Τι κρύβεται πίσω από την αποδόμηση Καραμανλή από τον Αλέξη Τσίπρα;

Το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά συνεχίζει να χτίζει με μεθοδικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τοποθετεί πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και υπουργούς και δημοφιλή πρόσωπα.

Του Περικλή Σωτηρίου

Ο λόγος της εμμονής με τα πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι προφανής, αλλά το σκεπτικό είχε και την εξής φιλοσοφία: οι πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και στελέχη που στήριξαν την κυβέρνησή του το 2009 έχουν ένα θέμα με το διαρκές φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε, ο κυρίαρχος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αποδομήσει το βασικό αφήγημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη μια, αλλά και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη, αναδεικνύοντας τις εσωκομματικές διαφορές εντός της Πειραιώς. Η κυβέρνηση πλέον επιλέγει να πάρει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο που ο Κώστας Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Γιαυτό, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε σε μία έκτακτη συνέντευξη των υπουργών Αχτσιόγλου – Πολάκη – Ξανθού την υπόθεση των μη καταβεβλημένων ποσών rebate από τις φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα rebate αυτά έγιναν την περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή αλλά εξέπεσαν αυτές οι αξιώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι δεν υπήρχε μέθοδος και νομικό πλαίσιο για να υπολογιστούν τα ποσά αυτά.

Η ευθεία αμφισβήτηση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή γίνεται προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνδυασμό μάλιστα και με τη νέα ονομασία του κόμματός του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία», να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όπως λένε λαϊκά και κάποια στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα «ο Αλέξης προτιμάει να αφήσει έξω από το κάλεσμα στελέχη τύπου Αντώναρου που δεν θα του φέρουν κόσμο στο κόμμα και προτιμάει στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Είναι λογική η προτίμηση του πρωθυπουργού σε έναν χώρο που μπορεί να θεωρηθεί όμορος και που σε τελική ανάλυση θα φέρει κάποιο κόσμο και στελέχη στο κόμμα. Άλλωστε, τα καραμανλικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν μέσω των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλαδή εξαρχής ψήφισαν δεξιό κόμμα και πολύ δύσκολα θα δώσουν αριστερή ψήφο. Πάντως, ο πρωθυπουργός με την απόφαση να δώσει νέα ονομασία στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέο κύκλο για το κόμμα του θέλοντας προφανώς να διαγράψει όσο μπορεί από τη μνήμη των ψηφοφόρων τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνούσε και να σφραγίσει όσο μπορεί τη μετάθεση των εθνικών εκλογών για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019.

Είναι περίεργο, άλλωστε, που το Μέγαρο Μαξίμου έχει «αδειάσει» με τον τρόπο του τις συμπεριφορές Πολάκη αλλά πρόσφατα και τη φράση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ο οποίος μίλησε για το ότι οι μολότοφ δεν έχουν σκοτώσει άνθρωπο, αγνοώντας φυσικά την περίπτωση της Μarfin. Στην πρώτη περίπτωση αρθρογράφος της εφημερίδας «Εφημερίδα των Συντακτών» «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Κυρίτσης ζήτησε συγγνώμη και πήρε πίσω την ατυχέστατη δήλωσή του. Σημάδι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει πολώσεις με προοδευτικό κόσμο και θέλει να εμφανιστεί σαν μία ενωτική δύναμη.