Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα α’ τριμήνου αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Κάποιοι επενδυτές φοβούνται ότι τυχόν «πενιχρά» αποτελέσματα, ίσως οδηγήσουμε σε περαιτέρω μεταβλητότητα τις διεθνείς αγορές μετοχών.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα κέρδη τριμήνου λόγω των εξωτερικών ρίσκων, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αβεβαιότητα για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, το Brexit και η στροφή 180° που έχουν κάνει οι κεντρικές τράπεζες στη νομισματική τους πολιτική προς μια περαιτέρω χαλάρωση.

Σύμφωνα με τον Daniel Morris, στρατηγικό αναλυτή επενδύσεων της BNP Paribas που μίλησε στο CNBC, τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών για το δ’ τρίμηνο του 2018 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δεν το είχαμε προσέξει γιατί είχαμε μπροστά μας τις αποφάσεις της Fed κλπ. Τώρα που η Fed έχει αποτιμηθεί νομίζω ότι έχουμε συμπεριλάβει στις αποτιμήσεις μας και την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας άρα τα κέρδη θα έχουν σημασία αυτή τη φορά. Θα έχουμε μικρές αποκλίσεις από τις προσδοκίες, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές για αυτό το τρίμηνο, και δεν και νομίζω ότι οι αγορές θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με αυτό».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποφέρουν από ασθενικά κέρδη εδώ και χρόνια, μεγάλα πρόστιμα, πολιτική ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Από την άλλη, οι αμερικανικές τράπεζες και κυρίως οι μεγάλες όπως η J.P. Morgan και η Citi έχουν πολύ καλές δραστηριότητες λιανικής γεγονός που τις καθιστά ανθεκτικές σε οικονομικές αναταράξεις. Τα κέρδη τους ήταν μεικτά το α’ τρίμηνο του 2019, αλλά απομένει να δούμε πώς θα αποδώσουν οι ανταγωνίστριές τους στην Ευρώπη.

Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τις δυο επόμενες εβδομάδες και οι στρατηγικές που ακολουθούν έχουν ως εξής:

1. Credit Suisse

Ανακοινώνει αποτελέσματα την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία Refinitiv, αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 793.7 εκατ. ελβετικά φράγκα για το α’ τρίμηνο, έναντι 694 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 – πρώτη χρονιά που είχε κερδοφορία από το 2014. Για το 2018 η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,1 δισ. φράγκων, έναντι ζημιάς 983 εκατ. το 2017.

Ο CEO της τράπεζας, Τidjane Thiam, κατάφερε να βελτιώσει τον ισολογισμό με τη στρατηγική του, κόβοντας μπόνους και θέσεις εργασίας. Τον Φεβρουάριο, ο Thiam επισήμανε έναν αριθμό εξωτερικών αβεβαιοτήτων που απειλούν την τράπεζα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον.

Πάντως, η μετοχή της τράπεζας είναι ακόμα 20% κάτω σε διάστημα 12 μηνών και κατά 40% από τότε που ο Thiam ανέλαβε ως CEO το 2015.

ubs44444.jpeg

UBS

Ανακοινώνει αποτελέσματα την Πεμπτη 25 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 856 εκατ. φράγκα, από 1,5 δισ. πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, ο CEO, Sergio Ermotti, ανέφερε ότι παρά το ράλι στις διεθνείς αγορές, τα έσοδα α’ τριμήνου ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών.
Επισήμανε τις κακές συνθήκες εκτός ΗΠΑ και είπε ότι τα έσοδα της επενδυτικής στρατηγικής μειώθηκαν κατά περίπου 1/3 έναντι του α΄ τριμήνου του 2018.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι περικόπτει ακόμα 300 εκατ. δολ. από τα κόστη του 2019. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει πάνω από 23% τους τελευταίους 12 μήνες.

bara.jpg

Barclays

Η βρετανική Barclays ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου επίσης στις 25 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Refinitiv, αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 875.6 εκατ. στερλίνες, έναντι μεγάλης ζημιάς 764 εκατ. στερλίνες το α’ τρίμηνο του 2018.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Barclays ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη £1.4 δισ. για το 2018, γυρνώντας σε κερδοφορία μετά τις ζημιές του 2017. Παράλληλα, η τράπεζα άφησε στην άκρη ένα ποσό 150 εκατ. στερλινών για το Brexit από τα κέρδη του 2018.

