Τα τοξικά δάνεια, οι διώξεις, η διαπλοκή, οι χαριστικές ρυθμίσεις!

-Στο στόχαστρο SSM, ΤτΕ και Δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, τα στραβά μάτια τραπεζιτών σε ημετέρους μεγαλομπαταχτσήδες! -Οι ιλιγγιώδεις δανεισμοί σε ξενοδόχους αυτοκινητάδες και βιομηχάνους και οι προνομιακές σχέσεις! - Άγριο κυνηγητό στους υπερδανεισμένους που βάρεσαν κανόνι στις επιχειρήσεις, έβγαλαν τα λεφτά σε προσωπικούς λογαριασμούς και διαβιούν προκλητικώς πλουσιοπάροχα!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μείζον ζήτημα των καιρών αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και η επίπτωση αυτών στις τράπεζες, στην οικονομία αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Και τούτο το τελευταίο θεωρείται κρίσιμο, καθώς πλήθος χαριστικών ρυθμίσεων των διοικήσεων των τραπεζών προς υπερχρεωμένους επιχειρηματικούς ομίλους νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί συνθήκες στρέβλωσης!

  • Η σκανδαλώδης υπόθεση Θεοχαράκη

Η περίπτωση Θεοχαράκη είναι ενδεικτική! Καθώς ένας όμιλος με χρέη άνω των 300 εκατ. κατάφερε όχι μόνο κούρεμα 225 εκατ. ευρώ όπως οι τράπεζες με κυρίαρχη την Άλφα υποστηρίζουν, αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση στην Sixt, καθώς και ο μεγαλομέτοχος να διατηρήσει ό,τι καλύτερο είχε σε ακίνητα, βίλες, σκάφη, μετοχές ή επενδύσεις είχε και να εισφέρει μόνο τον… κατιμά!!!

  • Οι προαναγγελίες για χαριστική ρύθμιση σε Μαντωνανάκη!

Αντίστοιχη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση απολαμβάνουν και οι υπερχρεωμένοι ξενοδόχοι με την Καθημερινή να προαναγγέλλει μετά τον Θεοχαράκη διευθέτηση δανείων και στον όμιλο Μαντωνανάκη!!!
Βεβαίως, θα πρέπει πρώτα οι πιστώτριες τράπεζες να δώσουν εξηγήσεις για την στάση που κρατούν απέναντι στον όμιλο, να μας πουν πόσα πραγματικά χρωστάει, τι ρυθμίσεις έχουν γίνει, αν εξυπηρετούνται και τι επιπλέον παρατάσεις έχουν δοθεί και κατά πόσον αυτές τηρούνται!

  • Τα στραβά μάτια και οι αναθέσεις σε Δασκαλαντωνάκη!

Αντιστοίχως εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες και στην περίπτωση των δανείων Δασκαλαντωνάκη, όπου παρά το γεγονός των ιλιγγιωδών καταγγελμένων δανείων και τις δικαστικές εκκρεμότητες, κάποιοι τραπεζίτες κατόπιν πιέσεων ίσως κάνουν τα στραβά μάτια και αντί να διεκδικήσουν ακίνητα και εταιρεία προχωρούν σε αναθέσεις διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων στην Κέρκυρα και στο Μοναστηράκι σε συγγενείς εταιρείες του ομίλου Δασκαλαντωνάκη οι οποίες διαθέτουν ελάχιστο κεφάλαιο!

  • ΤτΕ, SSM και οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν…

Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και με παραδοσιακές βιομηχανίες εις βάρος του ανταγωνισμού λόγω των ειδικών σχέσεων που χαρακτηρίζουν τους επιχειρηματίες με τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις αυτές και όχι μόνο έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο SSM σε συνεννόηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς ερευνούν πλήθος δανειακών σχέσεων των τραπεζών με επιχειρηματικούς ομίλους, διερευνούν τυχόν ανάρμοστες σχέσεις των βασικών μετόχων με τους τραπεζίτες και θα ξεψαχνίσουν κάθε μορφής χαριστική ρύθμιση η οποία επήλθε σκανδαλωδώς και προκαλεί την κοινή γνώμη νοθεύοντας τον ανταγωνισμό!

1: Επιχειρήσεις με υπέρογκα δάνεια! Οι ρυθμίσεις σε ημετέρους κατά παραγγελία!

Η πρώτη κατηγορία ελέγχου αφορά επομένως τις χαριστικές ρυθμίσεις σε αυτοκινητάδες, μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοβιομηχάνους!!! Αλλά κυρίως όλα τα υπέρογκα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που δεν εξυπηρετούνται και χορηγήθηκαν χαριστικά χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κυρίως λόγω των σχέσεων επιχειρηματιών τραπεζιτών! Διαπλοκές, διοικητικά συμβούλια, πολιτικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις…

2: Πτώχευσαν τις εταιρείες, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό, ζουν πλουσιοπάροχα!

Η δεύτερη κατηγορία ελέγχων αφορά εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι μεγαλομέτοχοι και διαχειριστές εταιρειών έφαγαν τα λεφτά των επιχειρήσεων! Ουσιαστικά υπεξαίρεσαν τα κεφάλαια από τις δανειοδοτήσεις, μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό σε προσωπικούς λογαριασμούς, ενώ στη συνέχεια βάρεσαν κανόνι στις εταιρείες, φέσωσαν τράπεζες και προμηθευτές και οι ίδιοι συνεχίζουν να ζουν πλουσιοπάροχα. Ορισμένοι μάλιστα διαβιούν προκλητικώς! Με βίλες στη Μύκονο, σαλέ στην Ελβετία, υπερπολυτελείς οικίες σε βόρεια προάστια και Βουλιαγμένη, διαμερίσματα σε Λονδίνο και Μανχάταν και φυσικά διαθέτουν ιδιωτικές θαλαμηγούς!!!
Όλες αυτές τις περιπτώσεις να ξέρετε είναι ο SSM που τις κυνηγάει και έχει δώσει εντολή στην ΤτΕ να τις ξεψαχνίσει και να παραδώσει στοιχεία στην Δικαιοσύνη! Ήδη όπως λέγεται επέρχονται διώξεις για πλήθος τέτοιων περιπτώσεων!

3: Ο έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις με δανεισμό άνω των 15 εκατ. ευρώ!

Πέρα από τις λίστες του SSM που περιγράφονται εκτενώς στο ρεπορτάζ του Σπύρου Σταθάκη, η οικονομική εισαγγελία είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις των οποίων ο δανεισμός αρχικά ήταν άνω των 30 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί στη συνέχεια η έρευνα και σε δανεισμούς άνω των 15 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά το εάν τα δάνεια πληρώνονται ή όχι! Διότι η κρίση ισοπέδωσε τα πάντα και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέρρευσε. Το θέμα είναι με τι κριτήρια χορηγήθηκαν τα δάνεια αυτά, αλλά και εάν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις! Επίσης κατά πόσον οι μεγαλομέτοχοι πήραν το ρίσκο να βάλουν προσωπικές εγγυήσεις ή κρύφτηκαν πίσω από τα στραβά μάτια των τραπεζιτών και τις σχέσεις διαπλοκής που τυχόν υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν!!!