Βασίλης Σωτηρόπουλος: Film Office για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές

Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 Μαρτίου, θα κλείσει η πλατεία Συντάγματος. Θα είναι όμως η πρώτη φορά που αυτή η παρακώλυση της κυκλοφορίας δεν θα γίνει εις βάρος της τοπικής οικονομίας, αλλά υπέρ της: μια διεθνής κινηματογραφική παραγωγή θα πραγματοποιήσει ένα μέρος των γυρισμάτων της στην κεντρική πλατεία της Αθήνας! Ενώ συνήθως το κέντρο παραλύει από ανούσιες διαδηλώσεις ή άκαιρες αθλητικές εκδηλώσεις που προκαλούν την οργή των πεζών και των επισκεπτών και παραλύουν την κίνηση των καταστημάτων, αυτή τη φορά θα είναι για καλό. Και θα πρέπει ιδανικά να αποτελέσει και μια νέα αρχή, με ορίζοντα την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς προσέλκυσης διεθνών επενδυτών.

Η χώρα μας με το ιδανικό κλίμα και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές ιστορικών ή άλλων ταινιών. Δυστυχώς, όμως, η δυνατότητα αυτή έχει ακυρωθεί επί δεκαετίες, λόγω της διαβόητης γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και ταινίες που αφορούν την αρχαία Ελλάδα να γυρίζονται οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ. Η Μάλτα, για παράδειγμα, είναι πάνω από 40 χρόνια ένα ανοικτό κινηματογραφικό στούντιο διεθνών παραγωγών. Ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα που προβάλλει είναι το «χωριό του Ποπάι», δηλαδή ό,τι απέμεινε από τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Όμως από τις παραγωγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τίποτε δεν έχει αξιοποιηθεί και τίποτε δεν έχει απομείνει. Αν και θα μπορούσε: το «χωριό» που έστησε ο Ζυλ Ντασέν για τα γυρίσματα του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1957) παρέμεινε ως σκηνικό επί πολλά χρόνια στην Κρήτη, χωρίς καμία αξιοποίηση. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον έναν τουριστικό προορισμό.

Πώς ανατρέπεται η κακή φήμη για την Ελλάδα που έχει προκαλέσει η γραφειοκρατία; Με μια πολύ ενδιαφέρουσα θεσμική παρέμβαση που κινείται από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις καλές πρακτικές, αυτό που λείπει είναι μία υπηρεσία one-stop-shop στην οποία θα απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος παραγωγός για να εκδοθούν όλες οι άδειες και να πραγματοποιηθούν όλες οι διαδικασίες ετερόκλητων δημόσιων υπηρεσιών που μπορεί να εμπλέκονται για να ανοίξει ο δρόμος για μια κινηματογραφική παραγωγή. Το «Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής», όπως θα είναι η επίσημη ονομασία του Attica Film Office, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί πριν το καλοκαίρι του 2019. Στόχος θα είναι η προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην χώρα μας. Αν τα καταφέρει, μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας που συγκεντρώνει καταπολέμηση γραφειοκρατίας, ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού.

Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος