Το μεγάλο ρίσκο Τσίπρα για εθνικές εκλογές μετά τον Μάιο

Οι μέρες για τις κρίσιμες αποφάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τον εκλογικό σχεδιασμό πλησιάζουν και όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Θα πρέπει, σύμφωνα με όσα κυριαρχούν στο κυβερνητικό ρεπορτάζ, να «θυσιάσει» τις ευρωεκλογές προκειμένου να πάρει τα μηνύματα του κόσμου και αναλόγως να σχεδιάσει τις βουλευτικές εκλογές.

Του Περικλή Σωτηρίου

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν βελτίωση στα εκλογικά ποσοστά, δείχνουν όμως μια μπετόν-αρμέ μάζα η οποία κινείται γύρω από την Κεντροαριστερά και δεν χάνει τη δυναμική της ούτε από την πολιτικές αμφισημίες του Αλέξη Τσίπρα ούτε, όμως, και από την επιχειρηματολογία του κεντρώου διδύμου Μητσοτάκη-Γεννηματά.

Η περίπτωση των Έλενα Κουντουρά, Σπύρου Δανέλλη, από την άλλη, υποκρύπτει έντονο παρασκήνιο σχετικά με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό γιατί μπορεί να πέρασε η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση να παραιτηθούν από βουλευτές όταν ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά σε περίπτωση που εκλεγούν ευρωβουλευτές θα πρέπει κάποια στιγμή να παραιτηθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι βυζαντινισμοί είναι έντονοι.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μπορεί ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλή, Ν. Βούτση, να κλείσει τις εργασίες του κοινοβουλίου όποτε το επιθυμεί ορίζοντας ταυτόχρονα τα τρία θερινά τμήματα μέχρι τις 15 Αυγούστου που πρέπει να ανοίξει η Βουλή. Μέχρι το διάστημα αυτό δεν συνέρχεται η ολομέλεια και επομένως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει πρόταση μομφής, δηλαδή…

Άρα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους της κυβέρνησης, εάν στις ευρωεκλογές οι Κουντουρά-Δανέλλης εκλεγούν θα μπορεί να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μετά ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές ή να προκύψει νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόθυμοι υπάρχουν, άλλωστε… Αλλά ποιος θα δώσει 2-3 μήνες ζωής σε μια κυβέρνηση σε λήξη; Βεβαίως, όλα θα κριθούν από το τι θα δείξει το κοντέρ των ευρωεκλογών. Αν η διαφορά είναι μικρή τότε να μην αποκλείσουμε και άμεση προσφυγή στις κάλπες για εθνικές εκλογές. Γιατί αυτό; Διότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κεφαλαιοποιήσει με το αποτέλεσμα ένα δυναμικό come back και η Νέα Δημοκρατία θα έχει εισπράξει μια άρνηση του εκλογικού σώματος για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί πρώτο κόμμα στην εθνική αναμέτρηση. Αλλά πλέον η μπάλα, η γκρίνια και ενδεχομένως και οι τριβές θα είναι στο μέρος της. Τα ερωτήματα που θα τεθούν είναι πολλά αλλά συμπυκνώνονται στο εξής: Εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επιζήμια γιατί αυτό δεν το καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία;

Άλλωστε, έτσι πως έχει στρώσει ο Αλέξης Τσίπρας το γήπεδο της αντιπαράθεσης και της εκλογικής διαδικασίας όλα λειτουργούν υπέρ του. Οι δύο κάλπες στα εκλογικά τμήματα θα μπερδέψουν τους ψηφοφόρους, οι ευρωεκλογές και η χαλαρή ψήφος θα μετριάσουν την κοινωνική οργή, τα μηνύματα θα χάσουν την έντασή τους. Και μην ξεχνάμε και το εξής: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προοδευτικό μέτωπο στο ευρωψηφοδέλτιο με όρους σελέμπριτι και όχι αμιγώς πολιτικούς, με άτομα που θα τραβήξουν κόσμο και που δεν χρειάζεται να απολογούνται για τα 4 χρόνια διακυβέρνησης…

Αξίζει να πάρει το ρίσκο ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, η προεκλογική παροχολογία, όπως ο νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας, τα αναδρομικά, οι 120 δόσεις, οι προσλήψεις και ακόμα ακόμα η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, δημιουργούν το υπόβαθρο για να κλείσουν οι τρύπες και οι πληγές της σκληρής μνημονιακής πολιτικής της υπερφορολόγησης και των ανισοτήτων.

Βεβαίως, με τέτοια δεδομένα ίσως και να αξίζει να πάρει το ρίσκο ο πρωθυπουργός, καθώς σε περίπτωση που αποφασίσει εθνικές εκλογές τον Μάιο –σενάριο πλέον πολύ ισχνό το οποίο μπορεί να προχωρήσει μόνο αν θέλει να αιφνιδιάσει τις πολιτικές εξελίξεις– ίσως να μην μπορεί να επεξεργαστεί τα μηνύματα των αναμετρήσεων. Εξάλλου, για αυτήν την κυβέρνηση ο χρόνος είναι φίλιος και πάντα καλός σύμβουλος στοχευμένων αποφάσεων.