Το παιχνίδι Τσίπρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν είναι μυστικό ότι ο ανώτατος πολιτειακός παράγων της χώρας πάντοτε πήγαινε εναλλάξ. Έτσι, κάθε φορά που εκλέγεται Πρόεδρος στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας, το πρόσωπο που επιλέγεται προέρχεται είτε από το κεντροδεξιό χώρο είτε από τον κεντροαριστερό. Με μικρές ίσως εξαιρέσεις ο κανόνας αυτός δεν παραβιάζεται.

Του Περικλή Σωτηρίου

Πριν την εκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου τον Γενάρη του 2015, στη θέση του βρισκόταν ο κ. Κάρολος Παπούλιας προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με πρόταση μάλιστα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις 12 Δεκεμβρίου του 2004. Οι βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» και ο κ. Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ενίοτε τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση προτείνουν πρόσωπα για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας προερχόμενα από την αντιπολίτευση. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας όταν κατά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας το 2015 πρότεινε τελικά τον Προκόπη Παυλόπουλο που εξελέγη Πρόεδρος, ενώ ανάμεσα στα ονόματα ήταν και εκείνο του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, επίσης προερχόμενου από τον κεντροδεξιό χώρο.
Αυτό δείχνει ότι κάθε φορά που ένας πρωθυπουργός βρίσκεται στην εξουσία, προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας πρόσωπο από τον χώρο του πολιτικού του αντιπάλου για να μη χαλάσει τη «σειρά» και δεν συνεχιστεί η εναλλαγή των προσώπων κάθε φορά όπως αυτή φαίνεται να τηρείται. Και για κάτι άλλο που υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα: Να μη διαλυθεί η Βουλή και διεξαχθούν εκλογές αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στην εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου Δημοκρατίας.

Πριν από την εκλογή του κ. Παπούλια, ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός πρότεινε τον κεντροδεξιό Κωστή Στεφανόπουλο ενώ λίγα χρόνια πίσω, όπως όλοι θυμούνται, μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρότεινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας και στη θέση του τότε, προκαλώντας μεγάλη ανατροπή, είχε προτείνει τον κ. Σαρτζετάκη.
Αυτή την άτυπη εναλλαγή θέλει να σπάσει ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας από τώρα στο τραπέζι την πρόταση για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.