Οι παλινωδίες Τσίπρα στο ευρωψηφοδέλτιο φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές

Μετά τις παλινωδίες με τη Μυρσίνη Λοΐζου και τον Πέτρο Κόκκαλη που τελικά γύρισαν μπούμερανγκ στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αλλάξει. Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι οι ευρωεκλογές μπορεί ή να τον «σώσουν» ή να τον «κάψουν» και δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο να προκηρύξει και εθνικές εκλογές. Πίστευε ότι το προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα καταρτούσε μαζί με κάποιες υποψηφιότητες που δεν του «έκατσαν» θα γυρνούσε το παιχνίδι των εντυπώσεων. Εις μάτην. Όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη του εκλογικού σχεδιασμού, είμαστε πάλι στα ίδια. Ένα άλλο στέλεχος του Μαξίμου θα ομολογήσει «ακόμα και η Αlco δείχνει πάνω από 7 μονάδες διαφορά».
Του Περικλή Σωτηρίου
Όλα λοιπόν θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, εκτιμούν όλοι όσοι έχουν διαβάσει τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, καθώς δείχνουν ότι κανένα ποιοτικό στοιχείο δεν μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα για το κυβερνών κόμμα. Στη Νέα Δημοκρατία, πλέον, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συρθεί σε εκλογές άμεσα ή θα περιμένει το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου για να συρθεί μετά από σύντομο χρόνο σε εθνικές εκλογές. Ακόμα και ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πριν λίγες μέρες εξέφρασε την άποψη σε συνομιλητές του ότι πλέον τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των 2 κομμάτων δεν μπορεί να αλλάξει. Την ίδια ώρα ο κατ’ άλλα λαλίστατος Γιάννης Βερναρδάκης σιωπά…
Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι που ήθελαν να μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο δεν μπήκαν. Η Μαρία Ρεπούση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν θα είναι υποψήφια. Δεν έφταναν μόνο οι πανωλεθρίες του ευρωψηφοδελτίου. Στην επικαιρότητα που ακολούθησε το ζήτημα των 120 δόσεων που ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί αλλά και το σχέδιο για την πρώτη κατοικία που αφήνει έξω από τον νόμο Κατσέλη περίπου 40.000 δανειολήπτες, ολοκλήρωσαν μία αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση η οποία πίστευε ότι θα καρπωνόταν σημαντικά οφέλη, κυρίως επικοινωνιακά.
Πλέον στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ανοικτό το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών, καθώς ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα «πολλαπλασιαστεί» στις εθνικές εκλογές. Αλλά μία πολλαπλή κάλπη ίσως θολώσει τα μηνύματα των εκλογών. Πριν λίγες μέρες, σε ένα στενό πυρήνα ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε για το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να προκηρυχθούν στις 12 Μαΐου, πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Ο λόγος είναι ότι μία μικρή –αντιμετωπίσιμη– διαφορά θα μπορεί να κατακερματιστεί στις επόμενες αναμετρήσεις ενώ παράλληλα θέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κατάσταση ομηρείας όλο το καλοκαίρι να φτιάξει κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες μνημονιακές εκκρεμότητες της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αχίλλειος τένοντας το Μακεδονικό
Η επιχείρηση ανάκτησης των ψηφοφόρων της Μακεδονίας, μετά το μεγάλο φιάσκο Νίκου Παππά και άλλων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, πήγε στράφι. Το κλίμα αποδοκιμασίας που μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα έντονο λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει τον αχίλλειο τένοντα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό. Έχει να κάνει και με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που έχει συνολικά η περιφέρεια Μακεδονίας (Ανατολικής-Δυτικής). Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει εξοργισμένους και τους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι δοκιμάζονται από την αμφισβήτηση του ονόματος «μακεδονικό» σε προϊόντα προέλευσης. Ο πρωθυπουργός θέλησε να δημιουργήσει ένα μεγάλο κονσόρτσιουμ επιχειρηματιών που θα ταξίδευαν για επενδύσεις στα Σκόπια, εγχείρημα το οποίο απέτυχε. Φαίνεται ότι ίσως να είναι η τελευταία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για να ανακτήσει παλαιούς ψηφοφόρους στην περιοχή. Πλέον θα κινηθεί κεντρικά, ποντάροντας σε μία αντισυστημική ψήφο η οποία ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή της. Όπως λένε όμως, οι ρήξεις του με την Κομισιόν για θέματα που άπτονται των νομοσχεδίων ίσως δημιουργήσει και το κλίμα που τον βολεύει. Δηλαδή το αντιμνημονιακό κλίμα που ακόμα δεν έχει φύγει από το μυαλό πολλών ψηφοφόρων. Βέβαια, εδώ θα δούμε το εξής παράδοξο. Κυβερνητικό κόμμα που προωθεί μνημονιακούς νόμους και ίσως τους σκληρότερους από καταβολής μνημονίων, να αρχίσει ένα αντισυστημικό και αντιμνημονιακό αγώνα. Οι ισορροπίες των ευρωεκλογών και το φιλελεύθερο mindset του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούν να το επιτρέψουν. Εξάλλου στην ελληνική πολιτική σκηνή των τελευταίων ετών τα έχουμε δει όλα…