Ν.Δ.: Κωδικός «Μεσαία τάξη και οικονομικές ελαφρύνσεις»

«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γιαυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Του Περικλή Σωτηρίου

H αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έδειξε την πραγματική πολιτική στόχευση όσον αφορά στην πλατιά μάζα του ενεργού πληθυσμού. Την στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό με εκκρεμότητες σε εφορίες και δάνεια, η ελάφρυνση από την υπερφορολόγηση δεν είναι μόνο ζητούμενο, είναι και η απάντηση για την επομένη μιας νέας οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Πειραιώς, να μοιράσει την πίτα των μεγάλων εσόδων από την φορολόγηση σε επιδόματα στήριξης, αλλά κυρίως να τα ρίξει στην πραγματική οικονομία.

Κύριο μέλημά του είναι να πάρουν μπρος οι πολλαπλασιαστές προστιθέμενης αξίας με την τόνωση της απασχόλησης, των επενδύσεων, της αύξησης της κατανάλωσης, της στήριξης μεταποιητικών κλάδων, οι οποίοι θα φέρουν νέα έσοδα στο κράτος. Όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, άλλο ένα μέσο ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι το Reuters, αναδεικνύει σήμερα ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημιουργήσουν ένα σταθερό πλαίσιο επενδύσεων. Το προδικάζουν, άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, και οι οίκοι αξιολόγησης που θεωρούν ότι οι μειώσεις εταιρικών φόρων και άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων θα τονώσουν το επιχειρείν.

Στο γραφείο του, σε μια πρόσφατη συνάντηση με τους επιτελείς σχετικά με τα οικονομικά, τονίστηκε πόσο χτυπήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε είδους, είτε μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είτε μέσω της φορολογίας. Παρ’ όλο που η Ελλάδα ακόμα διατηρεί μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις άλλες χώρες, η πλατιά μάζα –που συνιστά την μεσαία τάξη– έχει πληγεί και θέλει να ανασάνει. «Εάν βοηθήσουμε αυτούς θα στηρίξουμε πολύ μεγάλο μέρος της εθνικής οικονομίας» λέγανε οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει τη δέσμευσή του να επιστρέψει στη μεσαία τάξη «όσα της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια», ενώ δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Το τελευταίο δεν είναι εύκολο. Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκόψει νωρίς κάθε συζήτηση ενώ το θέμα –επειδή σαφώς πουλάει– προσπαθεί να το αναδείξει και ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί και στερούν από την οικονομία, μέσω και των δημοσίων επενδύσεων, ένα μεγάλο ποσό που θα μπορούσε να επενδυθεί και να αποδώσει. Παράλληλα, θα μπορούσε να δοθεί με την μορφή στοχευμένων επιδομάτων σε ομάδες που επλήγησαν από την κρίση των μνημονίων.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να είχε φύγει από το 2015

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρ’ όλο που φαντάζει μικρή, είναι ικανή να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες σε μια αγορά που ήδη έχει ανακτήσει την δυναμική της. Το real estate έχει πάρει μπρος κυρίως λόγω εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα ανακουφίσει μεγάλο πληθυσμό που δεν μπορεί να εργαστεί αλλά συντηρεί κάποιο ακίνητο…

Ο κ. Μητσοτάκης, θεωρεί –συμφωνώντας με τον πρωθυπουργό– ότι η έξοδος του ΔΝΤ από την ελληνική οικονομία θα καλυτερεύσει το διεθνές προφίλ της, καθώς μία χώρα που έχει το ΔΝΤ θεωρείται στιγματισμένη. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει φύγει ήδη από το 2015 εάν δεν επενέβαινε το τρίτο μνημόνιο που έφεραν οι χειρισμοί Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Τέλος, σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε αυτήν και προαναγγέλλει ότι η Ελλάδα «διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία (ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.), αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται». «Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε να ανοίγει και να κλείνει κεφάλαια όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί από τις συμφωνίες», προσθέτει και επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ «θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της, που είναι αντίθετες με το συμφέρον της χώρας».