Παρά ταύτα τελεί υπό την πίεση των μετόχων της για τη νέα της στρατηγική. Τον Φεβρουάριο, το αμερικανικό hedge fund Tiger Global Management, έδωσε όλο το μερίδιο που κατείχε στην Barclays – σημειωτέον το hedge fund ήταν ένας από τους 10 κορυφαίους επενδυτές της τράπεζας και είχε μερίδιο 2,5%.

Η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 21% το τελευταίο 12μηνο.

db4555555.jpg

Deutsche Bank

Η γερμανική Deutsche Bank ανακοινώνει την Παρασκευή 26 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 130.5 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ. πέρυσι.

Η Deutsche Bank αποτελεί τακτικά είδηση τους τελευταίους μήνες λόγω των σεναρίων σχετικά με μια ενδεχόμενη συγχώνευση με την Commerzbank. Η συγχώνευση φαίνεται να υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ισχυρός εθνικός τραπεζικός κολοσσός με ισολογισμό περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, η Deutsche Bank είναι στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους – από δικαστικές διαμάχες με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης,αδύναμα κέρδη και συνεχών αναδιαρθρώσεων κερδών, έως και της απότομης τιμής των μετοχών. Πέρυσι, η τράπεζα ανακοίνωσε για πρώτη φορά καθαρό ετήσιο κέρδος από το 2014.

Οι μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank έχουν απολέσει πάνω από 35% σε περίοδο 12 μηνών.

rbssss7777.jpg

RBS

Ανακοινώνει την ίδια ημέρα, Παρασκευή 26 Απριλίου.

Δεν υπάρχει εκτίμηση της Refinitiv για τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου . Πέρυσι είχε ανακοινώσει 792 εκατ. στερλίνες.

Η τράπεζα ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίες για τα ετήσια κέρδη κατά το δ΄τρίμηνο του 2018. Ωστόσο είναι στο επίκεντρο μιας μακράς νομικής μάχης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) σχετικά με πωλήσεις τοξικών υποθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, έδωσε το πρώτο μέρισμα μετά από 10 χρόνια.

Η RBS συνεχίζει να αντιμετωπίζει συνθήκες αβεβαιότητας και μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ενυπόθηκων δανείων, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι πρότεινε αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση των οικονομικών αβεβαιοτήτων, μεταξύ άλλων και από τις συνέπειες του Brexit.

BNP Paribas

Ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Refinitiv, θα έχει καθαρά κέρδη α΄τριμήνου ύψους 1.8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. πέρυσι.

Η τράπεζα υποβάθμισε τους στόχους του 2020 κατά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου του 2018. Η τράπεζα ανέφερε ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη υποστηρίζει τα δάνεια, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, μείωσε τις προσδοκίες της για έσοδα και κέρδη για το 2020 εξαιτίας της επίδρασης του sell off στις αγορές κατά το δ’ τρίμηνο του 2018.

Η γαλλική τράπεζα ελπίζει τώρα να επιτύχει αύξηση των εσόδων κατά 1,5% ετησίως μεταξύ 2016 και 2020, μειωμένη αισθητά από το προηγούμενο στόχο της για αύξηση 2,5%.

Οι μετοχές της BNP Paribas υποχώρησαν περισσότερο από 23% σε περίοδο 12 μηνών.

sceeeee.png

Societe Generale

Ανακοινώνει την Παρασκευή 3 Μαΐου

Δεν υπάρχει εκτίμηση της Refinitiv για τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου . Το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο είχε καθαρά κέρδη 850 εκατ. ευρώ.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και προ ημερών ανακοίνωσε την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας, κυρίως στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα κόστη στην εταιρική και επενδυτική τραπεζική στις αρχές του έτους, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα μεγέθη της κατά το δ’ τρίμηνο του 2018 λόγω του πτωτικού γυρίσματος των αγορών που την ανάγκασαν να μειώσει τους στόχους της για έσοδα και κέρδη.

Οι μετοχές της SocGen έχουν χάσει πάνω από το 36% της αξίας τους σε περίοδο 12 μηνών.