H Ν.Δ. παίζει το πόκερ της αυτοδυναμίας…

Προσπαθεί να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. και προσαρμόζει τη στρατηγική της ώστε να προσελκύσει νέο κόσμο από ηλικιακές ομάδες στις οποίες υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή ψήφου. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι «ο πιο εφικτός από ποτέ στόχος της αυτοδυναμίας περνά ξεκάθαρα μέσω της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στις κάλπες, οι οποίοι θα ενστερνιστούν το σχέδιό μας για το μέλλον». Βέβαια η μάχη είναι σκληρή διότι την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τις ίδιες δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Αφού έδωσε ψήφο στους 17άρηδες, τώρα δίνει και δίπλωμα οδήγησης ενώ πριν καιρό απλοποίησε τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πρόσφατα κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό (νέοι μέχρι 25 ετών) και τον αύξησε κατά 27%.

Του Περικλή Σωτηρίου

Με δεδομένα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν ότι η Ν.Δ. προπορεύεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα στη «δεξαμενή» των 40 και άνω, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πρόκειται για τα μέλη του εκλογικού σώματος που προσέρχονται σταθερά στις αναμετρήσεις), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στην αύξηση της διαφοράς στις μικρότερες ηλικίες και αφετέρου στην ανάγκη να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι (κάτω των 30) όχι μόνο να ψηφίσουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και να συμπορευθούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, πέραν των σχετικών προγραμματικών εξαγγελιών και της ανανέωσης των ψηφοδελτίων με την επικείμενη ανακοίνωση των πρωτοεμφανιζόμενων «γαλάζιων» υποψηφίων, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων δεν θα υπερβαίνει τα 35 με 37 έτη, στην Πειραιώς επεξεργάζονται ένα νέο πλάνο δράσεων και επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στη νεολαία.

Απευθείας συναντήσεις

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται απευθείας συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με ανέργους 25-35 ετών, συζητήσεις με νέους επιχειρηματίες που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και συνέργειες με στελέχη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με κεντρικούς άξονες την επαγγελματική αποκατάσταση και τον προσανατολισμό, αλλά και την ενημέρωση για τις γενικότερες ανάγκες της αγοράς. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των επισκέψεων που θα πραγματοποιεί στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανά την επικράτεια για τη στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών που έχουν πάρει το «γαλάζιο» χρίσμα.
Πάντως, από τις πρώτες ανακοινώσεις για τους υποψήφιους βουλευτές γίνεται κατανοητό αυτό που είχαμε γράψει και παλαιότερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε κάθε εκλογικό νομό να έχει από έναν ΟΝΝΕΔίτη ή έστω από έναν νέο υποψήφιο ώστε να γίνει αυτόματα η ανανέωση των ψηφοδελτίων και να αλλάξει το στελεχιακό δυναμικό. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να προσελκύσει νέο κόσμο και να απαλλαγούμε σιγά – σιγά από βαρονίες» θα πει στέλεχος που κινείται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου και η τάση για αυτοδυναμία

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας με 39,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πολύ μακριά, στο 25%. Η βασική πρόβλεψη της πρόσφατης έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι για πεντακομματική βουλή, με τη Λαϊκή Ενότητα και την Ένωση Κεντρώων να διατηρούν ισχυρές ελπίδες υπέρβασης του ορίου 3%.