Οι ξένοι ξανάρχονται!

Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και η άνοδος συνολικά του γενικού δείκτη καθώς και πολλών μεμονωμένων μετοχών σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων έρχονται να πιστοποιήσουν την εκ νέου επιστροφή στο Χ.Α. των ξένων θεσμικών επενδυτών!
Είναι προφανές ότι οι διεθνείς οίκοι αρχίζουν να βλέπουν και πάλι ζεστά τη Λεωφόρο Αθηνών και τούτο δεν σχετίζεται μόνο ούτε με την επικείμενη αξιολόγηση ούτε ασφαλώς μόνο με την έκδοση εντός του Μαρτίου του νέου 10ετους ομολόγου! Αναμφίβολα και η αξιολόγηση, παρά το μείζον ζήτημα της εκκρεμότητας της δόσης, αλλά και η εκ νέου έξοδος στις αγορές παίζουν ρόλο στο κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί. Όπως ρόλο παίζουν και επιμέρους καταστάσεις και γεγονότα που επιδρούν σε τραπεζικές μετοχές, όπως για παράδειγμα η Πειραιώς που την Πέμπτη κινήθηκε στα όρια του limit up!!!
- Τέλος στην εκκρεμότητα, τη χαλάρωση και τις προεκλογικές παροχές!
Από κει και πέρα, όπως επισημαίνουν έγκυροι και αξιόλογοι αναλυτές, η επιστροφή των ξένων συνδέεται με την εκτίμησή τους ότι επίκεινται εθνικές εκλογές! Οσμίζονται εκλογές οι ξένοι, λένε στην πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, και γιαυτό σπεύδουν να επανατοποθετηθούν μαζικά προεξοφλώντας νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία. Και τούτο διότι οι εκλογές τον Μάιο θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εκκρεμότητας και της προεκλογικής περιόδου, η διατήρηση της οποίας επί μακρόν πιθανότατα θα προκαλούσε παρεκκλίσεις στην υφιστάμενη οικονομική πολιτική διά μέσου εκλογικών παροχών και χαλάρωσης των εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και της λειτουργίας του κράτους. Είναι επίσης προφανές πως η μακρά προεκλογική περίοδος για λόγους συντεχνιακούς και εξυπηρέτησης τοπικών, πολιτικών και κομματικών συμφερόντων μπλοκάρει ή έστω πηγαίνει πίσω κρίσιμες για την οικονομία μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις!
- Η έξοδος στις αγορές και η επικείμενη έκθεση του ΔΝΤ που φοβίζει…
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου και η έξοδος στις αγορές αναμφίβολα δημιουργούν θετικό κλίμα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης παρά τα προβλήματα με τη δόση και την καθυστέρηση υλοποίησης των προαπαιτούμενων! Το πιο μεγάλο ζήτημα ωστόσο προκύπτει από την αναμενόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Και μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει πια τον ρόλο που είχε στην επιρροή των επιλογών της εθνικής οικονομίας, πλην όμως η θέση του παίζει σημαντικό ρόλο στους διεθνείς επενδυτές και η έκθεσή του αναμφίβολα θα καθορίσει τις εξελίξεις σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές!!! Πάντως οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αμερικανικής ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η υιοθέτηση της σκληρής γραμμής από το ΔΝΤ το οποίο επ’ ουδενί επιθυμεί χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής και που ούτως ή άλλως τασσόταν κατά της εισπρακτικής φορολογικής πολιτικής και ποτέ δεν πίστευε ότι η Ελλάδα μπορεί σε μόνιμη βάση, επί σειρά πολλών ετών δηλαδή, να δημιουργεί μεγάλου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα!