Το βρόμικο παιχνίδι της ΕΠΟ

* Οι κλήσεις στην Εθνική Νέων αποκάλυψαν το σχέδιο «αύξησης της υπεραξίας» των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ και «αποδόμησης» των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού * 10 παίκτες με τη σφραγίδα του ΠΑΟΚ στις κλήσεις του Γκούμα, από έναν Ολυμπιακού και ΑΕΚ!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στην εποχή της διαβόητης Εξυγίανσης λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και όρους. Τα πάντα αποφασίζονται με γνώμονα το συντεχνιακό συμφέρον. Με πρώτιστο μέλημα να είναι καλά οι «δικοί μας». Από αυτή τη λογική του παραλόγου δεν απέχουν οι Εθνικές Ομάδες. Κι αν στους Άνδρες ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει επιλέξει να διατηρεί ένα μίνιμουμ σοβαρότητας, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τις ομαδικές Σειρήνες, στα χαμηλότερα τμήματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος γίνεται πάρτι. Με οργανωτή τον «εκλεκτό», τον συντονιστή του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της ΕΠΟ, Θοδωρή Ελευθεριάδη. Τον «μαέστρο» πίσω από τις… πρωτοποριακές κινήσεις των προπονητών «μικρών» Εθνικών. Πριν από δύο εβδομάδες η «Α» είχε αναλύσει διεξοδικά τον ρόλο, αλλά και τα ακατανόητα προνόμια που χαίρει ο εν λόγω στην ΕΠΟ, η οποία κατ’ εξαίρεση ακόμη και από τον Αναστασιάδη, αλλά και από όλους τους εργαζόμενους και γυμναστές, έχει «δέσει» με 3ετές συμβόλαιο τον Ελευθεριάδη, προσφέροντάς του… υπερδυνάμεις. Στο ίδιο φύλλο είχαμε φέρει ως παράδειγμα μονόπλευρης αντιμετώπισης των πραγμάτων τις κλήσεις του Γιάννη Γκούμα στην Εθνική Νέων, ο οποίος είχε καλέσει 8 παίκτες του ΠΑΟΚ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, λοιπόν, ανακοινώθηκαν οι κλήσεις της εθνικής ομάδας Νέων με θέα τους αγώνες του Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο, όπου η Εθνική Νέων θα αντιμετωπίσει Δανία (20/3, 16:30), Αγγλία (23/3, 14:00) και Τσεχία (26/3, 14:00).

Ο Γκούμας, λοιπόν, κάλεσε 20 παίκτες. Επτά από τον ΠΑΟΚ. Έναν (Μελιόπουλος) που έχει υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Συν τον Δημητρίου που από τον ΠΑΟΚ πήγε στη Βασιλεία. Συν τον γιο του ισχυρού παράγοντα της «Εξυγίανσης», Κώστα Βρακά, Γιώργο, που αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ και πλέον έχει μετακομίσει στη Νάπολι. Οι 10 στους 20, δηλαδή! Τι περιλαμβάνει από εκεί και πέρα το προσκλητήριο; Δύο από τον Ατρόμητο, δύο από τον Παναθηναϊκό, έναν από την ΑΕΚ, έναν από τον Παναιτωλικό, έναν από τον Λεβαδειακό, έναν από τον Αστέρα Τρίπολης, έναν από τους Georgetown Hoyas. Και έναν από τον Ολυμπιακό! Από τον Ολυμπιακό, που εδώ και χρόνια η παραγωγική του διαδικασία στα τμήματα υποδομής είναι παράδειγμα προς μίμηση, έχοντας αναδείξει δεκάδες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Με την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να αποτελεί «προϊόν» της Ακαδημίας του. Τα σχόλια είναι περιττά. Προφανώς δεν φταίνε σε τίποτα τα παιδία του ΠΑΟΚ. Αλλά από την ανακοίνωση των κλήσεων, η συζήτηση άναψε. Για τα κριτήρια. Για λόγους ευνόητους!

