ΕΠΟ: «Φάμπρικα» κλήσεων, με θύματα τα παιδιά

Το ποδόσφαιρο είναι μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες και προσοδοφόρες επιχειρήσεις στον πλανήτη. Κάθε τι που σχετίζεται με τη «στρογγυλή θεά» προσφέρει πλουτισμό σε όσους εμπλέκονται σοβαρά με το αντικείμενο. Όπως σε κάθε τι που αποφέρει χρήματα, έτσι και το ποδόσφαιρο περιτριγυρίζεται από διάφορους τυχοδιώκτες», κοράκια που παίζουν με την αθωότητα νεαρών ποδοσφαιριστών, με σκοπό να καρπώνονται μεγάλα ποσά, για να πουλήσουν λίγες σταγόνες… νοθευμένη ελπίδα σε ανυποψίαστους γονείς και νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Σκιώδεις τύποι

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γεμίσει τέτοιες περιπτώσεις σκιωδών τύπων, που κινούνται στις σκιές και παίζουν παιχνίδια με τα πιτσιρίκια. Αλλά και με τις Εθνικές Ομάδες. Διότι το χοντρό παιχνίδι, τα πολλά λεφτά, δίνονται σε περιπτώσεις που ένα παιδί κληθεί σε μια από τις «μικρές» Εθνικές. Δεν είναι μυστικό, τέτοια φαινόμενα παρατηρούνταν και συνεχίζουν να παρατηρούνται και στην Ελλάδα. Γνωστοί και άγνωστοι μάνατζερ, είτε μέσω των «γνωριμιών» τους είτε μέσω… πρόθυμων και υποτακτικών προπονητών, παραγόντων, παρατρεχάμενων, βρίσκουν εύκολα και αναίμακτα «κενά ασφαλείας», τροφοδοτώντας με ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Αλλά αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος, η μία σελίδα της δαιδαλώδους πλοκής του βιβλίου της εκμετάλλευσης νεαρών ποδοσφαιριστών από ατζέντηδες, αλλά και των… ρουσφετιών από τους υπεύθυνους των ομάδων.

Τα «δικά τους» παιδιά

Δεν είναι μυστικό ότι πρώην ποδοσφαιριστής που έχει γίνει πλέον μάνατζερ έβαλε στο πελατολόγιό του ορισμένους από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, «εκβιάζοντάς» τους εμμέσως πως εάν δεν τον ακολουθήσουν δεν θα κληθούν ποτέ στην Εθνική Παίδων, Εφήβων, Νέων κ.λ.π. Και όταν τους έπειθε να υπογράψουν, οι δύο κουμπάροι ομοσπονδιακοί τεχνικοί φρόντιζαν να καλούν τα «δικά τους» παιδιά. Φυσικά, αυτή η ιστορία από το παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν τα ίδια και τώρα. Πάντα αυτά γίνονται, σε όλες τις Εθνικής. Δεν είναι μυστικό ότι οι κλήσεις της τελευταίες διετίας στις μικρές Εθνικές έχουν προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Συζητήσεις περί μεροληψίας, περί «επιλεκτικών» κλήσεων, περί «διευκολύνσεων» σε συγκεκριμένα γραφεία ατζέντηδων. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι απλώς… κουτσομπολιό. Άλλα, όμως, βγάζουν μάτι. Και εκθέτουν τους προπονητές, αλλά και την Ομοσπονδία.

Είναι σαφές ότι πιέσεις υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Όχι μόνο από τους μάνατζερ, αλλά και από τους διάφορους «βλαχοδήμαρχους» που θέλουν να κάνουν τις «εξυπηρετήσεις» τους. Επαναλαμβάνουμε, δεν είναι λίγες οι φωνές γονέων, παικτών, ομάδων, προπονητών και παραγόντων που εκπλήσσονται δυσάρεστα με τις κλήσεις που γίνονται στις «μικρές» Εθνικές. Ακόμη και οι πρόσφατες κλήσεις του Νίκου Κεχαγιά σήκωσαν σκόνη.

Ισχυρά γραφεία

Από τους είκοσι ποδοσφαιριστές που επελέγησαν για τη συμμετοχή της Εθνικής Παίδων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-17 (3-19 Μαΐου, Δημ. Ιρλανδίας), κάποιοι δεν αγωνίζονται καν στις ομάδες τους. Κάποιοι άλλοι εκπροσωπούνται από συγκεκριμένα ισχυρά γραφεία. Και φυσικά υπάρχει και το «μπλοκ» του ΠΑΟΚ, που πάλι έχει την υπεροπλία, με 7 στους 20 παίκτες να προέρχονται από τους Θεσσαλονικείς! Ότι υπάρχουν σκιές ή σηκώνεται σκόνη από κάποιες κλήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. Εντούτοις, αυτά τα θέματα εμπίπτουν στη γνωστή ρήση για τον Καίσαρα και την τιμιότητα της γυναίκας του. Η οποία πρέπει να είναι κρυστάλλινη, χωρίς καμμία θαμπάδα ή λεκέ. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, όσο τα σενάρια για προνομιακή μεταχείριση παικτών από συγκεκριμένους ατζέντηδες και ομάδες συνεχίζονται, τόσο η δουλειά του Θοδωρή Ελευθεριάδη, αποτυγχάνει οικτρά.

Οι μουρμούρες

Διότι ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Κ-15 και συντονιστής του Στρατηγικού πλάνου Εθνικών Ομάδων είναι αυτός που «βαρύνεται», έστω και έμμεσα, με ό,τι κάνουν οι υφιστάμενοί του προπονητές. Αν και η αλήθεια είναι πως πρώτα πρέπει να αφαιρέσει από τη δική του ομάδα της «μουρμούρες» και τις… ιστορίες που ακούγονται και μετά να ασχοληθεί με τους υπόλοιπους. Αν πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ας κάνει στην άκρη και ας παραιτηθεί του προνομιακού 3ετούς κλειστού συμβολαίου του, για να κάνει άλλος τη «βρόμικη» δουλειά. Αλλά αφού μένει και συνεχίζει, επιβάλλεται να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και παράλληλα να επιπλήττει-επαναφέρει στην τάξη όσους εξοκέλλουν…