Κωνσταντίνος Μίχαλος: Υπευθυνότητα εν όψει των εκλογών

Το 2019 θεωρείται το απόλυτο εκλογικό έτος για την Ελλάδα, καθώς στη διάρκειά του θα διεξαχθούν αναμετρήσεις σε εθνικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι, όμως, παράλληλα η χρονιά που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα καλείται τώρα να διαμορφώσει προϋποθέσεις για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η οποία θα της επιτρέψει να καταστήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να εξαλείψει σταδιακά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ομαλή πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με εύλογο κόστος αποτελεί προϋπόθεση για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα με ανταγωνιστικά επιτόκια, για τη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά και την ενθάρρυνση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και θα κληθεί να πληρώσει ακριβά κάθε στραβοπάτημα. Αυτό που οι επενδυτές περιμένουν να δουν είναι δημοσιονομική υπευθυνότητα και συνέπεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να περιοριστούν μελλοντικοί κίνδυνοι και να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη να χαρακτηριστεί από την απαιτούμενη σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Το λιγότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι να συνεχιστεί η «παράδοση» της προεκλογικής παροχολογίας, της πλειοδοσίας υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ειδικά μετά το τέλος της αυστηρής εποπτείας από τους δανειστές. Τα κόμματα θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να προχωρήσουν σε εξαγγελίες που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής.
Οφείλουν, αντίθετα, στο πλαίσιο των προγραμματικών τους θέσεων, να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας. Να παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως είναι η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών, η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας, η αναβάθμιση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του «τριγώνου» της γνώσης με αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Οφείλουν, επίσης, να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, που όπως όλα δείχνουν θα κατοχυρωθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, αποτελεί σαφώς ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου. Ωστόσο, η ευθύνη για τη διαχείριση και την ποιότητα της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου, εξακολουθεί να ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν θέλουμε η Ελλάδα να διαφυλάξει όσα κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, με τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιβεβαιώσουν με τη στάση τους σε αυτές τις εκλογές ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και μετά το τέλος των μνημονίων, να μετασχηματίζεται και να αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