Ο εκλογικός Μάης του Αλέξη Τσίπρα

H επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει και να γευματίσει με τον Παύλο Πολάκη είναι χαρακτηριστική της στροφής που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός εν όψει των ευρωεκλογών. Μια στροφή που αγγίζει το σκληρό πρόσωπο του 3% που κατείχε και αφήνει προς τα έξω την αστική κεντροαριστερή στροφή που έκανε πριν καιρό με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την «εφεύρεση» του όρου της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Του Περικλή Σωτηρίου

Σε επίπεδο εκλογών, ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι σε μια τόσο μπερδεμένη Ευρώπη η ψήφος που θα επικρατήσει είναι των ευρωσκεπτικιστών και η ψήφος της διαμαρτυρίας. Γιαυτό και προσφάτως προσπαθεί να συμπεριφερθεί όχι ως πρωθυπουργός που υπηρετεί τους θεσμούς 5 χρόνια τώρα, αλλά ως ευρωσκεπτικιστής που «χαλάει» την πιάτσα των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο πρωθυπουργός έχει βάσιμους λόγους που θέλει να περιμένει το μήνυμα και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν αποκλείεται, λένε οι καλά γνωρίζοντες τη σκέψη του, να αλλάξει ρότα και μέχρι τις εθνικές εκλογές να βάλει στο οπλοστάσιό του «στοιχεία Γκρίλο, Φάρατζ» και άλλα αντιευρωπαικά συστατικά τα οποία, μην ξεχνάμε, του έδωσαν τον αέρα της νίκης στις εθνικές εκλογές του 2015 και του δημοψηφίσματος. Τότε ο κόσμος εκφράστηκε αντιευρωπαικά και μέχρι τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας –που μας έχει συνηθίσει σε οβιδειακές αλλαγές ύφους και επιχειρηματολογίας– μπορεί να ανασύρει όλα αυτά που τον ξεχώρισαν το 2015.

Άλλωστε, γίνεται κατανοητό ότι η παροχολογία που έχει βάλει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, όπως το 2015. Να πιστέψει ο κόσμος ότι μπορεί να επιστρέψει στα εισοδηματικά επίπεδα προ κρίσης και να ξεχάσει όσα πέρασε μέσα από τα μνημόνια. Το τελευταίο διάστημα στον αέρα υπάρχει η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός, ενώ πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης –έχοντας προφανώς έχοντας ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ πριν από καιρό– δήλωσε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι θα καταθέσει πρόταση που θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Στην ουσία το αφορολόγητο είναι μέτρο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση λίγο πριν βγει η χώρα από το μνημόνιο. Η ημερομηνία ισχύος του νόμου είναι η 1/1/20, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα η ίδια δέσμευση περιελάμβανε και μείωση των συντάξεων, κάτι που τελικώς απεφεύχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έφερε νόμο τον οποίο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.

Το υπερπλεόνασμα είναι «όπλο» στα χέρια του Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ πλησιάζουν οι εκλογές, πετάει το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να τον σύρει στο γήπεδο της καθημερινότητας. Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εν όψει της πρότασης μομφής που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός στηρίζει αμετάκλητα και αυτό, άλλωστε, ήθελε να δείξει με τη φωτογραφία στην παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Ροδάκινο της Κρήτης τις ημέρες του Πάσχα.

«Ας μη βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης και λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα…» απάντησε το Μαξίμου, γνωρίζοντας καλά ότι ο αέρας από τα υπερπλεονάσματα και το 1,2 δισ. που πήρε από την ΕΚΤ μπορούν να φέρουν και πάλι σε θέση ισχύος τον πρωθυπουργό. Τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Την ίδια ώρα, μαζί με τη μάχη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών κορυφώνονται και οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού για τις εθνικές εκλογές. Οι απόψεις του αιφνιδιασμού που ήθελαν τον Τσίπρα να ανακοινώνει σε λίγες μέρες εθνικές εκλογές αρχές Ιουνίου έχουν μετριαστεί. Πλέον λειτουργεί το δόγμα «βλέπουμε και κάνουμε», θεωρώντας ότι μαζί με τις εκλογές που έρχονται, η παροχολογία, οι αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης αλλά και το δόγμα του καιροσκοπισμού θα θολώσουν τα μηνύματα και τα αποτελέσματα της κάλπης. Τέλος, οι δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της Pulse, δείχνουν ότι η ψαλίδα κλείνει και όλα είναι πιθανά, με δεδομένο μάλιστα ότι η αντιευρωπαική-αντισυμβατική ψήφος δεν μπορεί να μετρηθεί, γιατί είναι τεράστια.