Σάκης Ιωαννίδης: «Προτεραιότητα του Τσίπρα είναι η προσωπική του πολιτική επιβίωση»

Ένας από τους νέους ανθρώπους που φιλοδοξεί να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να αποτελέσει την επόμενη γενιά των πολιτικών που θα φέρει «νέες ιδέες» και πρακτικές για μια «καλύτερη Ελλάδα» είναι ο Σάκης Ιωαννίδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, μίλησε στην «axianews» για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, τις εθνικές εκλογές και την πολιτική αλλαγή που φιλοδοξεί να φέρει η Ν.Δ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

– Εκτιμάτε πως οι εθνικές εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τον Οκτώβριο ή πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν και νωρίτερα, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές;

– Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Τσίπρας, αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον της χώρας, θα προχωρήσει σε εκλογές οποτεδήποτε πιστεύει ότι αυτό θα εξυπηρετήσει τους μικροκομματικούς του στόχους.Το θέμα όμως είναι ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που έχει καταδικάσει την χώρα μόνο καλό δεν κάνει. Πόσο μάλλον όταν είναι έτοιμος να πάρει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα χωρίς συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση και «εν αναμονή κυβέρνηση» της Νέας Δημοκρατίας, όταν πλέον δεν φαίνεται να έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει, αφού όποτε και να γίνουν εκλογές το σίγουρο είναι ότι θα τις χάσει.

– Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

– Οι επικείμενες ευρωεκλογές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία φαίνεται αύξηση της ακροδεξιάς που οδηγεί στον απομονωτισμό, πράγμα επικίνδυνο για το όραμα της Ευρώπης των λαών. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν μετά τις εκλογές οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μπορέσουν να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής τον άνθρωπο. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι ευρωεκλογές αποκτούν και τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Είναι η πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια που οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και με αυτό τον τρόπο να καταδικάσουν την αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο κ. Τσίπρας έχει στόχο τη συγκρότηση της «νέας Κεντροαριστεράς» ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και στον χώρο της Κκεντροδεξιάς,  με στόχο τον «διεμβολισμό» της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε λόγους να ανησυχείτε;

– Είναι πλέον φανερό ότι η προτεραιότητα του κ. Τσίπρα δεν είναι ούτε η χώρα, ούτε η συγκρότηση «νέας Κεντροαριστεράς», αλλά η προσωπική του, πολιτική επιβίωση. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια καλλιέργησε ένα κλίμα διχασμού και ευτέλισε τον πολιτικό διάλογο και την εθνική συνεννόηση, τώρα προσπαθεί να φανεί ενωτικός. Γιαυτό εξάλλου οι προσπάθειές του για «Γέφυρες» και άλλα παρεμφερή πολιτικά τεχνάσματα το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η προσέλκυση μερικών καιροσκόπων πολιτικών, σαν και αυτών που στηρίζουν τώρα την κυβέρνηση – «κουρελού» που τον κρατάει στη θέση του. Την ίδια στιγμή, κάποιοι πολιτικοί που κάποτε είχαν ένα κεντροδεξιό πρόσημο αποφασίζουν να παίξουν τον ρόλο των «προθύμων» σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Η πραγματικότητα όμως είναι μία και δεν αλλάζει: η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όσα πολιτικά τεχνάσματα και αν σκαρφιστούν.

– Το 2019 θα είναι χρονιά και εθνικών εκλογών που, όπως όλα δείχνουν, θα βρουν τη Ν.Δ. νικήτρια. Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την επόμενη των εκλογών; 

– Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα και την έξοδο από τα αδιέξοδα που της έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.Προφανώς άμεση προτεραιότητα είναι η ανόρθωση της οικονομίας, η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει στους πολίτες να ανασάνουν και θα δώσει την απαραίτητη εκείνη ώθηση για να πάει η χώρα μπροστά. Από εκεί και πέρα, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών που επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κουρελόχαρτο και γενικά όλες εκείνες οι κινήσεις που θα κάνουν ξανά τους πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος και θα κάνουν σαφές ότι η Ελλάδα έγινε και πάλι κανονική χώρα.

– Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες ακόμη και πάνω από την οικονομία φοβούνται περισσότερο το brain drain. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

– Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτός ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται.Το πρόβλημα δεν αφορά οικονομικούς δείκτες αλλά ουσιαστικά είναι μια μεγάλη απειλή για το μέλλον της χώρας. Και πώς να είναι διαφορετικά άλλωστε, όταν άνθρωποι υψηλά καταρτισμένοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους αλλού.Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα, θα συμπεριλάβει και όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους εδώ, αλλά και να πείσουμε όσους έφυγαν να γυρίσουν πίσω.To «brain drain» είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί  στοχευμένες δράσεις και σίγουρα δεν γίνεται να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη.Αυτό που για μένα ως νέο άνθρωπο είναι το πιο σημαντικό, είναι να δώσουμε στους νέους ανθρώπους τη προοπτική, ότι εδώ μπορούν να κυνηγήσουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει.

– Στις εθνικές εκλογές θα είστε υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Πώς πήρατε μια τέτοια απόφαση;

– Η αλήθεια είναι ότι με τα κοινά ασχολούμαι από φοιτητής έχοντας διατελέσει γραμματέας της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ αλλά και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πάγια άποψή μου ότι οι νέοι άνθρωποι οφείλουμε να ασχοληθούμε ,αν πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι και θεατές των εξελίξεων. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει.Προσωπικά, αυτούς που θέλω να εκφράσω και να εκπροσωπήσω είναι τους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά, τη γενιά μου. Τους νέους ανθρώπους που εύλογα αισθάνονται αδικημένοι. Η γενιά μου είναι η γενιά που πληρώνει τα λάθη των προηγούμενων. Αλλά είναι και μια γενιά με πολλά εφόδια, δυνατότητες και διάθεση για δουλειά.Όχι όμως μόνο αυτούς. Πρέπει με σχέδιο και στρατηγική να διασφαλίσουμε σε όλους τα αυτονόητα. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Απ’ όπου και αν αυτοί προέρχονται, με τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους να μπορούν να εξελιχθούν.Γιαυτό επιλέγω τον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, που είναι μια μικρογραφία ολόκληρης της κοινωνίας. Μια περιοχή με ανθρώπους που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, στηρίζουν την οικογένεια και συνεχίζουν να αγωνίζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

O Σάκης Ιωαννίδης είναι οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.