«Λευκός καπνός» για το θέμα των κόκκινων δανείων

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από το Μαξίμου για το θέμα των κόκκινων δανείων φέρνει χαμόγελα. Όχι μόνο στους δανειολήπτες, που θα μπορέσουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Ικανοποιεί τις τράπεζες, ικανοποιεί και την κυβέρνηση.
Φαίνεται πως είναι μια λύση «win – win» για όλες τις πλευρές. Και αυτό γιατί τα κριτήρια είναι σημαντικά και όχι ασφυκτικά. Με έναν πρώτο υπολογισμό, θα μπορούσαν να ενταχθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.
Τα «γενναιόδωρα» κριτήρια
Θα πρέπει ένας δανειολήπτης να έχει πάρει ένα στεγαστικό για ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και να έχει εισόδημα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ προστίθενται επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το πρώτο που θα κοιτούν οι τράπεζες, με βάση τη συμφωνία, θα είναι το υπόλοιπο του δανείου που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (χωρίς τους τόκους και τις προσαυξήσεις).
Λύση - ανάσα για όλους
Πρόκειται στην ουσία για μια λύση που «λύνει» τα χέρια των τραπεζών, σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις ίδιες.
Από την άλλη, χιλιάδες κόκκινοι δανειολήπτες μπαίνουν σε μια προστασία για την πρώτη κατοικία τους, που δίνει… αέρα στην κυβέρνηση, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Πόσω μάλλον αν συνεκτιμήσει κανείς ότι οι αδύναμοι δανειολήπτες θα παίρνουν το 33% της μηνιαίας δόσης ως βοήθημα από το ίδιο το κράτος.
Στόχος οι «μπαταχτσήδες»
Με αυτή τη λύση μπαίνει ένα τέλος στη δίοδο που είχαν βρει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που κρύβονται πίσω από τον Νόμο Κατσέλη.
Μάλιστα, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Στον νόμο Κατσέλη έχουν «κρυφτεί» δάνεια σχεδόν 17 δισ. ευρώ, ενώ το νέο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα καλύψει «κόκκινα» δάνεια 10-11 δισ. Αυτό σημαίνει ότι δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ενδέχεται να είναι από «μπαταχτσήδες».
Άλλωστε, αυτούς που είχαν κάνει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο που τελειώνει θα τους καλέσουν τώρα να κάνουν αίτηση στο νέο αυτοματοποιημένο πλαίσιο. Εκεί θα φανεί άμεσα αν πληρούν τα κριτήρια (χωρίς να χάνουν το δικαίωμα να πάνε στα δικαστήρια για να εκδικαστεί η αίτησή τους, όποτε και αν έχει πάρει δικάσιμο).
«Άνοιγμα» σε περισσότερους δανειολήπτες
Η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών, παρά την αρχική διαφωνία τους, εντάσσει και μια ακόμα κατηγορία, που προηγουμένως δεν είχε καμμία προστασία. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν πάρει δάνεια για την επιχείρησή τους, βάζοντας υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, θα μπορούν πλέον να μπουν στη νέα ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια.
Εκτιμάται ότι θα αφορά πάνω από 40.000 - 50.000 επιτηδευματίες, με δάνεια πάνω από 2 δισ. ευρώ. Συμφέρει τις τράπεζες, που θα ξεκαθαρίσουν ένα σημαντικό «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο που προηγουμένως δεν είχε καμμία τύχη, συμφέρει την κυβέρνηση που «πιάνει» τους επαγγελματίες (που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν σηκώσει δυσβάσταχτους φόρους).
Ανοίγει ο δρόμος για το ιταλικό «μοντέλο»
Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Τελειώνει η «γκρίνια» των «θεσμών», και κυρίως του SSM, για τις τεράστιες καθυστερήσεις στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Σε ρύθμιση θα μπουν όσοι το δικαιούνται, με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι υπόλοιποι, αν δεν πληρώσουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με άμεσες κατασχέσεις.Αυτά ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο και για το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση με τις τράπεζες, για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με βάση το ιταλικό «μοντέλο» και τη συνδρομή της JP Morgan, όπως έχουμε γράψει ξανά στην «Α». Ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, να βγουν με άλλον «αέρα» στις αγορές για ρευστότητα, και να ξεκινήσουν να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία. Να επιτελέσουν, δηλαδή, τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.