Ν.Δ.: Ατζέντα νεολαίας, εκπαίδευσης και επενδύσεων

17/02/2019, 23:15
Ν.Δ.: Ατζέντα νεολαίας, εκπαίδευσης και επενδύσεων

Απέναντι στην προοδευτική ατζέντα και τη φιλολαϊκή πολιτική της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να βγει ακόμα προς τα έξω. Μία φωνή της Νέας Δημοκρατίας εξηγούσε αυτές τις μέρες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να κινηθεί προς το αριστερό ακροατήριο προκειμένου να αναζητήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Τι σημαίνει αυτό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο το οποίο δεν είναι προσφιλές σε μεγάλη μερίδα των βουλευτών του, και όχι μόνο να απευθυνθεί αλλά και να τους πείσει για τις κεντρώες προθέσεις του και το κεντρώο πρόγραμμά του. Το ένα ζήτημα είναι οι ηλικίες.





Με δεδομένα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι η Ν.Δ. προπορεύεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα στη δεξαμενή των 40 και άνω, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πρόκειται για τα μέλη του εκλογικού σώματος που προσέρχονται σταθερά στις αναμετρήσεις), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στην αύξηση της διαφοράς στις μικρότερες ηλικίες και αφετέρου στην ανάγκη να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι (κάτω των 30) όχι μόνο να ψηφίσουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αλλά και να συμπορευθούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.





Ως εκ τούτου, πέραν των σχετικών προγραμματικών εξαγγελιών και της ανανέωσης των ψηφοδελτίων με την επικείμενη ανακοίνωση των πρωτοεμφανιζόμενων «γαλάζιων» υποψηφίων, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων δεν θα υπερβαίνει τα 35 με 37 έτη, στην Πειραιώς επεξεργάζονται ένα νέο πλάνο δράσεων και επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στη νεολαία.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται απευθείας συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με ανέργους 25-35 ετών, συζητήσεις με νέους επιχειρηματίες που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και συνέργειες με στελέχη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με κεντρικούς άξονες την επαγγελματική αποκατάσταση και τον προσανατολισμό, αλλά και την ενημέρωση για τις γενικότερες ανάγκες της αγοράς. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των επισκέψεων που θα πραγματοποιεί στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανά την επικράτεια για τη στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών που έχουν πάρει το «γαλάζιο» χρίσμα.
Πάντως, από τις πρώτες ανακοινώσεις για τους υποψήφιους βουλευτές γίνεται κατανοητό αυτό που είχαμε γράψει και παλαιότερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε κάθε εκλογικό νομό να έχει από έναν οννεδίτη ή έστω από ένα νέο υποψήφιο ώστε να γίνει αυτόματα η ανανέωση των ψηφοδελτίων και να αλλάξει το στελεχιακό δυναμικό. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να προσελκυστεί νέος κόσμος και να απαλλαγούμε σιγά σιγά από βαρονίες» θα πει στέλεχος που κινείται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.





Το δεύτερο ζήτημα είναι η ατζέντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να δώσει μεγάλη σημασία στη μείωση της φορολογίας, στη δημιουργία ενός μικρού και αποτελεσματικού κράτους, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης και στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Είναι τα ζητήματα που αφορούν πλέον τη νέα ηλικία και που η λύση τους θα δώσει μεγάλη απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της αναξιοκρατίας, στοιχεία που κυριαρχούν στην καθημερινότητα επί ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα, από την άλλη, θεωρεί ότι η λύση τους βρίσκεται στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.





Χρειάζεται μείωση φορολογίας





Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη Ν.Δ., υπερφορολόγησε την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει αχρείαστα υπερπλεονάσματα, με στόχο να μοιράσει ορισμένα χρήματα σε ανθρώπους που θεωρεί ότι ανήκουν στην εκλογική του πελατεία. Άρα για να δημιουργηθεί το έδαφος για μια πιο ενεργή παραγωγική οικονομία χρειάζεται μείωση φορολογίας, αποτελεσματικό κράτος, μείωση του εργοδοτικού κόστους και προώθηση επενδύσεων παντού, ειδικά στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Πέρα από αυτό, μεγάλη σημασία θα δώσει στα θέματα της εκπαίδευσης προωθώντας, επιτέλους, μια ατζέντα που θα λύνει την ανομία στα πανεπιστήμια, θα ανοίγει τον δρόμο σε νέες σχολές με επίκεντρο τις τεχνολογίες, ενώ ένα από τα βασικά στοιχήματα της Πειραιώς είναι και η κατάργηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το οποίο θα φέρει, όπως τόνισε και στις ομιλίες του στην Βουλή αυτές τις μέρες, εκπαιδευτικούς κολοσσούς να επενδύσουν στον χώρο αυτόν στην Ελλάδα. Προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει όλα αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.