Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup η έγκριση της εκταμίευσης του €1 δισ.

Στο επίκεντρο της ατζέντας του Eurogroup της Παρασκευής 5/4 πρόκειται να βρεθεί η Ελλάδα και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, που εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τον Μάρτιο, το Eurogroup συζήτησε τα κύρια πορίσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας και ζήτησε την επίτευξη ταχείας συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με τις εναπομείνασες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Προαπαιτούμενα με… αστερίσκους

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 8 από τις 16 δεσμεύσεις της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν τα… στραβά μάτια για αποκλίσεις και καθυστερήσεις και περιορίστηκαν σε κίτρινες, αντί για κόκκινες, κάρτες

Η έκθεση έκρινε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και, με βάση την αποτίμηση αυτή, το Euro Working Group αποφάνθηκε χθες το βράδυ ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ. Το πρώτο βήμα για την αποδέσμευση των χρημάτων είναι να εγκριθεί η εκταμίευση από το Eurogroup κατά την αυριανή συνεδρίασή του στο Βουκουρέστι και το δεύτερο και τελευταίο βήμα είναι να δώσουν το «πράσινο φως» ορισμένα από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό.

Πιο αναλυτικά, οι «αστερίσκοι» που συνοδεύουν την έγκριση των μισών από τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξής:

  1. Προστασία Α΄ κατοικίας
  2. Μείωση των «κόκκινων» δανείων
  3. Πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ
  4. Ιδιωτικοποιήσεις
  5. Δημόσια διοίκηση
  6. Στελεχιακή ενίσχυση της ΑΑΔΕ
  7. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες
  8. Κατώτατος μισθός