Η Ελλάδα 5η στη λίστα με τις «πιο άθλιες οικονομίες του κόσμου»

Ο πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο «διαστημικό» 8.000.000%, έχει κάνει τη Βενεζουέλα να έχει το θλιβερό τίτλο της πιο άθλιας οικονομίας του κόσμου.

Το δοκιμαζόμενο αυτό νοτιοαμερικανικό κράτος βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του δείκτη δυστυχίας του Bloomberg, ο οποίος συνοψίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία για 62 οικονομίες, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Βενεζουέλα και μια χούφτα άλλες χώρες που βρίσκονται στον πίνακα των «πιο άθλιων οικονομιών» δίνουν μια μοναχική μάχη για να κατα πολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό παράλληλα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής των περισσότερων άλλων χωρών φέτος αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πρόκληση: έναν δύσκολο συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανεργίας που περιπλέκει τις αναγνώσεις σχετικά με την οικονομική υγεία και το ποιες πρέπει να είναι οι κατάλληλες απαντήσεις.

Μετά τη Βενεζουέλα, στον πίνακα των πιο άθλιων οικονομιών βρίσκονται κατά σειρά η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουκρανία. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην ίδια θέση της κατάταξης με την περασμένη χρονιά, παρουσιάζουν έντονο οικονομικό άγχος και μικρή, μόνο, πρόοδο στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

miserable.png

Η Ταϊλάνδη κέρδισε και πάλι τον τίτλο της «λιγότερο άθλιας» οικονομίας, αν και ο μοναδικός τρόπος που έχει επινοήσει η κυβέρνησή της να μετρά την ανεργία, το καθιστά λιγότερο ενδιαφέρον από ό, τι η βελτιωμένη θέση της Ελβετίας σε δεύτερη θέση από το τέλος και της Σιγκαπούρης, η οποία κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση από το τέλος. Οι Η.Π.Α. μετακινήθηκαν έξι θέσεις (σε σχέση με πέρυσι) και βρέθηκαν στην 13η θέση των «λιγότερο άθλιων οικονομιών», ενώ η Βρετανία βελτίωσε την κατάταξή της κατά 4 θέσεις και βρέθηκε στη 16η.

Ο Δείκτης Bloomberg Misery βασίζεται στη γνωστή αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία γενικά καταδεικνύουν πόσο καλά αισθάνεται ο κάτοικος μιας χώρας με τέτοια οικονομία. Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους βασίζονται σε έρευνες οικονομολόγων του Bloomberg, ενώ τα προηγούμενα έτη αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά δεδομένα.

Μερικές φορές, φυσικά, μια χαμηλή τιμή μπορεί να είναι παραπλανητική σε οποιαδήποτε κατηγορία: Οι επίμονα χαμηλές τιμές μπορεί να είναι σημάδι ασθενούς ζήτησης και πολύ χαμηλή ανεργία δεσμεύει τους εργαζόμενους που θέλουν να στραφούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας, για παράδειγμα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία από το 2016. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαφέρουν σημαντικά από τον δείκτη Cafe Con Leche του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει ένα τρέχον ποσοστό πληθωρισμού 219,900%.

happy.png