Κωνσταντίνος Μίχαλος: Για την οικονομική αναζωογόνηση της Αθήνας

Η Αθήνα είναι μία πόλη με τεράστια αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως: με ιστορία χιλιετιών και κληρονομιά οικουμενικής εμβέλειας και σημασίας. Οι δυνατότητές της αναδείχθηκαν πριν από 15 χρόνια, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων: όλος ο κόσμος είδε μία Αθήνα που μπορεί να συνδυάζει την πανάρχαια κληρονομιά με τη σύγχρονη κουλτούρα και αισθητική. Μία πόλη που μπορεί να υποστηρίζει μεγάλες διοργανώσεις, να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές, μία ζωντανή, δυναμική και φιλόξενη μητρόπολη, η οποία διαθέτει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν η Αθήνα δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης. Η ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου, τα επεισόδια βίας και την ευρύτερη εικόνα ανομίας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο και να τρωθεί σημαντικά η εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού.
Σήμερα η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει από την αρχή την εικόνα της, να ανακτήσει τον δυναμισμό της, να δημιουργήσει ξανά ευκαιρίες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της. Σαφώς τα προβλήματα που εμποδίζουν αυτή την προσπάθεια δεν είναι απλά και στην πλειονότητά τους προϋπήρχαν της κρίσης. Είναι όμως συγκεκριμένα. Και απαιτούν αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και διεκδικήσεις, με συνένωση δυνάμεων μεταξύ δήμου, επιχειρηματικών φορέων και Πολιτείας. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας: Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, αγορά, κοινωνία.

Ένα από τα σημαντικότερα πεδία δράσης είναι αυτό του τουρισμού, με εστίαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας ως citybreak προορισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μια οργανωμένη στρατηγική τουριστικής προβολής, σε συνεργασία με την αγορά και με έμφαση στην προβολή θεματικών μορφών τουρισμού. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της εικόνας και κατ’ επέκταση της ελκυστικότητας της πόλης, όπως η περιπατητική διασύνδεση ιστορικών μνημείων, μουσείων και χώρων πολιτισμού, η ανάπλαση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, κ.ά. Παράλληλα, χρειάζεται να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες με σκοπό την τόνωση της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων στα πρότυπα επιτυχημένων δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν.

Επιπλέον θα πρέπει να προχωρήσουν μεγάλα έργα και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως η επένδυση στο Ελληνικό, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου της Αθήνας, η ολοκλήρωση των επεκτάσεων και της νέας γραμμής του μετρό, αλλά και η δημιουργία περισσότερων υπόγειων χώρων στάθμευσης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγέννηση της Αθήνας είναι η αποτελεσματική διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης, ώστε τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμοί να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας. Εξίσου σημαντικό πεδίο δράσης πρέπει να είναι η καταπολέμηση του παραεμπορίου, το οποίο εξακολουθεί να στερεί έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία και την αγορά, με σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στα φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι η αναζωογόνηση της Αθήνας μέσα από την κινητοποίηση και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσα από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Η πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Να γίνει ξανά μια πόλη που αναπτύσσεται, δημιουργεί ευκαιρίες και προσθέτει αξία στην ελληνική οικονομία.