Τα 4+1 κόλπα Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με τη Ν.Δ.

Σε μεγάλη αμηχανία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να λύσει μία εξίσωση σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, τη διαχείριση της ήττας, την επόμενη μέρα καθώς και τη στρατηγική ανάκαμψης μέχρι την προεδρική εκλογή. Και πριν από όλα αυτά προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των προεκλογικών παροχών που έχουν κολλήσει από τον έλεγχο που κάνουν οι «θεσμοί».
Του Περικλή Σωτηρίου
Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου και μέχρι τότε οι αντιρρήσεις των «θεσμών» θα πρέπει να έχουν περάσει σε νομοσχέδια ή διατάξεις. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι κομβική διότι τότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός τι θα κάνει με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και κυρίως αν θα έχει όλα τα όπλα στη φαρέτρα του.
Για παράδειγμα, το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά θεωρείται πετυχημένο, τόνωσε το κυβερνητικό στρατόπεδο και έχει δημιουργήσει μία συζήτηση που βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το στρατόπεδο των άλλων μικρών κομμάτων της παράταξης. Από εκεί και πέρα, όμως, ο προεκλογικός σχεδιασμός των παροχών της τελευταίας στιγμής που φιλοτεχνούν ένα προοδευτικό προφίλ δεν είναι πετυχημένος και όλα συνηγορούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα όσο περισσότερο μπορεί.
Διότι το μέγιστο για τον πρωθυπουργό είναι να μην υποστεί μία στρατηγική ήττα, να μην εκχωρήσει ψηφοφόρους στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στον μεσαίο χώρο, να μην καταστεί μέρος του προβλήματος της διαπλοκής και του φθαρμένου πολιτικού συστήματος. Εις μάτην βέβαια, καθώς τα πρόσωπα που έχουν συνωστιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλα τα παραπάνω.
Ο Αλέξης Τσίπρας, βάσει των παραπάνω, σκέφτεται τρόπους να κόψει από τη νικηφόρα πορεία της Ν.Δ. και τη δική του την πτωτική. Ποιοι είναι αυτοί;
- Προσπαθεί να μπερδέψει τους ψηφοφόρους και το μήνυμα των εθνικών εκλογών προκηρύσσοντας εκλογές ανάμεσα στο διάστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα παίξει αρκετά με την αποχή, τα εκλογικά μηνύματα, τα προεκλογικά προγράμματα και εντέλει με την τελική ψήφο και τη σημασία της. Επίσης, ξέρει ότι μία μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα σημάνει τον πανικό και το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας σε εθνικές εκλογές. Επίσης, ο αυτοδιοικητικός χάρτης θα γίνει μπλε σύμφωνα με τα δεδομένα καθώς είναι αληθές ότι στον τομέα αυτό δεν υπάρχει ακόμα το υπόβαθρο για να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την επιτυχία Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
- Το Μαξίμου αποφεύγει ακόμη και σήμερα να καθορίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς δεν ξεκαθαρίζει επισήμως: α) αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, β) ποιο θα είναι τελικά το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
- Παρά τη δέσμευσή της ότι θα δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον κωλυσιεργεί, αλλά υπονομεύει συνειδητά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, καθώς προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών. Κάτι που είναι προδήλως αντισυνταγματικό.
- Το ανήκουστο, ωστόσο, στο οποίο προέβη το Μαξίμου είναι ότι με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα τη συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μη στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Ελληνοποιήσεις - εξπρές. Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο δίνει ακόμα και σε μετανάστες και όχι πρόσφυγες το δικαίωμα να ψηφίσουν και να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα πέραν των διαδικασιών που πρέπει να τηρούνται. Γίνεται με σκόπιμο και ύποπτο χρονικά τρόπο.