Νίκη Κεραμέως: «Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα»

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «axia news».

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΙΛΗΡΟ

– Ποιος είναι ο πήχυς που βάζετε για τις ευρωεκλογές; Θεωρείτε ότι αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές;

– Οι Ευρωεκλογές, εκτός από διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή, συνιστούν δημοψήφισμα με χαρακτήρα εθνικών εκλογών, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2015 δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους στην κάλπη. Πρώτη φορά θα βρεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών της, αφού οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των καταστροφικών πολιτικών της, του λαϊκισμού και του διχασμού που κυριάρχησαν με ευθύνη της στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλαρή» ψήφο. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν: θέλουν αλήθεια ή ψέμα; πρόοδο ή οπισθοδρόμηση; σχέδιο, προετοιμασία και επαγγελματισμό ή ερασιτεχνικούς καιροσκοπισμούς με μικροπολιτική στόχευση; ασφάλεια ή μολότοφ; Ευρώπη ή Μαδούρο; σοβαρότητα στα εθνικά θέματα ή ανεύθυνους πειραματισμούς;

– Στον δρόμο για την κάλπη, τι πιστεύετε ότι θα καθορίσει περισσότερο την ψήφο, τα εθνικά ή τα οικονομικά ζητήματα;

– Προφανώς τα εθνικά ζητήματα θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών αφορά σε όλες τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία έχει επιφέρει βαρύτατα πλήγματα σε τομείς όπως η οικονομία, η δικαιοσύνη, η παιδεία, η υγεία, οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες αρχές, η δημόσια ασφάλεια. Αλλά και ευρύτερα, ο εθισμός στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και κυνισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. την τελευταία τετραετία έπληξε εντέλει την αξιοπιστία της πολιτικής και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και οι πολίτες αυτό το βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

– Πόσο έτοιμη είναι να κυβερνήσει η Ν.Δ. και να αναλάβει ό,τι αφήσει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

– Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έχοντας ήδη καταρτίσει συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές προτάσεις για κάθε τομέα, και κινητοποιώντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, είναι δυστυχώς γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060, έχει εκχωρήσει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο έως το 2114, έχει καταστήσει τη χώρα μας εξαρτώμενη από μια εκτεταμένη εποπτεία από τους «θεσμούς», έχει εκτινάξει το ύψος των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο σε πάνω από 130 δισ. ευρώ, έχει ακυρώσει την έκδοση νέων εκκρεμών συντάξεων ύψους 795 εκατ. από τον Προϋπολογισμό και την έχει μεταθέσει για το επόμενο έτος. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις με στροφή στην ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας.

– Αναφέρεστε συχνά στο δημογραφικό πρόβλημα. Πώς επηρεάζει την Ελλάδα και τι μπορεί να γίνει για να λυθεί;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει και διαρκώς μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα, μαζί με την παράλληλη μετανάστευση μεγάλου αριθμού νέων στο εξωτερικό εξ αιτίας της κρίσης και της παρατεταμένης ανεργίας, την ελάττωση του εργατικού δυναμικού μας, των πιθανοτήτων τεκνοποίησης εντός της χώρας, τις ασφυκτικές πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τη δημιουργία μιας δυσεπίλυτης εξίσωσης. Ως Νέα Δημοκρατία, υποβάλαμε πρόσφατα τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης μέσω της στήριξης των νέων γονέων να αποκτήσουν παιδιά, βασισμένες σε δύο ευρύτερους άξονες: αφενός φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, αφετέρου προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς και παροχή των αναγκαίων δομών –π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί–, καθώς και άλλα μέτρα. Πριν από όλα αυτά, όμως, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: η επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Χωρίς ανάπτυξη και δουλειές οι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια.

– Τι θα προτείνατε ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα η λεγόμενη γενιά του brain drain; Και, αντίστοιχα, τι μπορεί να γίνει ώστε να ανασχεθεί η «αιμορραγία» ταλαντούχων Ελλήνων προς το εξωτερικό;

– Η Νέα Δημοκρατία, και ειδικότερα ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτει ως εθνική προτεραιότητα την αναστροφή του brain drain, του φαινομένου που στα χρόνια της κρίσης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η στόχευσή μας δεν είναι μόνο να επαναπατριστούν οι νέοι που έφυγαν, αλλά και να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μη φύγουν άλλοι. Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του επιχειρηματικού, ερευνητικού και οικονομικού περιβάλλοντος και προώθησης της αξιοκρατίας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής για όσους Έλληνες έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια. Σχέδιο που έχει τρεις άξονες: τη στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με γενναία φορολογικά κίνητρα που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τη δημιουργία ειδικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για διακεκριμένους νέους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνους που παραμένουν στη χώρα, και τη μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Κυρίως, όμως, και καθώς μεταξύ των κυριότερων λόγων φυγής των νέων στο εξωτερικό αναδεικνύεται επανειλημμένως η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, πρέπει να στραφούμε προς ένα απο-κομματικοποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης, με αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Παρουσιάσατε προ καιρού το πρόγραμμα Παιδείας της Ν.Δ. Ποια είναι η βασική του φιλοσοφία;

– Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και προτάσσει το τρίπτυχο αριστεία-αξιοκρατία-αξιολόγηση, με στόχο την πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση και την παροχή ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0-6, χρόνια ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή. Ως προς την πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνουμε μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες και απελευθερώνουμε τους εκπαιδευτικούς από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου: με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Αλλάζει ριζικά η επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Για να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.