Χαιρετισμός του Β. Κορκίδη στα εγκαίνια του “East Med Yacht Show 2019”

Εγκαίνια του “East Med Yacht Show 2019” στον Πειραιά, 10-13 Μαίου Μαρίνα Ζέας

Η Ελλάδα, είναι η 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, με 2.000 μικρά και μεγάλα νησιά, μεγάλο βαθμό γεωγραφικής διασποράς, μικρή πληθυσμιακή ενότητα και εποχικά αυξομειούμενες ανάγκες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. 

✓Η Ελλάδα διαθέτει 1.068 λιμενικές εγκαταστάσεις, 400 εμπορικούς, επιβατικούς και μικτής χρήσης λιμένες. Η Ελλάδα διαθέτει 22 οργανωμένες μαρίνες συνολικής δυναμικότητας 8.924 θέσεων, εκ των οποίων οι οκτώ οργανωμένες μαρίνες συνολικής δυναμικότητας 4.075 θέσεων βρίσκονται στην Αττική. Εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 13.500 θέσεις ελλιμενισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μαρίνες, οι τουριστικοί λιμένες, τα ιδιωτικά τερματικά και τα καταφύγια τουριστικών σκαφών.

✓ «Ο κλάδος του “Yachting” αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, δεδομένου ότι η «πολυνησία» και οι αμέτρητες παραλίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους απαιτητικούς πελάτες του. Ο εκσυγχρονισμός ελέγχου σκαφών και η εξυπηρέτηση μαρίνων, με νομιμοποίηση των Υπηρεσιών και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι άμεσα θέματα, που πιστεύω ότι, πρέπει να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του “Yachting”.

✓Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν 4.060 ιστιοπλοϊκά και επιπλέον 13.445 μηχανοκίνητα σκάφη επί συνόλου 17.505 σκαφών, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ανά ιδιοκτησία και χρήση σκαφών εκτιμάται σε 600 εκ. ευρώ, ενώ, ο οικονομικός αντίκτυπος του κλάδου yachting εκτιμάται σε 800 εκ. ευρώ.

✓Ο ναυτικός τουρισμός, αποτελείται από τον τομέα του yachting, της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,28 δις ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ με άμεση απασχόληση 22.500 θέσεις εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιδράσεις, ο συνολικός αντίκτυπος του ναυτικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία εκτιμάται 5-6 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 2,9%-3,5% του ΑΕΠ.

✓ Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού θεωρείται ότι, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες για την προώθηση μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη. Είναι ο σπουδαιότερος θαλάσσιος τομέας από την άποψη της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης και, σύμφωνα με τη μελέτη για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3% μέχρι το 2020.

✓ Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις απαραίτητες ενέργειες στήριξης του κλάδου. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021.

✓ Πιστεύω, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορά στην ηπειρωτική χώρα, είτε αφορά στα νησιά, είτε αφορά στις ελληνικές θάλασσες είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.

✓ Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ των μικρότερων ναυπηγείων του Περάματος και της Σαλαμίνας, που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες Θαλαμηγούς, με μεγάλες δυνατότητες για επισκευές και ελλιμενισμό mega yachts, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση της τουριστικής χρονικότητας.

✓ Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η ανάπτυξη του Πειραιά σε ένα σύγχρονο κόμβο επιβατικής και τουριστικής κίνησης, με «αιχμές της τρίαινας» την Ακτοπλοΐα, την Κρουαζιέρα και το “Yachting”.

✓ Eιδικότερα, το yachting στη χώρα μας προσελκύει Έλληνες, αλλά και  αλλοδαπούς τουρίστες. Τόσο οι ελληνικές μαρίνες, όσο και τα καταφύγια, αν και χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις, παρέχουν επιλογές θαλάσσιων περιηγήσεων, που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, πέρα από την απόλαυση της θαλάσσιας διαδρομής, τη γνωριμία πολλών μαγευτικών περιοχών, τόσο της νησιωτικής Ελλάδας ,όσο και της ηπειρωτικής.

✓ Παρόλο όμως, που η χώρα μας διαθέτει την μεγαλύτερη περίμετρο ακτογραμμών συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, χρειάζεται να αναβαθμίσει κι άλλο το θαλάσσιο τουριστικό προϊόν της, με τη δημιουργία περισσότερων και πιο οργανωμένων μαρίνων, καθώς επίσης και τη βελτίωση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού.

✓ Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να χαιρετίσω την έναρξη του “East Med Yacht Show 2019”, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς Εκθέσεις για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, μιας και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε, όλοι να αναδείξουμε τον Πειραιά, ως κορυφαίο ναυτικό τουριστικό προορισμό. Το Ε.Β.Ε.Π. ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι, οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό. Έχουμε σίγουρα μεγάλης αξίας περιεχόμενο και πρέπει να βελτιώσουμε τη συσκευασία για να προσφέρουμε το καλύτερο «πακέτο» yachting στον κόσμο.