Η δουλειά του Γκούμα, που έχει κάνει αξιοζήλευτη προπονητική καριέρα στη Γλυφάδα και στην Πεύκη, έως ότου η ΕΠΟ να ανοίξει την αγκαλιά της και να τον χρήσει ομοσπονδιακό τεχνικό, είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να φροντίζει για το καλό της Εθνικής. Αλλά παράλληλα να τηρεί την ισονομία. Και μια στοιχειώδη σοβαρότητα στις κλήσεις του. Διότι, πλέον, έχει κάθε δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στους εθνικούς εκλέκτορες των Εθνικών Ομάδων από την Κ19 και κάτω έχει δοθεί «γραμμή». Με τους ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ να είναι σε θέση προτεραιότητας έναντι όλων των υπολοίπων. Με τις επιλογές σε πολλές περιπτώσεις να είναι κραυγαλέες.
Ο στόχος κρύβεται στις λέξεις «υπεραξία» και «αποδόμηση». Η πρώτη αφορά στις ακαδημίες του Δικεφάλου του Βορρά. Καθώς φαίνεται ότι είναι στρατηγική απόφαση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανέβει η αξία και το «όνομα» των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ σε διεθνές επίπεδο, αλλά και ατομικά η αξία των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου. Διότι σε αυτές τις ηλικίες οι ξένοι σύλλογοι κυρίως βλέπουν τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες Κ19, Κ17, Κ16 κ.ο.κ.

Η λέξη «αποδόμηση» αφορά στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Και πλέον ολοένα και ενισχύεται η άποψη πως τα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών έχουν μπει στο σημάδι. Με σκοπό να χάσουν την αίγλη τους σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, το timing της επιλογής να «φορτώσει» ο Γκούμας την εθνική Νέων με ποδοσφαιριστές από τον ΠΑΟΚ δεν είναι τυχαίο. Τα παιχνίδια του Elite Round διεξάγονται στο Λονδίνο. Το κέντρο του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Εκεί όπου θα βρίσκονται ΟΛΕΣ οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πάνω από 200 ομάδες από ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό να παρακολουθήσουν τους 17χρονους, 18χρονους και 19χρονους της επόμενης ημέρας. Από αυτό το «πάρτι» του ποδοσφαιρικού σκάουτινγκ, λοιπόν, η ΕΠΟ αποφάσισε να αφήσει εκτός του Ολυμπιακό. Επιλέγοντας για την αποστολή μόνο τον νεαρό Νεοφυτίδη, που δεν είναι καν ένα από τα λεγόμενα «σούπερ ταλέντα» που διαθέτει ο σύλλογος σε αυτές τις ηλικίες! Είπαμε, όλα γίνονται μελετημένα και με πλάνο. Η προσπάθεια αποδόμησης μιας ακαδημίας που έχει κοστίσει πάνω από 40.000.000 € στην ΠΑΕ τα τελευταία 9 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά πλέον γίνεται με τόσο απροκάλυπτο τρόπο που εμπνευστές τις εκτίθενται.
Κι αν δεν πρόκειται για κάποιο πλάνο, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει ο οποιοσδήποτε, τόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ελευθεριάδη για την ΕΠΟ, σε καμμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το 3ετές συμβόλαιό του και τα αρκετές χιλιάδες ευρώ της αμοιβής του. Εκτός, βέβαια, κι αν κάνει καλά τη δουλειά, οπότε άξιος ο μισθός του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ELITE ROUND
ΘΕΣΗ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΗΜ. ΓΕΝΝ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ
T Νικοπολίδης Ιωάννης 8/12/2000 Georgetown Hoyas
T Μανδάς Χρήστος 17/9/2001 Ατρόμητος
A Λύρατζης Ελευθέριος 22/2/2000 ΠΑΟΚ
A Διαμαντής Απόστολος 20/5/2000 ΠΑΟΚ
Α Νεοφυτίδης Γεώργιος 28/7/2000 Ολυμπιακός
A Αντζουλάς Γεώργιος 4/2/2000 ACF FIORENTINA
Α Τσιγγάρας Θεοχάρης 20/8/2000 ΠΑΟΚ
Α Μελιόπουλος Δημήτριος 22/3/2000 Ξάνθη ΑΟ
A Τσαούσης Μάριος 11/5/2000 ΠΑΟΚ
Α Μιχαηλίδης Ιωάννης 18/2/2000 ΠΑΟΚ
A Βιταλιώτης Γεώργιος 24/3/2000 Ατρόμητος
M Μπότος Ιωάννης 20/12/2000 ΑΕΚ
Μ Λιάβας Γεώργιος 12/2/2001 Παναιτωλικός
E Ιωαννίδης Φώτιος 10/1/2000 Λεβαδειακός
E Γαιτανίδης Αντώνιος 18/3/2000 ΠΑΟΚ
Ε Σέχου Χρήστος 1/3/2000 Παναθηναϊκός
Ε Βρακάς Γεώργιος 28/4/2001 SSC NAPOLI
Ε Γκαργκαλατζίδης Αλέξανδρος 12/4/2000 ΠΑΟΚ
Ε Τζίμας Παναγιώτης 12/3/2001 Αστέρας Τρίπολης
E Εμμανουηλίδης Δημήτριος 24/10/2000 Παναθηναϊκός