Να δώσει εξηγήσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο κ. Κυριτσάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και για όσα ακούγονται περί ισχυρών πολιτικών πιέσεων από Γερμανούς και Γάλλους προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο η Hochtief, ηSiemens και η Vinci. Η διερεύνηση του σκανδάλου με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τους ξένους ομίλους είναι επιβεβλημένη. Σε καμμία περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια νομιμότητας και να παζαρεύει με συνεταίρους της Hochtief και της Vinci την αθώωσή τους για την εμπλοκή στο καρτέλ. Όταν η ίδια Επιτροπή τσάκισε στην κυριολεξία τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους με πρόστιμα που υπερβαίνουν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ και τους οδήγησε αναγκαστικά στην αποδοχή της διευθέτησης γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο αφού δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Προσπαθεί να δικαιολογήσει τη σκανδαλώδη απόφαση

Μετά τη θύελλα που προκάλεσε στο σύνολο των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων για την ιδιότυπη ασυλία που προσέφερε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα ευρωπαϊκά μεγαθήρια Siemens, Hochtief, Vinci και Alstom που εμπλέκονται στο καρτέλ με τα δημόσια έργα, ο Δημήτρης Κυριτσάκης με διαρροές επιχειρεί να προβάλει διάφορα επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει τη σκανδαλώδη απόφαση.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσε στην Καθημερινή, οι διαμαρτυρίες των ελληνικών εταιρειών για διακριτική μεταχείριση των ξένων κατασκευαστικών είναι όψιμες. Και αυτό διότι όταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης αρκετοί από τους ελληνικούς ομίλους ζητούσαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αγγίξει τις ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να μη διαταραχθούν συνεργασίες που έχουν κυρίως σε έργα εκτός Ελλάδας.

Βγήκαν «λάδι» οι ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Δημήτρης Κυριτσάκης ομολογεί ότι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να βγουν λάδι οι ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συνεργασίες που είχαν στα δημόσια έργα. Πρόκειται για πρωτοφανή αντίληψη που καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας. Στην περίπτωση που έγινε παρέμβαση από κάποιον κατασκευαστικό όμιλο υπέρ των ξένων μεγαθηρίων, ο κ. Κυριτσάκης ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού όφειλε να το καταγγείλει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Εκτός βέβαια και αν θεωρούσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξέφραγο αμπέλι στο οποίο μπορεί να κάνει κουμάντο ο κάθε λομπίστας. Βέβαια, η διαρροή αυτή αναμένεται να αξιοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη που οφείλει να διατάξει έρευνα για να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί που πίεσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να βγάλει λάδι τα ξένα μεγαθήρια που ήταν λίντερ στις κοινοπραξίες που είχαν εμπλακεί στο καρτέλ.

Το πόρισμα βγήκε ταχύτατα

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκλήρωσε ταχύτατα το πόρισμα για εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα μαμούθ για εμπλοκή στο καρτέλ και με δύο χρόνια καθυστέρηση εξέδωσε την απόφαση για τους γερμανικούς και γαλλικούς κατασκευαστικούς ομίλους.

Προκαλεί υποψίες η στάση τους

Ερωτήματα προκαλεί και η άρνηση των ξένων κολοσσών να μπουν σε διαδικασία συμβιβασμού. Η στάση τους προκαλεί υποψίες ότι γνώριζαν το περιεχόμενο του πορίσματος πριν ακόμα εκδοθεί και γι’ αυτό αντί για συμβιβασμό προτίμησαν να κάνουν λόμπινγκ το οποίο έφερε τα γνωστά αποτελέσματα. Το πόρισμα Κυριτσάκη προφανώς για λόγους προσχηματικούς επέβαλε ένα πρόστιμο χάδι στον ισπανικό όμιλο FCC (Federal Communication Commission) 1,3 εκατομμυρίου ευρώ καθώς επίσης και στην πτωχευμένη Alpine. Το πόρισμα Κυριτσάκη συνιστά από μόνο του ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο για την προνομιακή μεταχείριση κάποιων ελληνικών εταιρειών. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στο καρτέλ συμμετείχαν σχεδόν όλες οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Δεν τους επιβάλλει όμως κανένα πρόστιμο γιατί παρήλθε ο επιτρεπτός χρόνος ελέγχου.

Η πτωχευμένη εταιρεία

Η παράνοια της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετείχαν στο καρτέλ περιλαμβάνεται και μια σχεδόν πτωχευμένη κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας μεγαλοεργολάβου που έχει μακρά διαδρομή στον χώρο. Ο εν λόγω εργολάβος εκμεταλλευόμενος τη δίωξη που ασκήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες προσέφυγε εναντίον τους στο Συμβούλιο Επικρατείας για να μπλοκάρει τις αναθέσεις έργων. Οι παρενέργειες που προκάλεσε στην αγορά και στα δημόσια έργα το σκανδαλώδες πόρισμα Κυριτσάκη είναι τεράστιες. Γιαυτό επιβάλλεται η παρέμβαση της νέας προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και κυρίως να γίνει άμεσα επανέλεγχος των φακέλων όλων των ξένων κολοσσών που συμμετείχαν στο καρτέλ και κατά περίεργο τρόπο βγήκαν λάδι.

Διεξάγεται έρευνα

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι κλιμάκιο του IRS βρίσκεται στην Αθήνα και ερευνά δύο σημαντικές υποθέσεις.
Η πρώτη αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από έναν ιδιοκτήτη μεγάλου βιομηχανικού ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εντόπισαν κίνηση μαύρου χρήματος περίπου εκατό εκατομμυρίων ευρώ από το Χονγκ Κονγκ προς αμερικανικές τράπεζες. Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι σε κίνηση μαύρου χρήματος από Έλληνα επιχειρηματία που έχει εμπλοκή και στα μίντια από Μάλτα προς Αμερική.

Λεπτομέρειες λίαν προσεχώς.