Θάνος Πλεύρης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανοχή στη βία και στην τρομοκρατία»

«Σκληρή κριτική» στις επιλογές της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τον Ποινικό Κώδικα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των πολιτών έκανε ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε την «axianews».

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

 • Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι θα κρίνει και τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων; Πώς αποτιμάτε αυτή τη συμφωνία;
 • Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία καταστροφική συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα, διότι η ελληνική πολιτεία αποδέχεται ότι υπάρχουν Μακεδόνες που δεν είναι Έλληνες, μιλούν την μακεδονική γλώσσα που δεν είναι ελληνική και στην πραγματικότητα εκχωρήσαμε όλα τα δικαιώματα που απηχεί η έννοια και ο όρος της Μακεδονίας. Αναγνωρίζοντας μακεδονική εθνικότητα και μακεδονική γλώσσα, στην πραγματικότητα δημιουργήσαμε ένα έθνος και απεμπολήσαμε τα ιστορικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να αποδεχθεί αυτή την ενδοτική συμφωνία.
 • Ένα σχόλιό σας σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο Ποινικό Κώδικα.
 • Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα χρειάζονται να γίνουν και οπωσδήποτε θα έπρεπε να γίνει και εξορθολογισμός των ποινών που έχουν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα καθώς είναι εξαντλητικές. Ωστόσο η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνεται βεβιασμένη και με μικρή διαβούλευση και δυστυχώς προτείνει την μείωση ποινών σε αδικήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη ζωή και αξία και δεν μπορεί κάτι τέτοιο να υποστηριχθεί δικαιοπολιτικά. Επιπλέον υπάρχουν και πολλές προβληματικές διατάξεις που στην πραγματικότητα ευνοούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, μειώνονται οι ποινές για τον διευθυντή – αρχηγό τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων, μετατρέπεται σε πλημμέλημα η κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών και τιμωρεί με απλό πλημμέλημα όποιον προκαλεί σε άλλον την απόφαση να συμμετάσχει σε τρομοκρατική οργάνωση, τον στρατολογεί και του προκαλεί την απόφαση για τέλεση κακουργήματος στο πλαίσιο μίας τρομοκρατικής πράξης. Επομένως, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης τιμωρείται ελαφρύτερα από την ποινή που ισχύει σήμερα και αυτός που στρατολογεί τρομοκράτες τιμωρείται απλά ως πλημμέλημα.
 • Με βάση όλα αυτά που μας είπατε για τον νέο Ποινικό Κώδικα και με δεδομένο ότι γνωρίζετε πολύ καλά την Αθήνα αφού είστε δημοτικός σύμβουλος και επιθυμείτε να είστε υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών, ποσό ασφαλείς νιώθουν οι κάτοικοι του κέντρου με τις συνεχείς επιθέσεις από τους γνωστούς άγνωστους;
 • Η ασφάλεια είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη και θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανοχή στη βία και στην τρομοκρατία και γιαυτό οδηγηθήκαμε στα σημερινά αποτελέσματα να κάνουν ό,τι θέλουν και η δημόσια τάξη, η ασφάλεια και το κράτος δικαίου να μην έχει θέση στην πολιτική τους. Τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών αλλά και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και την πάταξη των φαινομένων βίας. Η ασφάλεια των πολιτών και της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη.
 • Πώς κρίνετε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω του μεταναστευτικού;
 • Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας είναι η λαθρομετανάστευση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να ενταθεί λόγω των πολιτικών των ανοικτών συνόρων και της πρόσκλησης των ροών να έλθουν στη χώρα μας. Προφανώς πρόκειται και για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική από την Ε.Ε. που θα έχει ως γνώμονα την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και τη γρήγορη παροχή ασύλου σε αυτούς που πραγματικά είναι πρόσφυγες και το δικαιούνται ώστε με αυτόν τον τρόπο όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα να κινούνται οι διαδικασίες του επαναπατρισμού τους. Το μήνυμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την αύξηση της λαθρομετανάστευσης.
 • Πόσο εφικτό είναι σε αυτή την οικονομική συγκυρία η Ν.Δ. όταν βγει κυβέρνηση να μειώσει φόρους και να φέρει επενδύσεις στη χώρα;
 • Η μείωση των φόρων θα φέρει επενδύσεις και αυτές με τη σειρά τους θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η Ν.Δ. εδώ και τρία χρόνια τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% και τα φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Οι νέοι της γενιάς του brain drain που έφυγαν από την Ελλάδα θέλουν να γυρίσουν πίσω και να εργαστούν στη χώρα τους. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους φόρους και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές τους ήταν αντικίνητρο. Η Ν.Δ. επενδύει σε αυτούς τους νέους που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας δίνοντάς τους επιλογές.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει με κάθε τρόπο να πλησιάσει τον κεντροαριστερό χώρο χτίζοντας γέφυρες εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Σας προβληματίζει κάτι τέτοιο;
 • Σε καμία περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει εδώ και τέσσερα χρόνια τι μπορεί να κάνει. Κατέστρεψε την οικονομία, στα εθνικά θέματα παρέδωσε τη χώρα άνευ όρων, ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Με επιδόματα των 100 και 200 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος και με δουλειές μέσω προγραμμάτων. Γιαυτό και εμείς μιλάμε για σταθερές θέσεις εργασίας. Όποιες λοιπόν γέφυρες και να χτίσει, ο κόσμος γνωρίζει πια και η αγανάκτηση είναι μεγάλη. Ο κόσμος πλέον βρίσκεται στα όριά του και είναι σίγουρο ότι δεν θα πιστέψει ό,τι και αν του πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
 • Εκτιμώ ότι η Ν.Δ. θα πάρει μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη. Με τις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αντέχει άλλο αλλά και στη Ν.Δ. τη στήριξή του. Αυτές οι ευρωεκλογές, πέρα από την ευρωπαϊκή ατζέντα που είναι πολύ σημαντική, έχουν και έντονη πολιτική χροιά καθώς μετά από 4 χρόνια οι Έλληνες καλούνται να εκφραστούν.
 • Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν εθνικές εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο;
 • Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κερδίσει και να αναλάβει την επόμενη ημέρα τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όποτε και αν ανακοινώσει τις εκλογές ξέρει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.