Βασίλης Οικονόμου: «Το κοινωνικό κέντρο θα δώσει την αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη»

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, προβλέπει ο βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «axianews» και τον Γιάννη Τίληρο.

 – Στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που η απόσταση μεταξύ των όποιων εκλογικών αναμετρήσεων θα είναι μία γεμάτη τετραετία. Ποιος θεωρείται ότι είναι ο πήχυς της Ν.Δ. τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις περιφερειακές εκλογές; 

– Οι Έλληνες πολίτες πράγματι θα πάνε για πρώτη φορά στις κάλπες μετά από τέσσερα χρόνια και θα στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση τόσο στις επερχόμενες ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, ασχέτως του αν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ή με λίγους μήνες διαφορά, είναι στην ουσία ένα πακέτο εκλογικών αναμετρήσεων. Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν αργότερα, τότε οι ευρωεκλογές θα αποκτήσουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, θα είναι η μητέρα των μαχών! Εκεί η Ν.Δ. θα πετύχει μία νίκη τόσο ισχυρή που την επόμενη μέρα κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Στις ευρωεκλογές λοιπόν, οι οποίες σίγουρα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, οι πολίτες ουσιαστικά θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα λέγοντας «ως εδώ με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του», αλλά προσέξτε. Το μήνυμα αυτό πρέπει να σταλεί μέσω της στήριξης της Ν.Δ. Γιαυτό δεν υπάρχει χαλαρή ή αδιάφορη ψήφος στις ευρωεκλογές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περιφερειακές εκλογές, η Ν.Δ. έχει από την πρώτη στιγμή προσδώσει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, γιαυτό και ο χάρτης με τις 13 περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να βαφτεί μπλε. 

  • Είστε από αυτούς που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία; 

– Είναι βέβαιο ότι ο κ.Τσίπρας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παραμείνει ακόμα έστω και μία ώρα παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κακό όμως είναι πως όσο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τόσο μεγαλώνει το κακό για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο. Η ήττα θα είναι συντριπτική για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε χρόνια πίσω τη χώρα. Το πολιτικό τέλος του κ. Τσίπρα είναι προδιαγεγραμμένο και το έχει γράψει ήδη ο ελληνικός λαός. 

– Γιατί θα πρέπει να ψηφίσει κάποιος τη Ν.Δ., καθώς υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε. Τι καινούργιο έχει να πει στον Έλληνα; 

– Η Ν.Δ. έχει υποβληθεί σε εξαντλητική αυτοκριτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας αναφέρθηκε εκτενώς στα λάθη που η Ν.Δ. ως κόμμα εξουσίας υπέπεσε. Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης αναμφίβολα έχει δώσει μία νέα πνοή στο κόμμα, έχει καταθέσει ένα μεταρρυθμιστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα και πλέον αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της Ελλάδας, σε αυτό το τόσο οριακό επίπεδο που έχει φτάσει η χώρα. 

– Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αίσθηση έχει προκαλέσει η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ του Πέτρου Κόκκαλη. 

– Ο κ. Τσίπρας εκτίθεται συνεχώς. Ποιος μπορεί μετά από αυτή τη συνεργασία να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της διαπλοκής; Είναι άραγε «αριστερό» να έχει στο ψηφόδελτιό του μέλος της οικογένειας που γέννησε τη διαπλοκή στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος συνεχώς κατήγγειλε στο παρελθόν; Είναι «αριστερό» να έχει στο ψηφοδέλτιό του μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας και να ισχυρίζεσαι ότι μάχεσαι για τα δικαιώματα των φτωχών; Είναι «αριστερό» να έχεις στο ψηφοδέλτιό σου τον Πέτρο Κόκκαλη και να μάχεσαι δήθεν την οικογενειοκρατία ; Κοροϊδεύουν τους πάντες για να μείνουν έστω και μία μέρα παραπάνω στην εξουσία. Το πολιτικό τους τέλος είναι κοντά…

– Προέρχεστε από το κέντρο και έχετε πει πολλές φορές ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα έρθει από την κυριαρχία στον χώρο του κέντρου. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δεξαμενές ψηφοφόρων που πρέπει να απευθυνθεί ο κ. Μητσοτάκης με στόχο την ευρεία νίκη της Ν.Δ.; 

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκφραστής μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα την εκφράσουν πρώτον οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., οι οποίοι δεν έφυγαν ποτέ από το κόμμα, στηρίζοντάς το με την ψήφο τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεύτερον, οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα σε κάποια χρονική στιγμή, παρότι στο παρελθόν το είχαν στηρίξει, και τρίτον οι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν έχουν ξαναστηρίξει τη Ν.Δ. και που την αντιμετώπιζαν στο παρελθόν με δισταγμό και καχυποψία.

Οι δυνάμεις του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου, στις οποίες παραδοσιακά κινούμαι, θα στηρίξουν το φιλελεύθερο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη και θα του δώσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές!

– Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την τροπολογία της κυβέρνησης με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας Τελικά η κυβέρνηση υπαναχώρησε ή όχι σε σχέση με τους δανειστές; 

– Για μία ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας δουλεύει τους πολίτες «ψιλό γαζί». Η πραγματικότητα είναι απολύτως διαφορετική από την εικονική εικόνα που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου. 

Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Από τα 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογείται, έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τη ρύθμιση που θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος. Προσέξτε όμως μία σοβαρότατα παράλειψη: Η κυβερνητική ρύθμιση δεν προβλέπει καμμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

– Πριν από περίπου έναν μήνα η Ν.Δ. παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την υγεία, ένα πρόγραμμα στη διαμόρφωση του οποίου συμβάλλατε καθοριστικά ως αρμόδιος τομεάρχης. Τι θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο πολίτης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα; 

– Το κεντρικό μας σύνθημα είναι απλό αλλά ισχυρό και αδιαπραγμάτευτο. Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στηρίζεται στην πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όλους και ιδιαίτερη φροντίδα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν συνοπτικά οι πέντε προτεραιότητες που βάζει η Ν.Δ. στον τομέα της υγείας:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας. 

2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας 

5. Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας.