3+1 κινήσεις του Αλ. Τσίπρα για να ελέγξει το πολιτικό σκηνικό μέχρι το 2020

Οι πληροφορίες και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός αλλά και η προσωπική του στρατηγική «δείχνουν» ότι ακόμα και τώρα θα ήθελε να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Του Περικλή Σωτηρίου
Άλλοι, πάντως, θεωρούν κάτι τέτοιο δύσκολο για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί οι τριπλές εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να κλείσει η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. «Κάποιος, όμως, έχει πείσει τον πρωθυπουργό ότι εάν περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορεί να αξιοποιήσει σημαντικές συγκυρίες οι οποίες θα λειάνουν την εικόνα του και θα αυτό θα φανεί και στα ποσοστά του κόμματος», θα πει υψηλά ιστάμενος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τον χρόνο των εθνικών εκλογών και λέγεται ότι θα το πράξει σε λίγες μέρες και αφού δει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δημοσκοπήσεων. «Αν τα στοιχεία που βαραίνουν την κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν, τότε οι αποφάσεις θα αργήσουν», ομολογούν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα βασικά νομοσχέδια που περιμένει ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει επικοινωνιακά, τα οποία θα κλείσουν μετά το τελικό «ΟΚ» από τους «θεσμούς».
Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις τις οποίες θέλουν να εξετάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσουν. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τέσσερεις κομβικές ημερομηνίες που για εκείνον είναι σταθμός, τις οποίες δύσκολα θα αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που του δίνονται.
Στόχος του είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο ωφέλιμα για τον ίδιο τις δυνατότητες που θα του δοθούν, έτσι ώστε να έχει μπροστά του εναλλακτικές κινήσεις με τις οποίες θα κάνει ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι μέχρι τέλους.
Δύο από αυτές τις ημερομηνίες αφορούν την ιεραρχία της Δικαιοσύνης, αφού τον Ιούνιο πρόκειται να γίνει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου, δύο θέσεις μεγάλης θεσμικής σημασίας που έχουν προεκτάσεις και στην πολιτική σκηνή.
Επίσης, τον Ιούνιο θα υπάρξει εκλογή του Έλληνα Ευρωπαίου επιτρόπου, καθώς λήγει η θητεία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Εξίσου σημαντική, όμως, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης. Η διαδικασία για τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων ξεκινά τον προσεχή Αύγουστο και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης μετά την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί για τον ίδιο ως υποψήφιος για το συγκεκριμένο βραβείο, που πράγματι αποτελεί ύψιστη τιμή για τη χώρα. Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι περισσότερες από 300, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία. Η πρόταση για το βραβείο Νόμπελ αφορά και τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς η υποψηφιότητα των δύο πρωθυπουργών προκρίθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτές οι κινήσεις μπορεί να μην αλλάζουν το κλίμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, αλλά δημιουργούν συνθήκες επίδρασης και χειραγώγησης της πολιτικής σκηνής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην εξουσία. Εκτός αυτού, επιχειρηματικά συμφέροντα πριμοδοτούν και «επενδύουν» σε όσους έχουν σταθερή πορεία τροχιάς γύρω από την εξουσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηριχθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία θα ήθελαν να έχουν επαφή με τα κέντρα των αποφάσεων.