Νέες «επιθέσεις» κατά Εθνικής-Eurobank

Στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου και όταν το ράλι των τραπεζικών μετοχών είχε κορυφωθεί, τα short funds αποφάσισαν να κινηθούν εκ νέου επιθετικά έναντι των ελληνικών συστημικών τραπεζών, αυξάνοντας τα στοιχήματά τους, και επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό την εικόνα της αγοράς, καθώς χθες το ράλι πάτησε φρένο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επέστρεψαν στο ραντάρ των ξένων επενδυτών από τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό ράλι τον Φεβρουάριο, σβήνοντας έτσι σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψαν το "καταστροφικό" για τον κλάδο 2018.
Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα το ελληνικό Χρηματιστήριο είχε αρχίσει να ξυπνά από έναν βαθύ λήθαργο ο οποίος είχε στείλει πρόσφατα τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες και τον τραπεζικό σε ιστορικά χαμηλά, καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα άρχισε να "ανεβάζει" ταχύτητα με κύριο μοχλό τις τράπεζες. Ετσι, ο δεύτερος μήνας του έτους έκλεισε με κέρδη 12% για το Χ.Α και σε υψηλά πέντε μηνών και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 44%, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε στις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και τις 372 μονάδες, εμφανίζει κέρδη 48%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται πλέον στα 5,3 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του Δεκεμβρίου. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ράλι του Φεβρουαρίου ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία σημείωσε άνοδο της τάξης του 115,8% και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα στο +62,7%, η Alpha Βank στο +42% και η Eurobank στο +23%.
Αυτά τα σημαντικά κέρδη φαίνεται πως "ξύπνησαν" και πάλι τις διαθέσεις των short funds. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το Oceanwood Capital Managment προχώρησε την περασμένη Πέμπτη (28 Φεβρουαρίου) σε αύξηση των καθαρών αρνητικών του θέσεων στην Εθνική στο 1,07% επί των μετοχών της, από 0,89% που τις είχε αυξήσει στις 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, την ίδια μέρα, το βρετανικό fund αύξησε τα shorts του και στην Eurobank στο 1,54% από 1,40% που τα είχε αυξήσει στις 13 Φεβρουαρίου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το Oceanwood διατηρεί σταθερές τις short θέσεις του στην Alpha Bank στο 0,63%, ενώ το Marshall Wace παραμένει short στην Πειραιώς, με 0,52%. To Lansdowne Partners, το οποίο έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές θέσεις στο Χ.Α, διατηρεί στο 1,81% τα short του στην Eurobank, στο 0,83% στην Alpha Bank και στο 2,74% στην Πειραιώς.
Οι καταλύτες που οδήγησαν στο ράλι του Φεβρουαρίου και που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν η επίλυση των θεμάτων των ελληνικών τραπεζών γύρω από την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου και η προσδοκία για νέα έξοδο με 10ετές ομόλογο, τα "στοιχήματα" για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών της MSCI καθώς και η προσδοκία για πρόωρες εκλογές με αλλαγή κυβέρνησης φιλικής προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Χθες η HSBC σημείωσε πως oι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες φαίνονται υπερβολικές, ενώ τόνισε πως οι οδηγοί πίσω από το πρόσφατο ράλι ήταν οι ελπίδες που συνδέονται με τις καλύτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο cash buffer, καθώς και τα σχέδια για την περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.
Οι αναλυτές πάντως σημειώνουν πως η μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς λόγω και της σημαντικής ρηχότητάς της σημαίνει πως ένα ράλι εύκολα μπορεί να σβήσει, όπως και συνέβη μετά το τραπεζικό +30% του Απριλίου του 2018, και έτσι κάποια αρνητική είδηση γύρω από θέμα της μείωσης των NPEs ή την κερδοφορία των τραπεζών, μπορεί να προκαλέσει και πάλι πιέσεις.