Colpo grosso σε τράπεζες - Χρηματιστήριο με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στο τραπεζικό σύστημα έχουμε παρακολουθήσει εδώ και δεκαετίες έναν μεγάλο κύκλο ο οποίος κλείνει. Έναν κύκλο που ουσιαστικά ξεκίνησε με την ανάπτυξη των ιδιωτικών τραπεζών, εξελίχθηκε με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών στη συνέχεια, πλήθος συγχωνεύσεων και αγοραπωλησιών, αλλά και πτωχεύσεων! Και ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε με τα capital controls, την επανακρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος διά μέσου του ελέγχου των μετοχών από το ΤΧΣ, αλλά και τον απόλυτο έλεγχο προσώπων, Δ.Σ., αλλά και τραπεζικών επιλογών από τη Φρανκφούρτη.
Στις μέρες μας πια, μετά από τόσες και τόσες περιπέτειες, το σκηνικό αλλάζει και το τοπίο μεταμορφώνεται. Τα capital controls αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων διευθετείται επί τη βάσει του ιταλικού μοντέλου και ταυτόχρονα αναμένονται θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαβάθμιση των τραπεζικών ομολόγων!
Τα καλά νέα, λοιπόν, σε τράπεζες και οικονομία, οι συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, η αγορά μέρους του χρέους από το ΔΝΤ, η δόση του 1 δισ. και συνολικά οι προοπτικές που διανοίγονται μέσα από ένα σταθερό πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές διαμορφώνουν τις συνθήκες για να μετασχηματιστεί και πάλι ο τραπεζικός κλάδος αλλάζοντας όψη και κατεύθυνση!
Γιατί οι πληροφορίες είναι βάσιμες και απόλυτα έγκυρες. Σύμφωνα με απόλυτα ηλεγμένες πηγές η προοπτική του τραπεζικού συστήματος αμέσως μετά την πλήρη εξυγίανσή του σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλευση διεθνών επενδυτών είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή του!
Και σε τούτο συμφωνούν και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι τράπεζες θα πρέπει να περάσουν και πάλι από το ΤΧΣ που οι μετοχές τους βρίσκονται σήμερα, σε χέρια ιδιωτών Ελλήνων ή ξένων, αναζητώντας και πάλι την αυτοτέλειά τους μετά τον σφιχτό εναγκαλισμό με την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια.
Και μπορεί η Eurobank να είναι ιδιωτική, όμως η Πειραιώς και η Εθνική είναι κρατικές, ενώ και η Alpha δεν θεωρείται απολύτως ιδιωτική αλλά εν μέρει!
Υπό αυτή την έννοια πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η έναρξη του νέου τραπεζικού κύκλου, της επιστροφής των τραπεζών από το κράτος στους ιδιώτες, η οποία θα σηματοδοτηθεί μετά από πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να πωλήσει τις μετοχές των τραπεζών που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του έχοντας επιλύσει οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών ποινικών ευθυνών. Ο νέος κύκλος ανοίγει και τούτο από μόνο του αποτελεί colpo grosso τόσο για τις τράπεζες και την οικονομία οδό και για το Χρηνατιστήριο!
Μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 η DGComp, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., θα έχει αποσαφηνίσει εάν τα senior bond, τα κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν από τις ελληνικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν το ιταλικό μοντέλο για τη μείωση των προβληματικών τους δανείων, θα είναι investment grade δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας ή όχι.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες τα senior bond των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια βαθμίδα υψηλότερα από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος δηλαδή ΒΒ από ΒΒ - τη βαθμολογία της Ελλάδος.
Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια.
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί θα αποτελεί καλή εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί το ελληνικός κράτος θα εγγυάται τα ομόλογα αλλά το σπουδαιότερο θα αναγνωρίζει η DGcomp ότι οι προβλέψεις των τραπεζών είναι επαρκείς.