To power game Tσίπρα – Μητσοτάκη με «μενού» τη Φώφη

Ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους νεοεισερχόμενους υπουργούς και υφυπουργούς στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, έδειξε ότι επιμένει στη διεύρυνση προς το κέντρο, καθιστώντας σαφές πως θα συνεχίσει την πίεση και τον διεμβολισμό προς το ΚΙΝ,ΑΛΛ. και όχι μόνο. Γιαυτό και μιλώντας στους υπουργούς του σημείωσε την ανάγκη να συμπορευτεί με δυνάμεις από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος: «Δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της Αριστεράς αλλά προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς, ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε συνεχείς συσκέψεις που γίνονται υπό τη Φώφη Γεννηματά, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα ως τεχνική επίθεσης κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους συνομιλητές της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όλα τα στελέχη μαζί βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, στην ανάδειξη δηλαδή των πολιτικών του κ. Τσίπρα που έχουν ως στόχο, για άλλη μια φορά, να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό για να παραμείνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για λίγο ακόμη στην εξουσία.Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση τους βοηθά το γεγονός ότι στο πλευρό τους τάσσεται και ένα ισχυρό πολιτικό όνομα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Στις συσκέψεις έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες σε τρία επίπεδα για τον τρόπο που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα προσπαθήσει να επιτεθεί στον πόλεμο χαρακωμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωτικό, πολιτικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρώτο αφορά την επικοινωνιακή τακτική: το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλει να δείξει ότι μπορεί από τη μία να φεύγουν στελέχη τριτοκλασάτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που τους υπόσχεται θέσεις, από την άλλη όμως ο απλός κόσμος και ο απλός ψηφοφόρος πηγαίνει στις ομιλίες στελεχών και αγκαλιάζει, όπως αναφέρουν, τις προσπάθειες της κ. Γεννηματά. Η ίδια, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της και αναφερόμενη στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποδομήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε: «Συνεχίστε κ. Τσίπρα, για κάθε έναν που εξαγοράζετε, 1.000 έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής». Το δεύτερο επίπεδο της αντεπίθεσης αφορά την ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και το τρίτο με τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις σχέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη σοσιαλδημοκρατία. Την ώρα που ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μιλούσε για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε τη δική του προοπτική στην περίπτωση που κυβερνήσει τη χώρα, λέγοντας ότι θα επαναφέρει την ανάπτυξη με τις μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων στην πρώτη γραμμή.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πέσει στην παγίδα να σκεφτεί ότι τον Οκτώβριο οι δημοσκοπήσεις θα είναι καλύτερες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ανοιχτά στους συνομιλητές τους ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί η πραγματική εικόνα της κυβέρνησης, αφού θα προωθηθούν θετικά μέτρα τα οποία θα γίνουν ορατά στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο και έτσι η «ψαλίδα» θα κλείσει. Κάτι τέτοιο, όμως, εγκυμονεί τον κίνδυνο οι ευρωεκλογές να είναι σφαλιάρα για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα μετατραπεί λίγους μήνες μετά σε κατακόρυφη πτώση. Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis θα προκαλέσει αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν θα μπορέσει να αλλάξει την προεκλογική εικόνα και το μήνυμα των εκλογών. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – 14,5 ποσοστιαίες μονάδες με τρίτο κόμμα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το οποίο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις μετεγγραφές.

Ο Κυριάκος διεμβολίζει Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων
Η ανακοίνωση των ονομάτων 15 νέων υποψήφιων με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές δεν είχε ως μόνο στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να ξεκινήσουν το συντομότερο τον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά εξέφρασε και το μήνυμα Μητσοτάκη για ανανέωση, αλλά και για ανοίγματα προς το κέντρο. Οι υποψηφιότητες του πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρου Μαλλιά και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλου Ελευθεριάδη, δύο στελεχών με πορεία στο Ποτάμι, ενέχουν προφανή συμβολισμό. Είδηση όμως ήταν η υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της Καλυψώς Γούλα. Κι αυτό καθώς όχι μόνο διατέλεσε αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Μπουτάρη (και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης), αλλά και γιατί ήταν το πρόσωπο που βρισκόταν δίπλα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης όταν δέχθηκε προπηλακισμό κατά τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων από ακροδεξιά στοιχεία. Υπό μία έννοια η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί και μία στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο, που φιλοδοξεί να προσελκύσει μέρος των ψηφοφόρων Μπουτάρη, συνεχίζοντας στα θετικά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όπως η εξωστρέφεια της συμπρωτεύουσας και η ανάπτυξη του τουρισμού.