Νανά Παπαδογεωργάκη: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ενεργός πολίτης»

Μια νέα και δυναμική παρουσία αποφάσισε να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του ο δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί. Ο λόγος για τη δικηγόρο Νανά Παπαδογεωργάκη, η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών. Με αυτή την ιδιότητα εξάλλου έχει αναλάβει συντονίστρια της «Πύλης Διαμεσολάβησης» του Δήμου Παπάγου Χολαργού με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών για την επίλυση των διαφορών τους με διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια κουλτούρα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών σε αρκετά ζητήματα όπως σε προβλήματα που ανακύπτουν εντός οικογένειας μεταξύ συζύγων ή ακόμα και στις σχολικές αίθουσες.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

-Πρώτη φορά υποψήφια για το δημοτικό συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού;

Με μεγάλη χαρά το αποφάσισα. Ζούμε σε μία πόλη ευλογημένη από το Θεό, στη σκιά του Υμηττού, μέσα στο πράσινο. Στο Δήμο μας μεγάλωσα, πήγα σχολείο και μεγαλώνω και τα παιδιά μου. Οι συμπολίτες μας αγαπούν αυτή τη πόλη και θέλουν να διατηρηθεί, ως έχει. Θέλω λοιπόν και εγώ να κινηθώ σε αυτή τη κατεύθυνση, θέλω να προσφέρω. Ειδικά δε όταν έχουμε έναν Δήμαρχο που με πείθει, τον πιστεύω και έχει μιλήσει με πράξεις. Με κινητοποιεί να δουλέψω κι εγώ μαζί του.

-Μίλησες μας λίγο για εσένα, να σε γνωρίσει ο κόσμος!

Είμαι Δικηγόρος Αθηνών, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών στον εκπαιδευτικό φορέα ΑΚΚΕΔ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που έχει ιδρύσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Η Διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμοθετημένος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών και πολύ σύντομα, για συγκεκριμένες κατηγορίες διαφορών, θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον οι πολίτες να προσφεύγουν πρώτα σε αυτή και μετά στο δικαστήριο. Για παράδειγμα, οι οικογενειακές διαφορές, δεν θα έπρεπε να φτάνουν στο κατώφλι της δικαστικής αίθουσας, λόγω και της πολύ ιδιαίτερης φύσης τους, αλλά να επιλύονται όμορφα και πολιτισμένα, με τη συνδρομή ενός εκπαιδευμένου διαμεσολαβητή με ειδικές γνώσεις.  Πιστέψτε με ότι το  αποτέλεσμα που προκύπτει από μία τέτοια διαδικασία λειτουργεί ανακουφιστικά και ευεργετικά για όλη την οικογένεια.

-Αλήθεια, ποια ήταν η αφορμή που σε κινητοποίησε να κατέβεις υποψήφια; Σε αυτές τις εκλογές πολύς κόσμος κατεβαίνει υποψήφιος.

Εάν δεν αγαπάς τον συνάνθρωπο σου, δεν έχει νόημα να μπεις στη διαδικασία των εκλογών. Η κινητήρια δύναμη για εμένα προσωπικά είναι η διάθεση να προσφέρω, να αλλάξω πράγματα που ταλαιπωρούν το κόσμο, να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για το κοινό καλό.

-Έχεις ήδη συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού;

Με τη συνδρομή και άλλων συναδέλφων διαμεσολαβητών, ιδρύσαμε προ τριών ετών μία Πύλη Διαμεσολάβησης, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την επίλυση των διαφορών τους εξωδικαστικά, δηλ. εκτός δικαστηρίων. Πρέπει οι δημότες να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους. Εάν ο κόσμος με εμπιστευτεί, θα ήθελα να εξελίξω το τομέα της Διαμεσολάβησης στο Δήμο και να τον διαδώσω όσο γίνεται περισσότερο. Η Διαμεσολάβηση είναι το μέλλον μας και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας, δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας.

-Πόσο εύκολο είναι όμως να μπλέξει κανείς με πολιτικούς και δημάρχους κτλ;

Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ενεργός πολίτης. Με ενδιαφέρει τι συμβαίνει έξω από το σπίτι μου, ειδικά όταν αυτό επηρεάζει τι γίνεται μέσα σε αυτό, και θέλω να συνεισφέρω με τις μικρές μου δυνάμεις, να κάνω κάτι για την πόλη που ζω και για τους συμπολίτες μου.

-Γιατί είσαι υποψήφια με τον Ηλία Αποστολόπουλο;

Καταρχάς, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, που είναι βασικό συστατικό για να στηρίξεις έμπρακτα ένα υποψήφιο Δήμαρχο. Τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν άνθρωποι που προέρχονται και από άλλους χώρους. Και μπράβο του. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είναι καλός Δήμαρχος και νοιάζεται για τον Δήμο. Για το έργο του τι να πρωτοπεί κανείς!Έχει εμπειρία, απέδειξε ότι μπορεί να διοικήσει χωρίς να διαχωρίζει τους δημότες, είναι  γνώστης θεμάτων της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των πλεονεκτημάτων αλλά και των αδυναμιών του Δήμου μας, αλλά συγχρόνως είναι νέος, με όρεξη, και μπορεί να δουλέψει εντατικά για το πέρασμα του Δήμου στη Νέα Εποχή.

Η Νανά Παπαδογεωργάκη είναι Δικηγόρος Αθηνών, LLM, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΔΑΔ & UK) και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (ΑΚΚΕΔ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ & ADR CENTERITALY)