Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου: «Ευρωεκλογές με δυνατό πολιτικό μήνυμα»

Την ώρα της κρίσης και της ευθύνης του κυρίαρχου λαού καλό θα είναι οι πολίτες να έχουν σταθμίσει σοβαρά τις επιλογές τους. Ο αναγνωρίσιμος πάντα έχει προβάδισμα, ο άνθρωπος που μας σύστησε ο γνωστός ή ο φίλος επίσης, αλλά όταν πρόκειται για τους λίγους εκπροσώπους της Ελλάδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επιλογή των εκλεκτών είναι μονόδρομος.

Διαβάζοντας το βιογραφικό της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφιας στις επικείμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, αρμόζει απόλυτα το… ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, έχοντας ρίζες από την Πύλο της Μεσσηνίας. Έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Παλαιό Φάληρο, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στα Ιωάννινα, όταν ο πατέρας της εκλέχθηκε καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Οικονομικά στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και Νομικά στο Cornell University στη Νέας Υόρκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και στην Ισπανία. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ, με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο. Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ του πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Αβέρωφ, με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στο Ίδρυμα εργάστηκε για πάνω από 15 χρόνια αποκτώντας εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.

Το 2007 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων και διετέλεσε αντιδήμαρχος ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Ιωαννίνων με τη Ν.Δ. και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς της εμπιστεύτηκε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 έδωσε με επιτυχία την μάχη των εθνικών εκλογών στην Β’ Αθηνών. Ανέλαβε τον τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., ενώ από τον Νοέμβριο του 2016 είναι τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η νέα πρόκληση μπροστά της είναι η ευρωβουλή.

Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στην «axianews» και τον Γιάννη Τίληρο για την απόφαση της… μετακόμισής της.

– Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο εθνικό κοινοβούλιο τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση να είστε υποψήφια στις ευρωεκλογές;

– Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών χρόνων για την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις και οι επιλογές που θα γίνουν θα επηρεάσουν καθοριστικά και την ελληνική πραγματικότητα. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία ζήτησα από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσω τη μάχη για την πατρίδα μας από μια νέα θέση, μέσα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Ένας χώρος που δεν μου είναι άγνωστος, καθώς, πριν ασχοληθώ με τα κοινά, αρχικά ως αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και στη συνέχεια ως βουλευτής, εργάστηκα ως εμπειρογνώμονας και εξωτερικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

– Τι σηματοδοτούν οι ευρωεκλογές για την πορεία της χώρας μας;

– Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία που καθιστά καταλυτικό και το εκλογικό διακύβευμα, το οποίο είναι διττό. Τόσο για την Ευρώπη όσο όμως και για την Ελλάδα. Είναι αλληλένδετα άλλωστε αυτά.

Το πρώτο είναι να ακουστεί η φωνή των λαών. Η συμμετοχή είναι βασικό ζητούμενο. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο και είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρώπης. Οι πολίτες πρέπει λοιπόν να πάρουν τις αποφάσεις στα χέρια τους, να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους και να μην αφήσουν σε άλλους τις επιλογές.

Το δεύτερο είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των πολιτικών λαϊκισμού. Στην Ελλάδα ειδικά πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα καταδίκης των πολιτικών που αμφισβήτησαν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, καταδίκης των πολιτικών εκχώρησης των εθνικών μας δικαιωμάτων, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταδίκης των πολιτικών των χαμένων ευκαιριών για την ανάπτυξη και καταδίκης της απαξίωσης των θεσμών, των αρχών, των αξιών και των παραδόσεών μας. Δηλαδή μια ηχηρή και σαφή καταδίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα επισπεύσει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που πρέπει να ακολουθήσει στις εθνικές εκλογές, το συντομότερο δυνατόν.

