Δραγασάκης: Κακοπληρωτής ένας στους τέσσερις δανειολήπτες

Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι το 25% των δανειοληπτών που θα καταφέρουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την τροπολογία για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, ο κύριος Δραγασάκης είπε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» για να προσθέσει, αναφορικά με τους κακοπληρωτές πως «οι τράπεζες τους υπολογίζουν σε 25%. Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια. Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές συνειδητοί, αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι κακοπληρωτές. Μπορεί όντως κάποιος με σκοπιμότητες να μην πληρώνει τα δάνειά του και δίπλα να υπάρχει και ένα δράμα».

Σχετικά με το τελικό σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε στην Βουλή παραδέχθηκε ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού για να υποστηρίξει ωστόσο πως «θεωρούμε ότι σε αυτό τον συμβιβασμό κυριαρχεί η εύνοια της κοινωνίας».

«Υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση – πόροι που μπορούν να διατεθούν – και η κατάσταση των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ότι «είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή επιτήρηση».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου. Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τράπεζες και θεσμούς εκπροσώπησε με συνέπεια τα συμφέροντα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πήραν δάνεια αλλά είναι σε δυσκολία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ψηφιστεί εως το τέλος της εβδομάδας ενώ ειδική συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα.