογραφικό της είναι αμέτρητες, αλλά αυτό που την διακρίνει είναι το ότι δεν βάζει νερό στο κρασί της και πάντα παίρνει θέση. Θα το διαπιστώσετε και στις επόμενες σειρές.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

– Γιατί αποφασίσατε να είστε πάλι υποψήφια ευρωβουλευτής και να μην κατεβείτε στις εθνικές εκλογές;

– Διότι θα ήθελα να συνεχίσω το έργο που έχω ξεκινήσει την πενταετία 2014-2019. Να υπερασπίζομαι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μου στην Ευρώπη και να συνεχίσω τη νομοθεσία στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη/ρομποτική. Την επόμενη πενταετία χρειάζονται στην Ευρωβουλή πρόσωπα ικανά και με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις που θα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα για την Ελλάδα. 

– Η δημαρχία της Θεσσαλονίκης δεν πέρασε από τις σκέψεις σας;

– Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου, το σπίτι μου. Φυσικά και με ενδιαφέρει κάποια στιγμή να αφοσιωθώ στο μέρος στο οποίο μεγάλωσα. Σε αυτή τη συγκυρία όμως και μετά από σκέψη έκρινα ότι θα είμαι πολύ πιο χρήσιμη και για τους Θεσσαλονικείς αλλά και για όλους τους Έλληνες στην Ευρωβουλή.

– Τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις ευρωεκλογές;

– Έχω καθημερινή επαφή με τον κόσμο στις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα και βλέπω ένα πολύ θερμό κλίμα. Πολύς κόσμος κατ’ αρχήν έρχεται στις ομιλίες και εκδηλώσεις των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τη στιγμή που συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων είναι άδειες. Ξέρετε, υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι μου αναφέρουν πως εξαπατήθηκαν οικτρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετανιώνουν για το λάθος να τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους και επιστρέφουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

– Ποιο είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα σας στο νέο ευρωκοινοβούλιο;

– Θα δώσω μεγάλη έμφαση στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα και θα συνεχίσω το έργο μου στην Ευρωβουλή με βασική προτεραιότητα την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και την προστασία των πολιτών απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται με εκμετάλλευση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Στην έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ήμουν εισηγήτρια κατάφερα να περάσω αρκετές τροπολογίες προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω τη μάχη και στην επόμενη Ευρωβουλή. 

–  Το γενικότερο όραμά σας για την Ευρώπη;

– Θέλω να συνεισφέρω στην οικοδόμηση μίας Ευρώπης κοντά στον πολίτη που θα προασπίζει τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα θα τον θωρακίζει απέναντι στις νέες απειλές της εποχής μας όπως η παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων. Θέλω να εξασφαλίσω ότι οι πολίτες θα έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και όχι οι πολυεθνικές.

– Για ποια στιγμή σας νιώθετε  πραγματικά περήφανη;

– Θα έλεγα ότι είναι στιγμές κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Είμαι περήφανη για τη βράβευσή μου ως ευρωβουλευτής της χρονιάς στις νέες τεχνολογίες, για τις εκθέσεις που έχω αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες πέρασαν στην Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία και έχουν γίνει νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 500 εκατομμύρια πολίτες και φυσικά για το ότι έγινα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής πολιτικής σκηνής;

– Το ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα των πολιτικών τους εκπροσώπων να τους προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα. Χρειάζεται νέο αίμα στην πολιτική! Τα κόμματά μας πρέπει να ευνοούν την είσοδο των νέων στην πολιτική και όχι να βλέπουμε να υπερισχύουν οι μακροχρόνιες καριέρες πολιτικών. 

– Είστε υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών;

– Ναι, βεβαίως. Αρκεί να βασίζονται σε αρχές και να μη συμπεριλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στελέχη που με δηλώσεις τους ή πράξεις τους έχουν βλάψει το εθνικό συμφέρον.

– Υπήρξε κατά την άποψή σας θέμα πολιτικής συναλλαγής στην υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου;

– Σαφέστατα και μιλώντας για αμφιλεγόμενα στελέχη να ένα παράδειγμα. Προσωπικά είχα ξεσκεπάσει ήδη αυτή τη συνδιαλλαγή από την πρώτη στιγμή εδώ και μήνες, όταν κατηγόρησα ανοιχτά τον κ. Θεοχαρόπουλο ότι ανταλλάσσει την ψήφο του στη συμφωνία των Πρεσπών για μια μελλοντική καρέκλα. Και μάλιστα με μια βουλευτική έδρα που δεν του ανήκει, είναι διορισμένος από την πρόεδρό μας στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

– Πού έγκειται η διαφωνία σας με τη συμφωνία των Πρεσπών;

– Ήταν ένα ρεσιτάλ εθνικής ενδοτικότητας που δημιουργεί επικίνδυνα ιστορικά προηγούμενα, καθώς, πέρα από το όνομα, αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Στο πρακτικό κομμάτι μετατίθεται για το μέλλον και γίνεται υπόθεση μίας επιτροπής αμφιβόλου τεχνογνωσίας και ικανότητας η προστασία των μακεδονικών προϊόντων και υπηρεσιών που πλέον γίνανε έρμαια όχι μόνο της επιτροπής αυτής αλλά και τις θετικής προαίρεσης των Σκοπιών που ήδη προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στον ΟΗΕ. Ελπίζω με την επιστολή μου να προλάβω τις περαιτέρω συνέπειες της διπλωματικής ανυπαρξίας της χώρας μας.