– Ποια είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα;

 – Το μείζον για τον Ευρωπαίο πολίτη σήμερα είναι το θέμα της ασφάλειας. Ξέρετε, η ασφάλεια έχει πολλές διαστάσεις. Είναι βεβαίως η συμβατική της προσέγγιση που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας αλλά και της τρομοκρατίας. Είναι η ασφάλεια αναφορικά με τις επιπτώσεις, κοινωνικές και οικονομικές, από τα μεταναστευτικά ρεύματα. Είναι η ασφάλεια με την έννοια της σταθερότητας που θέλει να νιώθει ένας «νοικοκύρης» σε ό,τι αφορά στην εργασία του, στα παιδιά του, στα θέματα υγείας και παιδείας. Είναι η ασφάλεια σε επίπεδο ενιαίας ψηφιακής αγοράς και των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των πιέσεων που δέχεται η Ευρώπη από τις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτά είναι τα θέματα που ανησυχούν τους πολίτες και λύσεις σε αυτά δεν μπορούν να δώσουν οι λαϊκιστές, δεν μπορούν να δώσουν τα άκρα των κραυγών του φθηνού εντυπωσιασμού. Λύσεις μπορούν να δώσουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που προωθούν μεταρρυθμίσεις με «συντηρητικό προοδευτισμό». Και αυτές οι δυνάμεις είναι οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο η Ν.Δ. συμμετέχει αποφασιστικά.

– Ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας στους κόλπους της;

– Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και θεμελίωσε τη θέση και το ρόλο της στον ευρωπαϊκό πυρήνα. Άλλοι ήταν αυτοί που λοιδορούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφισβητούσαν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και με τις πολιτικές τους έφεραν τη χώρα στο χείλος του Grexit. Η θέση της Ελλάδας που έχει δώσει την πολιτισμική βάση στην Ευρώπη, που της έχει δώσει το όνομά της, είναι μόνο στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την τρωθείσα από την κυβέρνηση αξιοπιστία της και να γίνει ξανά πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε μια Ευρώπη συνεργασίας και αλληλεγγύης.Αυτήν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η Ελλάδα την έχει νιώσει τα χρόνια της κρίσης παρά τις φωνές του λαϊκισμού που αποδίδουν στην Ευρώπη τις δυσκολίες που έχει περάσει η ελληνική κοινωνία. Και η Ελλάδα την έχει ανταποδώσει στην Ευρώπη στο προσφυγικό με το παραπάνω! Αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε να το λέμε, δεν πρέπει να αφήσουμε τις φωνές των άκρων που δεν έχουν τίποτα να προτείνουν να κυριαρχούν. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και με θάρρος για την Ευρώπη, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών που θα αμβλύνουν ανισότητες και θα αντιμετωπίσουν αδικίες. Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται τώρα με το Brexit. Η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες.

– Ποιος είναι ο πρωταρχικός σας σκοπός, όταν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Στην Ευρώπη πάω για να δουλέψω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι νέο για μένα, καθώς πριν μπω στην πολιτική εργάστηκα και ως εμπειρογνώμονας και ως εξωτερικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ευρωβουλευτής της Ελλάδας θα αγωνιστώ ώστε η Ελλάδα να μην χάνει ευκαιρίες. Ξέρετε πόσα κονδύλια, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον πολυπόθητο στόχο της ανάπτυξης, λιμνάζουν στα ευρωπαϊκά ταμεία λόγω της αδυναμίας απορρόφησής τους; Ειδικά σε τομείς που γνωρίζω καλά, ως αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ, αυτούς της ψηφιακής πολιτικής, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.Θα αγωνιστώ για μια ισχυρή ελληνική φωνή μέσα στην Ευρώπη. Και για την επόμενη μέρα της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, οι δυσμενείς επιπτώσεις της οποίας για την Ελλάδα γίνονται δυστυχώς ήδη ορατές. Με ισχυρό όπλο το δικαίωμα «βέτο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.Θα αγωνιστώ για το μεταναστευτικό ώστε η Ελλάδα να μη σηκώνει μόνη το βάρος της διαχείρισης και να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές τόσο στο στάδιο της φύλαξης των συνόρων όσο και στη συνέχεια της κατανομής αυτών των ανθρώπων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Και φυσικά θα αγωνιστώ για την ύψιστη προτεραιότητα όλων μας, δηλαδή για το μέλλον των παιδιών μας, εντός και εκτός συνόρων στη νέα ψηφιακή εποχή.